tips & tricks

Kleine werkruimte thuis inrichten? 5 tips!

Woon je klein? Maar heb je wel een werkruimte nodig om thuis te kunnen werken? Met deze 5 tips helpen we je een handje op weg zodat jij alsnog op een slimme manier de ideale werkruimte kunt creëren.

Interiorjunkie

Heb jij het goede voornemen om thuis een speciale werkruimte te creëren, of wil jij je home office binnenkort een goede update geven? Maar heb je thuis niet de ruimte om een speciale werkkamer in te richten? No problemo: een kleine home office vergt misschien een aantal creatieve oplossingen, maar daar willen wij je met liefde bij helpen!

Een werkruimte thuis: hoe ideaal is dat?

De afgelopen jaren is het aantal thuiswerkers in Nederland flink gestegen. Waarschijnlijk werk ook jij weleens thuis. Rondom thuiswerkers (én werkgevers) heerst alleen vaak de vraag op welke manier je zo productief en geconcentreerd mogelijk in een eigen home office kunnen werken.  Allereerst is het van belang dat je door genoeg daglicht en planten omgeven wordt: beiden blijken namelijk een positieve uitwerking op je energielevel en concentratiegehalte te hebben. Daarnaast is het wel zo handy om natuurlijk voor een goede internetverbinding te zorgen (anders word je gek!) en ook een muziekgadget blijkt vaak een goede oplossing te zijn. Ten slotte is het van belang dat je een eigen plek creërt, zodat je werk en privé gescheiden kunt houden. 's Avonds op de bank wil je namelijk allesbehalve met je werk geconfronteerd worden, maar tijdens het werk wil je ook niet lastiggevallen worden door die enorme berg met vieze was. Oftewel: creëer - hoe klein dan ook - een aparte werkruimte. Hoe? Dat lees je hieronder!

Tip 1: Ga slim om met de ruimte die je hebt

Natuurlijk: het liefst willen we allemaal wel een prachtig, fancy, comfortabele werkkamer waar we ons helemaal kunnen afsluiten van de rest van het huis. Maar als je klein woont, moet je slim omgaan met de ruimte die je hebt. Heb jij bijvoorbeeld een loze ruimte onder de trap? Ideale plek om een mini home office te creëren. Of wat dacht je van een loze hoek in je slaap- of woonkamer? Hang tegen de muur een eenvoudige (inklapbare) plank als bureau op, of investeer bijvoorbeeld in een flexibel kastsysteem. 

Tip 2: Zorg voor voldoende opbergruimte

Net als op kantoor werk je thuis waarschijnlijk ook het prettigst in een ruimte waar je niet de hele tijd door troep en rommeltjes wordt afgeleid. Laat staan in een kleine werkomgeving. Zorg daarom voor een (kleine) opbergkast waar je spullen die je niet dagelijks gebruikt in op kunt bergen. Mocht je nou geen of weinig kastruimte hebben, kies dan voor opbergdozen, multomappen en andere kantooraccessoires in één kleur. Door dezelfde kleur te gebruiken ziet je werkruimte er opgeruimder uit en oogt het ook nog eens ruimer.

Tip 3: Ga voor neutrale kleuren

Er zijn tig boeken over geschreven: de invloed van kleur op ons brein. Nu blijken groentinten bijvoorbeeld het creatief denken sterk te bevorderen, maar ook voor rust, balans en ontspanning te zorgen. De combinatie van stimulerende kleuren - zoals groen - in combinatie met neutrale kleuren, laten de hoofdkleur beter uitkomen. Hierdoor benut je de positieve effecten maximaal. Kortom, houd de basis van je werkruimte neutraal en laat één (pastel-)accentkleur terugkomen. 

Tip 4: Kies voor de juiste verlichting

Naast kleur kan ook de juiste verlichting heel wat met een ruimte doen. Verlichting zorgt namelijk voor een ruimtelijker gevoel en het houdt ons scherp. Dus hoe verleidelijk ook: maar ga niet per se voor de meest gezellige sfeerlamp, maar ga voor witte verlichting aan het plafond. Met plafondverlichting lijkt je kantoorruimte groter én je hebt niets op de werkvloer in de weg staan. P.S.: mocht je in de luxe positie zitten en een werkruimte bij een raam kunnen creëren: DOEN! Diverse onderzoeken hebben namelijk uitgewezen dat natuurlijk licht in de werkruimte het werk positief beïnvloedt.

Tip 5: Haal de natuur naar binnen

Ten slotte zijn planten een must voor jouw (kleine) werkruimte. Planten zijn namelijk goed voor de luchtvochtigheid in de ruimte en zorgen daarnaast er ook voor dat je je prettiger voelt en productiever wordt. Als je een beetje inspiratieloos wat betreft planten bent, kun je altijd voor één van deze 5 populaire kamerplanten gaan. Heb je niet genoeg ruimte voor een plant? Ook geen man over boord: je kunt namelijk ook de hoogte in gaan. Hang bijvoorbeeld een paar kleine plantjes aan een moodbord, of kies voor hangplanten en hang ze op verschillende hoogtes. 

 

Kun je nog meer inspiratie gebruiken bij het inrichten van een home office? Lees dan verder in ons artikel: "Inrichting werkplek thuis: 5 inspirerende voorbeelden".