tips & tricks, duurzaam wonen

8 tips om te besparen op je energie- en gasverbruik

Nu we richting de winter gaan, zetten we de verwarming en lampen steeds vaker aan. Hierdoor neemt je energie- en gasverbruik ook toe, helaas. Om een torenhoge rekening te voorkomen, hebben wij 8 simpele besparingstips voor je op een rij gezet.

Nu de temperatuur steeds iets verder zakt en het sneller donker is, is er niets lekkerder dan in een warm huis thuiskomen. Om te voorkomen dat er een torenhoge rekening op je mat ligt aan het einde van het jaar, hebben wij 8 simpele besparingstips voor je verzameld. Leuk voor jou natuurlijk dat je geld bespaart, maar zo draag je ook meteen je steentje bij aan een betere wereld!

1. Warm welkom
De verwarming hoeft niet persé op 22 graden te staan om het lekker warm te krijgen. Trek binnen een warme trui aan en doe een dekentje of plaid over je heen als je op de bank ligt. Door een paar kaarsen in de woonkamer aan te zetten creëer je ook instant sfeer en gezelligheid, maar dit geeft natuurlijk ook warmte! Liggen jij en je geliefde meters uit elkaar op de bank? Kruip is wat vaker gezellig tegen elkaar. Lichaamswarmte is tenslotte de goedkoopste verwarming ;) Vergeet de verwarming niet omlaag te zetten als je naar bed gaat. Je kunt hem zelfs al een uurtje voordat je naar bed gaat wat lager zetten. De warmte blijft namelijk nog wel even hangen. TIP: draai de verwarming 's avonds als je naar bed gaat op 15 graden i.p.v. 18 graden om tientallen euro's per jaar te besparen.

2. Isolatie
Zorg ervoor dat je huis goed geïsoleerd is en dat er nergens kieren te vinden zijn bij de ramen en buitendeuren. Hierdoor kan er namelijk veel warmte verloren gaan, waardoor je alleen maar meer gaat stoken. Kieren en naden kun je gemakkelijk dichten door tochtstrips, tochtbanden of ander isolerend materiaal te plaatsen. Vergeet ook je brievenbus niet. Plaats er een brievenbusborstel voor, zodat hier geen onnodige tocht doorheen kan komen! Doe bijvoorbeeld ook 's avonds de gordijnen dicht. Hierdoor verlies je minder warmte en is het dus niet nodig om de verwarming op de hoogste stand te zetten.

3. Korter douchen
Wie houdt er niet van een lange warme douche sessie? We zeggen het je dan ook niet graag, maar je kunt echt veel geld besparen door korter onder de douche te staan. Door elke dag 1 minuut korter te douchen (dan je normaal doet) bespaar je al zo'n 15 euro per jaar. Kan of wil je niet korter douchen, schaf dan een waterbesparende douchekop aan. Hiermee bespaar je namelijk ook heel veel water en energie!

4. Kind kan de was doen
Ook tijdens de was doen kun je geld besparen! Als je een moderne wasmachine hebt is wassen op 30 graden vaak genoeg. Met het wassen van je kleding op 30 graden i.p.v. 40 graden bespaar je al zo’n 30%!

Wehkamp's essentials

Door bovenstaande tips op te volgen kun je jaarlijks honderden euro's besparen. Als je nu kiest voor Essent Groene Stroom & Gas Zeker, heb je dubbel geluk: ontvang een giftcard van wehkamp t.w.v €150,- cadeau!

 (advertorial)