4 onmisbare tips voor een onderhoudsvrije tuin

4 onmisbare tips voor een onderhoudsvrije tuin

Heb je niet zulke groene vingers, maar wil je wel graag een mooi verzorgde tuin? Dan is een onderhoudsvrije tuin precies wat jij nodig hebt! Wij geven je 4 handige tips om de perfecte onderhoudsvrije tuin te creëren!

Voor een onderhoudsvriendelijke tuin is het belangrijk om bij de aanschaf van planten en bestrating rekening te houden met onderhoudsvriendelijkheid. Je kiest bij voorkeur onderhoudsvrije planten waar je weinig tot niets aan hoeft te doen om ze mooi te houden. En voor de bestrating heb je ook diverse onderhoudsvrije mogelijkheden om uit te kiezen. Zo kun jij genieten van een mooie tuin die weinig onderhoud nodig heeft. Hoe ziet een onderhoudsarme tuin eruit en hoe kun jij deze zelf creëren? Dat lees je hier!

Een onderhoudsvrije tuin: waar te beginnen?

Als je een onderhoudsvrije tuin moet beschrijven, zul je misschien direct denken aan een kale tuin met weinig groen en vooral veel betegeling. Toch is niets minder waar, want je kunt ook een onderhoudsvriendelijke tuin creëren waar wel genoeg groen in te vinden is. Het is alleen de kunst om de planten te kiezen die maar weinig onderhoud nodig hebben. Door dit te combineren met mooie bestrating creëer je alsnog een mooie, strakke tuin die er altijd goed uitziet en waarbij je eigenlijk niets hoeft te doen om dit zo te houden! Eigenlijk zijn er bij het ontwerpen van een onderhoudsarme tuin twee zaken belangrijk: de bestrating en de beplanting. Wij helpen je op weg met het maken van goede keuzes!

Bestrating: tegels, kunstgras of grind

Een van de belangrijkste onderdelen is het kiezen van bestrating. Een onderhoudsvrije tuin hoeft niet te betekenen dat alles betegeld is. Integendeel, het kan juist slimmer zijn om de bestrating te beperken en voor meer groen te kiezen. Zo kun je ervoor kiezen om alleen een pad van de deur naar het einde van de straat (voortuin) of de schuur of zithoek (achtertuin) te maken. Hierbij kun je kiezen uit verschillende soorten bestrating, waaronder het leggen van tegels. Let hierbij wel op de tegelsoort die je kiest. Kies bijvoorbeeld voor tegels waar algen en mos zich niet snel aan zullen hechten, zoals betontegels met een coating of keramische tuintegels. Het laatste wat je wilt is dat je veel tijd kwijt bent aan het schoonhouden van de tegels.

Een goed alternatief voor tegels is de keuze voor kunstgras. Kunstgras zorgt niet alleen voor een strakke uitstraling in de tuin, maar is ook nog eens onderhoudsvriendelijk. Wanneer je kiest voor kwalitatief kunstgras, zie je bijna het verschil niet met echt gras. Kunstgras is in aanschaf iets duurder, maar kent op de lange termijn veel besparingen. Bij echt gras moet je namelijk regelmatig mest strooien, grasmaaien en de nodige onderhoud uitvoeren als het gaat om het dichten van gaten of het bestrijden van onkruid of ongedierte.Je kunt ook kiezen voor een combinatie tussen kunstgras en tegels. Bijvoorbeeld door kunstgras te plaatsen in de tuin en alleen een pad te maken met tegels.

Tot slot is er ook nog een derde optie: grind. Grind is over het algemeen een goede manier om jouw onderhoudsarme tuin vorm te geven. Je voorkomt je dat onkruid kan groeien, omdat er geen licht door grind heen komt. Zorg er wel voor dat er onder het grind een antiworteldoek wordt geplaatst die onkruid tegenhoudt. Ook van een materiaal zoals boomschors kun je mooie paden creëren in de tuin.

Onderhoudsarme tuin voor beginners

Kies vooral voor planten die je maar weinig hoeft te onderhouden. Er zijn genoeg planten die minimale verzorging nodig hebben om optimaal te kunnen groeien. Dat zijn de diamantjes die je nodig hebt in jouw onderhoudsvriendelijke tuin! Als je een onderhoudsvrije tuin wilt hoef je dus niet altijd afstand te doen van groen. Er zijn heel veel plantensoorten die gedijen bij weinig verzorging en die het juist goed doen als ze met rust worden gelaten. Wij geven jou hieronder 4 tips voor onderhoudsvrije planten.

