Makkelijke moestuin voor tuinierplezier: 5 tips

Makkelijke moestuin voor tuinierplezier: 5 tips

Wil jij een makkelijke moestuin aanleggen? Heerlijk om in te tuinieren en eigen kruiden en groentes te verbouwen. Vaak denken mensen dat een eigen moestuin veel werk is, maar een makkelijke moestuin is eenvoudig te creëren. Lees onze 5 tips!

Voor een makkelijke moestuin hoef je geen groene vingers te hebben. Het is een praktische manier om je eigen groente kweken mét veel opbrengst! Daarnaast heb je voor een makkelijke moestuin niet veel ruimte nodig, aangezien je gebruik maakt van kleine bakken of een kleine broeikas. Enne, het beste van het beste komt nog: het onderhoud is heel gemakkelijk, want je hebt niet veel tuingereedschap nodig om deze type moestuin tot een succes te maken! Wij hebben 5 tips voor je op een rij gezet om te tuinieren in een makkelijke moestuin:

Een makkelijke moestuin voor beginners

Met een makkelijke moestuin aan de slag als moestuinder, maar heb je geen idee waar je moet beginnen? Helaas denken mensen vaak dat een moestuin ontzettend veel werk is en dat er geen ruimte voor is. Echter kun je ook in de achtertuin of zelfs op je balkon een eigen (kleine) moestuin hebben. Kies voor groentes die snel groeien, een goede opbrengst geven en waar je geen groene vingers voor nodig hebt. Wil jij smullen uit eigen moestuin? Lees dan onze 5 tips om een makkelijke moestuin te beginnen!

1. Begin met eenvoudige groentes en kruiden

Droom je van het idee dat je een gerecht met zelfgekweekte groentes op de tafel kunt zetten? Stel je voor: een zelfgemaakte tomatensoep fresh from the garden. Wij snappen dat je meteen ambitieus te werk wilt gaan, maar dan krijg je al snel genoeg teleurstellingen om te verwerken. Don’t worry! Ook voor de mensen zonder groene vingers is het mogelijk om uit eigen moestuin te eten. Leer eerst de basis van het kweken, door te beginnen met het kweken van makkelijke groentes en kruiden. Denk bijvoorbeeld aan courgettes, aardappelen en tomaten. Focus vooral op wat je graag wilt eten, want zo kun je uitkijken naar de oogst! Heb je het moestuinieren in de vingers gekregen? Dan is het tijd om een trede omhoog te klimmen. De tweede stap wordt bijvoorbeeld het kweken van bloemkool, uien en spruitjes. Good luck!

2. Kies de juiste tijd om te zaaien

Tijdens het groeiproces hebben zaadjes veel licht nodig om te kunnen groeien. De meeste groenten en fruit hebben behoefte aan zon. Een plek waar de zon minstens 6 uur schijnt is daarom perfect. Als groenten en fruit te veel in de schaduw staan krijg je namelijk planten die niet stevig genoeg zijn voor een succesvolle oogst en kun je weer opnieuw beginnen. Staat jouw moestuin in een open ruimte? Dan is het verstandig om tot eind mei te wachten met planten, aangezien de kans op minstens 6 uur zon rond deze periode het grootst begint te worden. Een goede tip is wel om de moestuinbedden van noord naar zuid te laten lopen en de potten af en toe in de richting van de zon te verplaatsen. Heb je daarentegen een beschermde moestuin, omdat de zaadjes bijvoorbeeld in een eenvoudige broeikas staan? Met een goed beschermde moestuin kun je in februari al beginnen met het zaaien. Aller-allerlaatste tip: mocht je je toch niet te veel met de plaats en het licht willen bezighouden: ga voor kruiden! Over het algemeen hebben kruiden minder licht nodig en deze kun je daarom ook prima in de halfschaduw zetten!

3. Maak een zaaikalender

De brandende vraag is natuurlijk vaak: Welke zaden mag je wanneer zaaien? Een moestuin vraagt om een kleine planning, want iedere plant heeft zijn eigen ritme. Een zaaikalender kan hierbij helpen en geeft een overzicht van de groenten en kruiden die per maand - ofwel per seizoen – gezaaid kunnen worden. Mocht je vroeg in het voorjaar al van start willen gaan, dan zul je voornamelijk ‘binnen’ zaaien, bijvoorbeeld in een broeikas of een broeikas bakje. Wil je jouw groenten en kruiden – heerlijk in de buitenlucht – in de volle grond zaaien? Dan is mei het juiste moment. Heb je geen idee waar je met je zaaikalender moet beginnen? Geen probleem! Online zijn er ontzettend veel zaaikalenders van professionele tuinders te vinden die je easy peasy kunt overnemen. Deze zaaikalenders geven per maand eenvoudig en duidelijk aan welke zaad je wanneer kunt zaaien.

 4. Gebruik eigen compost

Laat de natuur zijn werk doen! Jouw moestuintje groeit namelijk harder en bloeit langer met eigen compost! Zelf composteren verkleint namelijk niet alleen de afvalberg, maar levert ook nog eens gratis plantenvoeding op. Alle bacteriën, beestjes en schimmels zetten het groenafval om tot een bron vol voedingstoffen voor je planten. Door eigen compost te gebruiken weet je precies wat erin gaat en krijgen de planten alle voedingstoffen die ze nodig hebben. Dat is natuurlijk wel zo fijn als je vervolgens je eigen hoofdgerecht op tafel serveert. Zelf composteren kan overal, zelfs op het balkon of in de keuken! Sorteer je tuinafval op kleur en leg je afval om en om in lagen, oftewel de lasagne-methode! Voorkom dat de hoop te vochtig of te droog wordt, want dan ontstaat er een tekort aan lucht. Voeg om de zoveel tijd wat van je zelfgemaakte compost bij je kruiden en groentes en voila!

5. Geef zorgvuldig water

Natuurlijk moet je jouw makkelijke moestuin af en toe water geven, want knapperige groenten hebben nu eenmaal water nodig. Hoe ga je de planten in de moestuin water geven? De hoeveelheid water komt bij een moestuin nauw. Kleine zaailingen zijn namelijk erg gevoelig en kunnen waterziektes oplopen of zelfs verdrinken. En dat is natuurlijk het laatste wat je wilt! Kleine zaailingen kun je daarom het beste water geven met een plantenspuit. Als de zaden eenmaal water groter zijn en het échte plantjes beginnen te worden, kun je de zaden vervolgens water geven met de gieter of tuinslang. Nog een allerlaatste tip bij warme zomerdagen: geef in de avonden water, zodat het water niet meteen verdampt.

Hopelijk hebben we je een handje op weg geholpen bij het creëren van een makkelijke moestuin. Tuinieren maar!