inspiratie

Slaapkamer inrichten: 5 tips om te onthouden

Een slaapkamer inrichten is een hele uitdaging. Ga je binnenkort verhuizen of wil jij je slaapkamer restylen? Wat de slaapkamer inrichten betreft, zijn er ontzettend veel mogelijkheden. Met deze 5 praktische tips wordt de slaapkamer inrichten een eitje!

Beeld 1 - Slaapkamer inrichten

Je slaapkamer inrichten lijkt zo kinderlijk eenvoudig, maar waar begin je? Wij willen je die eindeloze pieker sessies in bed besparen met deze 5 praktische tips om de slaapkamer de juiste sfeer te geven. Niets is zo belangrijker dan een vertrouwde en persoonlijke omgeving waar jij rustig de dag kunt beginnen en afsluiten…

Slaapkamer inrichten: welk gevoel wil je creëren?

Hoewel je bij het inrichten van een slaapkamer al snel denkt aan het kiezen van de juiste  slaapkamermeubels, is er eigenlijk nog een stap die daaraan vooraf gaat. Misschien zelfs wel de meest belangrijke stap, namelijk: welk gevoel wil je in de slaapkamer creëren? Er zijn een aantal sleutelwoorden die het gevoel van jouw droomslaapkamer kunnen beschrijven. Wat vind jij belangrijke factoren in de slaapkamer? Rust, romantiek of bijvoorbeeld juist levendig? Door deze emoties in kaart te brengen kun je erachter komen welke slaapkamerstijl het beste bij jou past. Houd je vervolgens aan deze 5 praktische tips hieronder en de slaapkamer inrichten wordt appeltje eitje. 

Sfeerbeeld 1 - Slaapkamer inrichten
Sfeerbeeld 1 - Slaapkamer inrichten

1. De juiste kleuren kiezen

Nu je weet welk gevoel de slaapkamer moet uitstralen, kun je daar je kleurgebruik op af gaan stemmen. Ben jij iemand die zich het meest prettig voelt in een rustige slaapkamer? Ga dan bijvoorbeeld voor zachte en aardse tinten. Of ben jij juist op zoek naar een levendige en expressieve slaapkamer? Dan zijn kleuren als bijvoorbeeld okergeel en petrol blauw geschikte kleuren voor jouw slaapkamer. Tip is wel om te kiezen voor kleuren die in hetzelfde kleurpalet liggen, zo voorkom je namelijk een te drukke en chaotische inrichting. Meer weten over het gebruik van slaapkamerkleuren? Lees dan verder in Onderzoek: de invloed van muur kleuren op het humeur

2. De materialen

Next step: Welke materialen moeten zeker terugkomen in jouw slaapkamer? Industrieel staal, zacht fluweel of natuurlijke materialen zoals hout, katoen en stof? Bij een soft modern slaapkamerstijl wil je een beetje romantiek in de slaapkamer: mix rechte lijnen met zachte materialen. Bij een stoere industriële slaapkamer wordt er  veelal gebruikt gemaakt van zwaardere materialen zoals staal en grof hout. Helemaal in love met de cottage landelijke stijl? Dan hebben zowel de vloeren, meubels en wanden warme kleuren.

 3. In welke droomstad staat jouw bed?

Misschien geen alledaagse vraag, maar toch niet geheel onbelangrijk bij het bepalen van de inrichting van de slaapkamer: Uit welke stad haal jij de meeste wooninspiratie? Of anders geformuleerd: In welke stad voel jij je het meest comfortabel? Marrakech is bijvoorbeeld het walhalla voor iedereen die gek is op een Oosterse interieustijl, terwijl een interieur in Stockholm juist een rustgevende uitstraling heeft. Voor de mensen die juist houden van veel kleur en een eclectisch interieur is New York de perfecte stad om inspiratie op te doen. Zoek vervolgens eens simpelweg naar inspiratie uit deze stad. Hoe richt jouw droomstad de hotelkamers in? Hoe zien interieurs er uit deze stad uit? Pinterest staat vol met inspiratie, dus ga er gewoon eens een middagje voor zitten en laat je heerlijk inspireren door al het moois uit jouw favo city.

4. Ga voor de perfecte vloer

Ook wat betreft het kiezen van de juiste vloer in de slaapkamer zijn er veel verschillende opties. Het is daarom belangrijk dat je goed over de keuze van de vloer nadenkt: de perfecte vloer geeft namelijk de juiste sfeer aan de slaapkamer. Wil je een knus en warm gevoel? Ga dan voor hoogpolig of wol tapijt, of bijvoorbeeld een warm houten vloer. Wil je rust creëren? Ga dan voor een lichte, Scandinavische eikenhouten vloer. Levendigheid in de slaapkamer? Misschien kun je dan denken aan een vintage vissengraat of een geleefde houten vloer. Kortom, genoeg opties voor het kiezen van de perfecte vloer die jouw gevoel vertalen naar de slaapkamer.

5. De slaapkamer indeling

Nu je weet in welke stijl je de slaapkamer wilt inrichten, wordt het tijd om aan de daadwerkelijke inrichting te beginnen. Noteer welke meubels je in deze ruimte kwijt wilt, denk aan een garderobe, nachtkastje en het bed. Het beste kun je de indeling van de meubels van tevoren uittekenen op een groot papier. Dan weet je precies wat wel en niet past. Daarnaast is de gouden tip om voor voldoende opbergruimte in de slaapkamer te zorgen! Vaak zie je allemaal losse spullen die door de hele kamer slingeren en dat geeft een rommelige uitstraling. Plaats een groot opbergmeubel in de slaapkamer waarin je alles in kwijt kunt. Opgeruimd staat netjes.