shopping

Question | Wat is een hamamdoek?

Bij Biano krijgen we regelmatig de vraag: "Wat is een hamamdoek?" En heel eerlijk gezegd: wij moesten het juiste antwoord vaak schuldig blijven. Daarom hebben wij ons maar eens grondig in deze Turkse doek verdiept. Check it out!

Sierkussen

De vraag "Wat is een hamamdoek?" is eigenlijk net zo belangrijk als de vraag "Wat kun je allemaal met de hamamdoek?". De hamamdoek is namelijk een heerlijke alleskunner en wij vertellen je maar al te graag op welke manieren je onze favoriet kunt gebruiken. Stiekem zijn wij namelijk een beetje fan van deze doeken en vooral in de zomer kunnen we niet zonder onze Turkse schoonheden. 

 

Wat is een hamamdoek?

First things first. Voor deze vraag kwam je ten slotte. Wat is een hamamdoek? Hamamdoeken hebben een rijke geschiedenis. Voor de tijd dat huizen werden ingericht met een badkamer, was het traditionele Turkse hammam-badhuis een belangrijk onderdeel van het dagelijks leven en vervulde het een belangrijke sociale en fysiologische rol in de samenleving. Hoewel het badhuis tegenwoordig niet meer zozeer als een wekelijks ritueel wordt beschouwd, is het traditionele gebruik van de hammamhanddoek (gelukkig) aangehouden. Hoewel de hamamdoek dus ooit een 'simpel' badhulpmiddel was, baant de doek nu inmiddels haar weg naar zwembaden, stranden en badkamers over de hele wereld!

De voordelen van de Turkse doek

Zoals hierboven al genoemd zijn hamam-handdoeken destijds ontworpen voor Turkse omstandigheden in badhuizen. Badhuizen zijn namelijk erg nat en heet. Turkse badhanddoeken moesten daarom licht van gewicht, sneldrogend en zeer absorberend zijn. Een hammamdoek weegt dan ook ongeveer eenderde van een standaard handdoek, maar heeft wel een hoog absorptievermogen. Omdat de doeken zo lekker compact zijn, kun je 'm makkelijk opbergen of in je rugzag, picknickmand of strandtas stoppen als je juist onderweg bent. En bovenal: de doeken zijn je best friend als je op vakantie gaat en je koffer al redelijk vol zit.  Oftewel: de compactheid van de doek is voordeel nummero 1. Maar er zijn meer voordelen. De Turkse doeken zijn namelijk ook perfect voor mensen met allergieën, omdat ze door een eeuwenoude techniek plat geweven zijn en hierdoor minder allergenen vangen. Daarnaast is het karakter van het zeer fijne katoen van deze doeken speciaal: bij iedere wasbeurt wordt het materiaal namelijk soepeler, zachter en absorberender. 

 

Kortom, de voordelen van hamamdoeken nog even op een rijtje:

  • Zeer absorberend, sneldrogend en licht van gewicht;
  • Makkelijk op te bergen of mee te nemen;
  • Perfect voor mensen die last van allergieën hebben;
  • De kwaliteit wordt per wasbeurt alleen maar beter. 

Hoe kun je de Turkse handdoeken gebruiken?

Behalve als handdoek voor in de badkamer, kun je een hamamdoek ook gebruiken als theedoek, sjaal, picknickdeken, strandlaken of zelfs als sportschoolhanddoek. Ook zijn de lieftallige hamams zeer geschikt om voor baby's te gebruiken: door het hydrofiel katoen kun je baby'tjes er namelijk goed mee afdrogen, ermee inwikkelen of zelfs gebruiken om het aankleedkussen van een baby te bekleden. En door de elegante dessins kunnen de doeken ook als tafelkleed of -loper gebruikt worden - om je tafel feestelijk te dekken, so you name it

Biano's favoriet: de doeken van Hammam 34

Natuurlijk kunnen we het niet laten om op het nippertje nog even onze favoriet in de spotlights te zetten. Wij zijn namelijk verliefd op de prachtige hammies van het Amsterdamse merk Hammam34. Allereerst vanwege de wereldse en authentieke uitstraling van de doeken. En omdat ze gewoon heerlijk zacht zijn. En, en, en... omdat de doeken duurzaam zijn! Tijdens de productie van deze Turkse handdoeken is er namelijk geen enkele machine te pas gekomen: ze zijn geweven door de eeuwenoude techniek én vervaardigd uit 80% fijn kantoen en 20% bamboe. Kortom, ook nog eens duurzaam! Dat ook Nederlanders stijl hebben, blijkt dan toch maar weer. 

We snappen maar al te goed dat de handdoeken van Hammam34 wel wat aan de prijzige kant zijn. Mocht je wel heel graag een hamamdoek willen aanschaffen, maar een niet al te groot budget hebben, dan kun je ook een kijkje nemen in onze shopguide '70x onze favoriete goedkope hamamdoeken'.