Badkamermeubels kopen? 5x hier moet je op letten

Badkamermeubels kopen? 5x hier moet je op letten

Nieuwe badkamermeubels kopen, het is geen makkelijke klus. Of je nu je badkamer gaat renoveren of alleen een andere look wilt geven: met deze checklist kun jij slim je nieuwe badkamermeubels kopen.

Badkamermeubels kopen? De juiste badkamermeubels zorgen ervoor dat de badkamer rustig en ontspannend oogt - ook op drukke ochtenden! Door de talloze opbergmogelijkheden zorg je er namelijk voor dat de chaos verandert in de een oase van rust! Kortom, ben je toe aan het kopen van nieuwe badkamermeubels en ben je op zoek naar tips en inspiratie? Met deze checklist - in samenwerking met soak - zet je de eerste stappen: 

  1. Wat voor type badkamermeubel heb je nodig?
  2. Welke afmetingen moet het badkamermeubel hebben?
  3. Wat voor opbergmogelijkheden wil je?
  4. Welk materiaal voor een wastafel kies je?
  5. Welke interieurstijl heeft jouw voorkeur? 

Badkamermeubels kopen: de checklist

Het kopen van badkamermeubels creëert meer opbergruimte in een van de meest bezochte ruimtes in huis. Het is een plek waar vooral iedere ochtend hectiek heerst en met de juiste opbergruimtes kan de rust zich (hopelijk) wederkeren. De vraag is alleen: Waar moet je op letten bij het kopen van badkamermeubels? Welke praktische badkamer-oplossingen zijn geschikt voor in jouw badkamer? Moet het meubel passen in een ruimte van 12m2 of weet je je juist geen raad met de grootte van de badkamer? Daarnaast wil je met de badkamermeubels de badkamer natuurlijk ook de juiste uitstraling geven. Het zijn namelijk grote, opvallende items in de badkamer en zijn erg bepalend voor de sfeer. Wij helpen je maar al te graag met onze checklist 'Badkamermeubels kopen', zodat jij weet waar je op moet letten.

1. Wat voor type badkamermeubel heb je nodig?

Ben je op zoek naar een badkamermeubel voor enkel het opbergen van je badkamertextiel en -accessoires, of juist op zoek naar een meubel mét een ingebouwde wasbak? Dat is de belangrijkste vraag die je jezelf eerst moet afvragen. Opbergkasten - vaak ook wel kolomkasten of spiegelkasten genoemd - zijn erg handig voor het opbergen van handdoeken, make-up, tandenborstel of andere douchespullen. Deze badkamerkasten zijn erg handig om verticaal je spullen op te bergen. Deze doorgaans hoge kasten zorgen namelijk voor veel opbergruimte en kun je in verschillende maten en uitvoeringen krijgen. De badkamermeubels met een inbouw of opbouw wasbak hebben naast opbergmogelijkheden ook de mogelijkheid om te wassen. Voor alle meubels geldt: ze zijn zowel zwevend als staand verkrijgbaar. Globaal kunnen we dus 6 typen badkamermeubels onderscheiden:

  • Hangende opbergkasten
  • Staande opbergkasten
  • Hangende meubels met inbouw of opbouw wastafel
  • Staande meubels met inbouw of opbouw wastafel
  • Hangende meuels met inbouw of opbouw waskom
  • Staande meubels met inbouw of waskom 
Badkamermeubels kopen - Checklist 1

2. Welke afmetingen moet het badkamermeubel hebben?

Daarnaast is het natuurlijk belangrijk dat het meubel de juiste afmetingen heeft. Als je van te voren weet hoe breed en diep een meubel kan zijn, wordt een badkamermeubel kopen al veel eenvoudiger. Voor een eenvoudige opbergkast kun je de afmetingen op basis van je eigen wensen afstemmen. Wat betreft de waskasten ligt het iets ingewikkelder. 

  • Hoogte: De ideale hoogte van een badkamermeubel met een wastafel of waskom wordt gemeten vanaf de grond tot het laagste punt in de wasbak of waskom en schommelt rond de 70 cm. Met deze hoogte zijn er voldoende mogelijkheden om er overheen te hangen tijdens het tanden poetsen of wassen en is er voldoende opbergruimte. Natuurlijk hangt de hoogte van het meubel ook samen met het type wastafel of waskom. De ideale hoogte mét wastafel of waskom schommelt rond de 80 à 90 cm.
  • Breedte: De breedte is afhankelijk van de ruimte die beschikbaar is en met hoeveel personen je het 'werkblad' wilt gebruiken. Het blad is over het algemeen 75cm breed. Mocht je voor een dubbel werkblad gaan (voor twee personen) dan kun je al snel van een breedte van 140 cm of meer uit gaan.  
  • Diepte: De meeste badkamermeubels zijn 50cm diep. Let er wel op dat je genoeg loopruimte hebt. 
Badkamermeubels kopen - Checklist 2