P.s. // Je kunt ook voor een mooie boom kiezen, bijvoorbeeld om een schaduwplek in de tuin te creëren. Bomen zijn zeer laag in onderhoud, maar zijn wel een echte toevoeging in jouw tuin. Je moet hierbij wel letten op de boomsoort die je kiest: vermijd bijvoorbeeld naaldbomen die uitvallen en kies voor bomen waar weinig blad vanaf valt.

Tip 1: Vast is het toverwoord

Kies voor vaste planten en voorkom het uitgeven van veel geld en het spenderen van veel tijd. Je kunt kiezen voor een- of tweejarige planten die je misschien overhalen door de prachtige kleuren, maar na de bloei worden ze er niet mooier op. Dit betekent dat je ze weer moet verwijderen en dient te vervangen met andere planten. Kies daarom voor vaste planten. Dit zijn planten die vast in de tuin staan en die je maar één keer hoeft te planten, zoals bijvoorbeeld de muurbloem, duizendblad, lavendel en zonnehoed. Welke verzorging hebben vaste planten nodig? Je hoeft ze eigenlijk alleen in het voorjaar te snoeien zodat ze vanzelf weer mooi gaan groeien. Om ervoor te zorgen dat ze lang mooi blijven, hoef je enkel in februari wat kalk in de grond te plaatsen en in maart en juni wat meststofkorrels in de gront te doen. Mocht je veel bestrating in je tuin hebben, dan kun je enkele grote plantenbakken vullen met deze planten voor een vleugje groen. 

Tip 2: Laat de tuin dichtgroeien

Een andere slimme oplossing voor het creëren van een onderhoudsvriendelijke tuin is het dichtbij elkaar plaatsen van planten. Dit zorgt er in de eerste plaats voor dat er geen grond zichtbaar is. Je tuin ziet er zo vol en verzorgd uit. Als de planten dicht tegen elkaar aangroeien heeft dit nog een ander groot voordeel: onkruid heeft zo geen kans om te groeien, omdat er simpelweg te weinig licht en lucht is. Zo hoef je in ieder geval veel minder tijd te besteden aan het verwijderen van onkruid en ziet je tuin er altijd netjes uit.

Tip 3: Het nut van langzame groeiers

Als je wilt genieten van een mooie en vooral onderhoudsarme tuin is het aanschaffen van langzame groeiers een must. Dit zijn planten die niet hard groeien en die je dus ook niet regelmatig hoeft bij te knippen of te snoeien. Hiermee kun je flink wat tijd besparen! Wat zijn voorbeelden van langzame groeiers? Denk aan de taxus of coniferen. De buxus is ook een goed voorbeeld van een langzame groene groeier. Wil je toch wat kleur in de tuin? Kies dan voor een mooie hortensia, die ook enorm onderhoudsvriendelijk is. Zorg er wel voor dat je goed tuingereedschap hebt om deze langzame groeiers te snoeien en knippen!

Tip 4: De magie van bloeiende bodembedekkers

Je kunt planten dicht op elkaar zetten om zo onkruid geen kans te geven. Wil je zo min mogelijk verschillende planten in de tuin? Kies dan voor bodembedekkers. Dit zijn planten die laag bij de grond blijven en dicht begroeid zijn. Binnen korte tijd zijn ze verspreid over de grond van de tuin. Dit zorgt niet alleen voor een strakke look, maar voorkomt ook veel onderhoud. Verder kun je kiezen uit heel veel soorten bodembedekkers die jouw onderhoudsvrije tuin helemaal afmaken. Denk hierbij aan Longkruid, kruipend Zenegroen of de bloeiende bodembedekker Ooievaarsbek. Zo creëer je kleur in de tuin maar heb je er weinig onderhoud aan.

Hopelijk kun je met deze tips aan de slag om een onderhoudsvrije tuin te creëren. Zo zie je maar, een onderhoudsvrije tuin hoeft helemaal niet saai te zijn en de mogelijkheden zijn eindeloos!