inspiratie

Kleine woonkamer inrichten: 4 tips voor een ruimtelijk gevoel

Een kleine woonkamer inrichten is een lastige opgave. Ben je klein(er) gaan wonen en worstel je met de inrichting? Met deze 4 gouden tips wordt een kleine woonkamer inrichten een makkie!

Een kleine woonkamer inrichten kan moeilijker zijn dan je denkt. Je hebt natuurlijk niet veel meubels nodig, maar je moet wel de juiste meubels kiezen. Met welke meubels en accessoires creëer je een ruimtelijk gevoel? Met deze 4 tips kun je op een handige en praktische manier met een kleine ruimte omgaan. Good luck!

Een kleine woonkamer inrichten: press pause

Een kleine woonkamer is vaak heel knus en gezellig. Hoewel je bij het inrichten van de (kleine) woonkamer het liefst meteen los wilt gaan met mooie woonaccessoires en meubels, kun je beter even op de pauzeknop drukken. Te veel spullen maken de ruimte namelijk juist rommelig. Een stap die daaraan voorafgaat is het in kaart brengen welk gevoel de ruimte moet uitstralen. De woonkamer is de ruimte waar je de meeste tijd doorbrengt. Je kruipt ’s avonds lekker op de bank om tot rust te komen, je kijkt er televisie en er worden goede gesprekken gevoerd met vrienden en familie. Daarom is het belangrijk om de juiste balans te vinden tussen de hoeveelheid spullen die je kwijt wilt en de sfeer die je in de ruimte wilt creëren. We promiss you: met deze 4 gouden tips voor het inrichten van een kleine woonkamer kom je een heel eind.

 1. Kies de juiste verfkleur

Gebruik voor een inrichting van een kleine woonkamer vooral lichte kleuren, want op deze manier krijg je veel natuurlijk licht binnen. Sommige kleuren maken de ruimte klein en andere kleuren juist ruimtelijk. Lichte kleuren reflecteren en hierdoor oogt een kleine ruimte groter. Wanneer ’s middags de zon naar binnen schijnt, zullen de lichte wanden dit natuurlijke licht alleen maar versterken. Mocht je dit toch te saai vinden, kun je de ruimte opfrissen met woonaccessoires in leuke kleurtjes of een vloerkleed met een mooie print.

2. Koop meubels met een dubbele functie

In kleine ruimtes zijn woonkamermeubelen met een dubbele functie erg praktisch. Koop dus bijvoorbeeld in plaats van twee kleine kastjes een grote kast. Plaats liever een aantal grote meubels in de ruimte dan allerlei kleine meubeltjes. De ruimte oogt op die manier een stuk opgeruimder en minder rommelig. Een andere tip is om meubels zwevend te maken. Klinkt gek, maar wanneer je bijvoorbeeld een tv-meubel van de vloer haalt creëer je meteen meer openheid in de ruimte. Vervang de boekenkast voor wandplanken en boxen en je hebt straks nog ruimte over!

3. Maak gebruik van de hoogte

Misschien niet het eerste waar je aan denkt, maar de hoogte gebruiken in een kleine ruimte is een absolute must! In een kleine living space moet je vooral verticaal denken en niet horizontaal. Wil jij nieuwe gordijnen? Laat ze dan van het plafond tot aan de vloer lopen. Zo leg je een positieve nadruk op de ruimte! Bij het uitkiezen van een kast is het ook belangrijk om in verticale lijnen te denken. Neem dus een kijkje bij de smalle en vooral lange kasten.

4. De finishing touch

Woonaccessoires maken of breken een kleine woonkamer. Het is de finishing touch van een inrichting en daarom is het belangrijk om daar subtiel mee om te gaan. Ga dus niet all over, want dan vallen bovengenoemde tips in het niet. Koop mooie kisten en manden om op een stijlvolle manier kleine spulletjes op te bergen. Zo zijn de woonaccessoires naast mooi, ook functioneel. Het is best mogelijk om je persoonlijkheid door middel van accessoires te laten zien, maar houd het simpel en geordend.

Heb jij een kleine werkruimte en geen idee hoe je die op een slimme manier kunt inrichten? Lees dan Kleine werkruimte thuis inrichten: 5 tips!