shopping

Wat is een boxspring? Alles over boxsprings lees je hier

Wat is een boxspring? En wat is het verschil tussen een boxspring en een normaal bed? En wat zijn de voor- en nadelen van een boxspringbed? Wij nemen je mee in de wereld van deze comfortabele slaapsystemen!

Wil je een nieuw bed kopen en overweeg je een boxspring? Boxsprings zijn een van de populairste bedden en dat is niet voor niets. Deze bedden zijn groot, comfortabel en stijlvol. Maar wat is een boxspring eigenlijk precies? Uit welke onderdelen bestaat een boxspringbed? En wat zijn de voor- en nadelen ten opzichte van een normaal bed? Wij leggen het je uit!

Wat is een boxspring?

Een boxspring is een bedbodem met springveren (springs) verpakt in een gestoffeerde 'doos' (box). Deze box staat op pootjes en is bekleed met hetzelfde materiaal als de matras die erop ligt. Op het matras wordt meestal een aparte dekmatras gelegd. Een boxspring is niet te verwarren met een boxspringcombinatie of boxspringbed. Een boxspring bestaat namelijk enkel uit de gestoffeerde matrasbodem met springveren die over de volledige breedte veerkracht geeft, terwijl een boxspringbed het gehele bedsysteem van bodem, matras en dekmatras bedoeld wordt. Met een gestoffeerd hoofd- en/of voetenbord wordt het boxspringbed vaak compleet gemaakt.

Wat is het verschil tussen een boxspring en een ledikant?

Het grootste verschil tussen een boxspring en een ledikant met een lattenbodem is de matrasbodem. Een boxspring bestaat namelijk uit een gestoffeerde matrasbodem met springveren die de bewegingen en de druk, samen met het matras, opvangen. De bedbodem van een ledikant bestaat daarentegen vaak uit een houten of metalen frame - met daarin een lattenbodem. Net als bij een boxspring kun je deze bedbodem van een ledikant overigens ook laten bekleden met stof. Verschil blijft wel dat een boxspring dus uit een bodem van springveren bestaat en een bedbodem uit een bedbodem van houten of metalen latten.

Waar bestaat een bedbodem van een boxspring uit?

Zoals hierboven beschreven bestaat een boxpring uit een bedbodem met springveren. De pocketvering of de bonellvering zorgt voor een geleidelijke ondersteuning van het lichaam. Een boxspringbodem met pocktetveren bestaat uit veren die allemaal afzonderlijk in zakjes (pockets) van elkaar verpakt zijn. Door deze pocket-constructie kunnen de veren afzonderlijk van elkaar bewegen. Bedbodems met bonellvering bestaan uit spiraalveren die door middel van één staaldraad - die in de lengte van de boxspring van links naar rechts loopt - met elkaar verbonden zijn.

Wat voor matras ligt er op een boxspring matras?

Het boxspringmatras is de tweede laag van de boxspringcombinatie en komt bovenop de bedbodem te liggen. Standaard ligt er een pocketvering matras op een boxspring. Deze pocketvering matrassen kunnen van verschillende afdeklagen, zoals koudschuim, traagschuim of latex, voorzien zijn. Daarnaast is het matras in verschillende hardheden beschikbaar. In de meeste gevallen is dat medium en firm, maar je kunt ook kiezen voor een soft matras.

Waarvoor is een topmatras nodig?

Een topmatras, ook wel topper genoemd, is een dun matras (5 - 20 cm dik) dat bovenop het ‘gewone’ matras van de boxspringcombinatie ligt. Een topper bepaalt voor een groot deel het comfort van het boxspringbed. Met een topmatras bepaal je namelijk of je bijvoorbeeld wat harder wilt liggen of juist liever soepel in de topper wegzakt. Bij tweepersoons boxsprings zijn de toppers over het algemeen voorzien van een split - een netjes afgewerkte inkeping in het midden van de topper. Hierdoor kunnen de linker- en de rechterkant afzonderlijk van elkaar bewegen.

Wat zijn de voordelen van een boxspring?

Ben je van plan om een boxpsring te kopen? Hieronder hebben we de voordelen op een rijtje gezet:

 • De combinatie van de gestapelde verenconstructie en matraslagen zorgt voor optimale ondersteuning en ligcomfort;
 •  Doordat een boxspring uit meerdere losse onderdelen bestaat, kan je het ligcomfort volledig op jouw persoonlijke wensen afstemmen;
 • Een boxspring is meestal iets hoger dan een gewoon bed, wat het in- en uitstappen een comfortabeler maakt;
 • Doordat een boxspring uit een open verenconstructie bestaat, is zowel er een open ruimte die voor een uitstekende ventilatie en luchtcirculatie zorgt;
 • Door de keuze in een vlakke of elektrisch verstelbare bedbodem is het makkelijk een bed te kiezen die aansluit bij jouw ligcomfort;
 • De solide constructie van een boxspring zorgt ervoor dat een boxspring lang (gemiddeld 25 jaar) mee gaat;
 • Een boxspring heeft een luxueuze en chique uitstraling.

Wat zijn de nadelen van een boxspring?

Om een overweging beslissing te kunnen nemen hebben we ook de (mogelijke) nadelen van een boxspringbed ten opzichte van een ledikant voor je opgesomd:

 • De aankoopprijs ligt relatief hoger dan een lattenbodem van een ledikant;
 • De stoffen bekleding van een boxspring is lastiger te onderhouden. Dat kan vooral een nadeel zijn voor mensen met een huisstof(mijt)allergie;
 • De kans op vlekken op de stoffen bekleding zijn lastiger te verwijderen;
 • Omdat zowel de boxspring bedbodem als het matras voorzien is van van veren, ervaren sommige slapers dat de combinatie te veel verend vermogen heeft bij het draaien en keren tijdens de slaap;
 • Door zijn omvang laat een boxspringbed zich minder makkelijk verhuizen en vervoeren dan andere slaapsystemen;
 • Vanwege het verdere onderstel heb je geen opbergmogelijkheden onder het bed.