3. Wat voor opbergmogelijkheden wil je?

Daarnaast is het handig om van te voren te bepalen welke spullen je gaat opbergen in de badkamer. Hoewel je vaak kunt kiezen tussen openingsdeuren of openingslades, bestaan de meeste badkamermeubels steeds vaker uit lades. Vaak kun je aanvullen een 'ladeverdeler' kopen, zodat je je spullen in de ruime lades georganiseerd kunt opbergen. Een ladeverdeler bestaat namelijk uit een element met meerdere bakjes - vaak in verschillende groottes - die je in de lade kunt bevestigen. Zeker in de badkamer is dit een handige oplossing voor al je rondslingerende spullen! Zijn de lades vooralsnog niet voldoende om jouw spullen in op te bergen, dan kun je ook kiezen voor een kolomkast (hoge bovenkasten) of een spiegelkast. Veel badmeubels hebben deze twee type opbergkasten in dezelfde serie, waardoor de meubels mooi op elkaar aansluiten.

Badkamermeubels kopen - Checklist 3

4. Welk materiaal voor een wastafel kies je?

Ook wat betreft materialen heb je natuurlijk eindeloos veel verschillende mogelijkheden. De kwaliteit en de uitstraling van een badkamermeubel worden namelijk sterk bepaald door de gebruikte materialen voor een wastafel. Probeer bij het kiezen van het juiste materiaal te letten op de gebruiksvriendelijkheid, duurzaamheid, het onderhoud en natuurlijk de uitstraling. Wij hebben de meest voorkomende materialen en hun eigenschappen voor je op een rijtje gezet:

  • Hout: Hout is natuurlijk een heel populair materiaalsoort in de badkamers: het geeft een warme en sfeervolle uitstraling. Het probleem is alleen wel dat hout niet goed tegen vocht kan. Hout gaat namelijk uitzetten en vormt kringen. Teak, jatoba en merbau zijn daarentegen houtsoorten die wel goed tegen vocht kunnen en dus ideaal zijn voor in de badkamer.
  • Natuursteen: Als je op zoek bent naar een luxe uitstraling dan is natuursteen een perfecte keuze. Dit materiaal is wel relatief gevoelig voor vlekken en daarom is het belangrijk dat je de juiste schoonmaakmiddelen gebruikt. Een beschermlaag is ook aan te raden!
  • Keramiek: De meeste wastafels worden nog steeds van keramiek gemaakt. Door het gladde oppervlak is dit materiaal heel eenvoudig schoon te houden. Daarnaast is keramiek over het algemeen budgetvriendelijk, kleurvast en zie je er weinig krassen op.
  • Plaatmateriaal: Plaatmaterialen (zoals HDF en MDF) zijn lichte materialen die zeer onderhoudsvriendelijk zijn.  Dankzij de gladde en harde emailleerlaag is een plaatstaal wastafel bacterievrij. Bovendien kan staal in diverse designs ontworpen worden.
  • Kunstmarmer: Dit materiaal wordt ook wel vaak polybeton genoemd. Kunstmarmeren wastafels hebben vaak strakke lijnen omdat ze gegoten worden in een mal. Kunstmarmer is gevoelig voor krassen, maar zijn wel makkelijk weg te poetsen!
Badkamermeubels kopen - Checklist 4

5. Welke interieurstijl heeft jouw voorkeur?

And last but not least: welke uitstraling moet jouw nieuwe badkamermeubel hebben? Want eerlijk is eerlijk: het oog wilt ook wat. Steeds vaker zien we, net zoals in de rest van het interieur, de natuurlijke badkamer verschijnen: natuurlijk kleurgebruik in combinatie met natuurlijke materialen - zoals hout en natuursteen. Ook de industriële badkamerstijl blijft in de Nederlandse huishoudens erg populair: deze stijl maakt gebruik van donkere kleuren en ruwe materialen zoals beton en RVS. Fan van de minimalistische interieurstijl? Deze stijl vertaalt zich in de badkamer naar praktische, eenvoudige meubels met strakke lijnen en neutrale kleuren. Ook lades en kastjes worden zo veel mogelijk werggewerkt. Ten slotte blijft de landelijke badkamerstijl natuurlijk ook altijd populair. Warme, diepe kleuren in combinatie met patronen en natuurelemenenten geven je badkamer een sfeervolle en warme uitstraling.  Meer weten over de verschillende badkamerstijlen? Lees dan hieronder verder! 

Badkamermeubels kopen - Checklist 5