tips & tricks

Makkelijke moestuin voor tuinierplezier: 5 tips

Wil jij een makkelijke moestuin aanleggen? Een prachtig plekje waar je na een lange dag kunt genieten van de natuur. Vaak denken mensen dat een eigen moestuin ontzettend veel werk is, maar een makkelijke moestuin is zo moeilijk nog niet. Lees onze 5 tips!

Elho

Voor een makkelijke moestuin hoef je geen groene vingers te hebben. Het is een praktische manier van je eigen groente kweken mét veel opbrengst! Daarnaast heb je voor een makkelijke moestuin niet veel ruimte nodig, want je maakt namelijk gebruik van kleine bakken. Enne, het beste van het beste komt nog: het onderhoud is heel gemakkelijk, want je hebt niet veel tuin gereedschap nodig om deze type moestuin tot een succes te maken. Wij hebben 5 tips voor je op een rij gezet:

Een makkelijke moestuin voor beginners

Wil jij aan de slag als moestuinder, maar geen idee waar je moet beginnen? Er zijn steeds meer mensen die een eigen makkelijke moestuin willen. Helaas denken mensen vaak dat een moestuin ontzettend veel werk is en dat er geen ruimte voor is. Echter, je kunt ook in de achtertuin of zelfs op je balkon een eigen moestuin hebben. Kies voor groentes die snel groeien, een goede opbrengst geven en waar je geen groene vingers voor nodig hebt. Wil jij smullen uit eigen moestuin? Lees dan onze 5 tips om een makkelijke moestuin te beginnen!

Makkelijke moestuin - Sfeerbeeld 1

1. Begin met eenvoudige groentes en kruiden

Droom je van het idee dat je een gerecht met zelfgekweekte groentes op de tafel kunt zetten? Stel je voor: een zelfgemaakte tomatensoep fresh uit eigen tuin. Wij snappen dat je meteen ambitieus te werk wilt gaan, maar dan krijg je al snel genoeg teleurstellingen te verwerken. Don’t worry. Ook voor de mensen zonder groene vingers is het mogelijk om uit eigen moestuin te eten. Leer eerst de basis van het kweken , door te beginnen met het kweken van makkelijke groentes en kruiden. Denk bijvoorbeeld aan courgettes, aardappelen en tomaten. Focus vooral op wat je graag wilt eten, want zo kun je uitkijken naar de oogst! Heb je het moestuinieren in de vingers gekregen? Dan is het tijd om een trede omhoog te klimmen. De tweede stap wordt bijvoorbeeld het kweken van bloemkool, uien en spruitjes. Goodluck!

2. Kies de juiste tijd om te zaaien

Tijdens het groeiproces hebben zaadjes veel licht nodig om te kunnen groeien. De meeste groenten en fruit hebben namelijk behoefte aan zon. Een plek waar de zon minstens 6 uur schijnt is daarom perfect. Als groenten en fruit te veel in de schaduw staan krijg je namelijk planten die niet stevig genoeg zijn voor een succesvolle oogst en kun je weer opnieuw beginnen. Staat jouw moestuin in een open ruimte? Dan is het verstandig om tot eind mei te wachten, aangezien de kans op minstens 6 uur zon rond deze periode het grootst begint te worden. Een goede tip is wel om de moestuinbedden van noord naar zuid te laten lopen en de potten af en toe in de richting van de zon te verplaatsen. Heb je daarentegen een beschermde moestuin, omdat de zaadjes bijvoorbeeld in een eenvoudige broeikas staan? Met een goed beschermde moestuin kun je in februari al beginnen met het zaaien. Aller-allerlaatste tip: mocht je je toch niet te veel met de plaats en het licht willen bezighouden: ga voor kruiden! Over het algemeen hebben kruiden minder licht nodig en deze kun je daarom ook prima in de halfschaduw zetten!

3. Maak een zaaikalender

De brandende vraag is natuurlijk vaak: Welke zaden mag je wanneer zaaien? Een moestuin vraagt om een kleine planning, want iedere plant heeft zijn eigen ritme. Een zaaikalender kan hierbij helpen en geeft een overzicht van de groenten en kruiden die per maand - ofwel per seizoen – gezaaid kunnen worden. Mocht je vroeg in het voorjaar al van start willen gaan, dan zul je voornamelijk ‘binnen’ zaaien, bijvoorbeeld in een broeikas of een -bakje. Wil je jouw groenten en kruiden – heerlijk in de buitenlucht – in de vollegrond zaaien? Dan is mei het juiste moment. Heb je geen idee waar je met je zaaikalender moet beginnen? Geen probleem! Online zijn er ontzettend veel zaaikalenders van professionele tuiniers te vinden die je klakkeloos kunt overnemen. Deze zaaikalender geven per maand eenvoudig en duidelijk aan welke zaad je wanneer kunt zaaien.

 4. Gebruik eigen compost

Laat de natuur zijn werking doen! Jouw moestuintje groeit namelijk harder en bloeit langer met eigen compost! Zelf composteren verkleint namelijk niet alleen de afvalberg, maar levert ook nog eens gratis plantenvoeding op.  Alle bacteriën, beestjes en schimmels zetten het afval om tot een bron vol voedingstoffen voor je planten. Kies daarom altijd voor eigen compost, want bij jouw moestuin is een goede composthoop heel belangrijk. Door eigen compost te gebruiken weet je precies wat erin gaat en krijgen de planten alle voedingstoffen die ze nodig hebben. Dat is natuurlijk wel zo fijn als je vervolgens je eigen hoofdgerecht op tafel serveert. Zelf composteren kan overal, zelfs op het balkon of in de keuken! Sorteer je tuinafval op kleur en leg je afval om en om in lagen, oftewel de lasagnemethode! Voorkom dat de hoop te vochtig of te droog wordt, want dan ontstaat er een tekort aan lucht.

5. Geef zorgvuldig water

Natuurlijk moet je jouw makkelijke moestuin af en toe water geven, want knapperige groenten hebben nu eenmaal water nodig. Hoe ga je de planten in de moestuin water geven? De hoeveelheid water komt bij een moestuin nauw. Kleine zaailingen zijn namelijk erg gevoelig en kunnen waterziektes oplopen of zelfs verdrinken. En dat willen we natuurlijk niet hebben. Kleine zaailingen kun je daarom het beste water geven met een plantenspuit. Als de zaden eenmaal water groter zijn, en het échte plantjes beginnen te worden, kun je de zaden vervolgens water geven met de gieter of tuinslang. Nog een allerlaatste tip bij warme zomerdagen: geef in de avonden water, zodat het water niet meteen verdampt.

Makkelijke moestuin - sfeerbeeld 2

Ga jij als moestuinder aan de slag? Lees verder in: Een moestuin beginnen? 5 professionele tips