tips & tricks

Interieurfoto’s met smartphone maken? 7 tips!

Zou je zelf ook weleens aan de slag willen met interieurfoto’s, maar heb je simpelweg het budget niet om een dure camera aan te schaffen? No worries. Wij hebben namelijk 7 praktische tips om interieurfoto’s met je smartphone te maken!

Tintjelichter

Je hoeft niet per se een ontzettend dure camera aan te schaffen om mooie interieurfoto’s te maken. Met je smartphone kun je tegenwoordig namelijk (bijna) net zulke mooie foto’s maken als met een spiegelreflexcamera. Als je maar weet hoe. Wij hebben daarom 7 tips van interieurblogster Anki Wijnen verzameld.

Het interieur van Anki Wijnen

Nu zijn we allereerst natuurlijk razendbenieuwd naar het interieur van Anki zelf. Anki woont samen met Casper en hun twee kids in een prachtig authentiek huis in Oisterwijk. Het is een oud huis met roze glas in lood, een studio en – jawel - een 135 jaar oude beuk in de tuin. Haar interieurstijl? Wit, lichthout, fris en kleuraccenten in pastel. Nice to know: haar interieur lijkt altijd opgeruimd en schoon, maar in werkelijkheid ruimt ze soms wel twee uur voordat ze een foto gaat maken op!

 

cc: Zilverblauw
cc: Zilverblauw

Tip 1: Ruim je interieur op

Zorg ervoor dat de ruimte die je gaat fotograferen opgeruimd en netjes is. Dat klinkt misschien logisch: maar Anki Wijnen benadrukt dat het echt belangrijk is. “Je hersenen merken een teveel aan spullen meteen op als rommel,” schrijft ze. “Ze leiden af van het interieur en verstoren de balans.”

Tip 2: Zorg voor rechte lijnen

Over het algemeen staat een interieur vol meubels met rechte lijnen. Denk bijvoorbeeld maar aan je eigen tafels, kasten, stoelen, keuken – en ga zo maar door. Het is volgens Anki daarom belangrijk om deze rechte lijnen ook op beeld recht te krijgen. Omdat het lastig is om je camera recht en precies stil te houden, kun je het beste een statief gebruiken. Nu hoor ik je denken: “dit waren toch tips voor fotograferen met je telefoon?” Dat klopt. Maar ook steeds meer smartphones hebben een ingebouwde waterpas!

Tip 3: Kies je compositie zorgvuldig

Het voordeel van het fotograferen van interieurs is dat interieurs over het algemeen niet praten, niet bewegen en ze gaan ook nergens heen. Oftewel: je hebt de mogelijkheid om rustig naar een juiste balans in je foto’s te zoeken. Anki adviseert: “Zorg dat de verhouding tussen het plafond en de vloer gelijk is en bepaal zorgvuldig je compositie. Door je hurken gaan kan de ruimte net wat groter doen lijken, maar interieurfoto’s die vlak boven de grond zijn gemaakt komen vaak onnatuurlijk over.”

Tip 4: Maak horizontale foto’s

In tegenstelling tot een camera houd je een smartphone bijna altijd rechtop vast. Daardoor maak je verticale foto’s; deze foto’s zijn smal en hoog en daardoor is het vaak lastig om alle ruimte van je scherm te benutten.  De interieurblogster adviseert daarom dan ook om vaker horizontale foto’s te maken. Horizontale foto’s leveren namelijk - letterlijk - veel meer ruimte op!

Tip 5: Zoek het licht op

“Je maakt de mooiste foto’s met je smartphone als er voldoende licht is. Te weinig licht zorgt al snel voor bewogen beeld of ruis,” schrijft ze in haar boek. Het advies van Anki? Probeer altijd naar een manier om zoveel mogelijk licht te vangen te zoeken. Dit is ook erg belangrijk bij het fotograferen van interieurs. Interieurs komen namelijk het best tot hun recht als ze licht en helder ogen. 

Tip 6: Gebruik geen zoom-functie

Ook benadrukt Anki dat je de zoom-functie op je smartphone lekker links moet laten liggen. De zoom-functie van je smartphone werkt namelijk anders dan de zoom op spiegelreflexcamera’s. “Op je smartphone zit over het algemeen een ‘digitale zoom’, wat betekent dat je een deel van je originele foto opblaast. Dit gaat ten koste van de kwaliteit: de foto is korreliger en minder scherp,” vertelt ze. Mocht je toch een uitsnede van je foto willen maken: doe dit dan gewoon achteraf!

Tip 7: Verse bloemen

And last but not least: verse bloemen! Het is een simpele tip, maar het werkt. Verse, kleurrijke bloemen doen voor interieurfoto’s wat de geur van appeltaart doet voor potentiele huizenkopers. Volgens de interieurblogster geven bloemen een interieur nét dat beetje aantrekkingskracht en speelsheid.

Ben je helemaal enthousiast geworden door deze fotografietips, maar wil je toch nog wat extra informatie? Anki Wijnen heeft ook een nieuw fotografie-boek uitgebracht: Snap!. In dit boek deelt ze allerlei handige tips en tricks en laat ze zien hoe je met je smartphone prachtige foto’s kunt maken. Maar je kan natuurlijk ook haar blog, Facebookpagina of Instagram volgen. Wij zijn benieuwd naar jullie resultaten!