tips & tricks

Oude meubels opknappen? 5 stappen voor vintage look

Steeds vaker kiezen we voor het opknappen van oude meubels en laten we de dure mainstream items uit de woonboulevards gewoon lekker achter wegen. Lees hier de 5 tips voor het opknappen van oude meubels, terwijl je de antieke, vintage look behoudt!

Ferm Living

Oude meubels opknappen is weer helemaal van deze tijd. Wil jij ook jouw interieur een nieuwe look geven door oude meubels op te knappen?  Met de juiste trucs tover je jouw oude afdankertjes namelijk om tot ware pronkstukken. Je moet alleen even weten hoe je deze opknapbeurt het beste kunt aanpakken. Lees daarom hier de 5 tips over oude meubels opknappen en geef jouw meubelstukken de perfecte transformatie!

  1. Oude lagen verwijderen
  2. Houtvuller gebruiken
  3. Het hout grondig schuren
  4. Een grondlaag aanbrengen
  5. Opnieuw in de verf zetten

Oude meubels opknappen begint met inspiratie!

Wil jij je oude meubels opknappen omdat je opnieuw verliefd bent geworden op een meubel, maar de kleur of afwerking niet helemaal naar jou zin is? Oude meubels opknappen is weer helemaal populair. Niet alleen omdat design items steeds meer onbetaalbaar worden, maar ook omdat deze meubels jouw interieur een unieke uitstraling geven, deze meubelstukken een verhaal vertellen en een opknapbeurt jou de mogelijkheid geeft om het meubelstuk exact met de rest van jouw interieur te laten matchen. De vraag is alleen: waar moet je beginnen?  Wellicht een open deur: maar voordat je gaat beginnen moet je natuurlijk wel eerst goede ideeën opdoen. Kijk op Pinterest, scroll door je Instagram feed of koop woontijdschriften. Het zal je verbazen hoeveel creatieve mensen er online te vinden zijn! Ook kun je natuurlijk voor de juiste dosis inspiratie altijd even in onze vintage shopguide kijken.

Oude meubels opknappen - Sfeerbeeld 1

Stap 1: Oude lagen verwijderen

Nadat je de juiste inspiratie hebt opgedaan begint jouw vintageproject met het verwijderen van de oude lagen van het meubelstuk. Het is vooraf belangrijk om te weten waarmee jouw houten oude meubels behandeld zijn, maar daar is een eenvoudig trucje voor. Breng een druppeltje terpentina aan op jouw meubelstuk en check of deze druppel het hout wel of niet blank maakt. Wanneer de tepentina het hout blank maakt, bestaat jouw meubel uit een olie- of een waslaag. Indien het druppeltje het hout niet blank maakt, dan is het hout waarschijnlijk behandeld met lak, verf, vernis of politier. Haal vooraf alle sloten en ijzeren plaatjes van het meubel weg en verwijder de oude lagen op de volgende manier:

  • Olielaag: verwijder de oude meubelolie door het meubelstuk met een water/soda oplossing schoon te wrijven;
  • Waslaag: deze oude laag kun je verwijderen door het meubel helemaal af te borstelen met een staalborstel;
  • Lak- of verflaag: wrijf het meubel is met een afbijtend middel en een kwast en wacht vervolgens totdat je de oude lag eraf kunt krabben met een mesje. Verwijder deze oude laag met een schuurmachine wanneer de laag te hardnekkig is. 

Nadat je de oude lagen hebt verwijderd, kun je het hout reinigen met water en ammonia of acceton - anders kunnen de nieuwe materialen niet goed aan de ondergrond hechten. Let er wel op dat je niet te veel water bij het reinigen van het meubelstuk gebruikt. 

Stap 2: Houtvuller gebruiken

Heeft jouw meubelstuk veel beschadigheden of oneffenheden? En wil je deze kleine deukjes of gaatjes reperaren? Dan is een houtvolluer absoluut een musthave! Met een houtvuller kun je namelijk heel eenvoudig gaten en deuken in het hout opvullen. Het is een kneedbaar product, maar na een aantal uur is de vuller uitgehard en kun je overgaan tot de schuurklus (stap 3). Zijn er daarentegen grotere gaten die je weg wilt werken? Dan kun je deze beschadigingen het beste reperareren met een ander stuk hout. Zaag een stuk hout op het juiste formaat en lijm het goed vast in het gat. Nadat de houtlijm gedroogd is, kun je kleine kiertjes langs de repatie eventueel met de houtvuller repareren.   

Stap 3: Het hout grondig schuren

Met welke laag jouw houten meubelstuk ook behandeld is, in alle gevallen is het verstandig om het houten meubel - na de eerste twee stappen - grondig op te sturen. Dit schuren kan grotendeels met een schuurmachine, maar let er bij oudere meubels wel op dat de randen en hoekjes ook goed geschuurd moeten worden: schuurpapier kan daarom ook handig zijn. Tijdens het schuren is het belangrijk dat je altijd met de richting van de houtnerf meegaat, om eventuele nieuwe beschadigingen te voorkomen. In deze derde fase is het ook belangrijk om eventuele houtworm te herkennen ofwel te voorkomen. Houtworm herken je door de kleine gaatjes in het hout en kun je behandelen door bestrijdingsmiddelen die speciaal voor hout beschikbaar zijn. Na de schuurklus kun je het meubel helemaal stofvrij maken met een droge doek en door naar de volgende stap.

Stap 4: Een grondlaag aanbrengen

 Juist bij het opknappen van oude meubels is een nieuwe grondlaag aan te bevelen. Ongeacht of je het meubelstuk opnieuw wilt gaan verven of niet is het advies om een laag grondverf aan te brengen. Een grondlaag zorgt namelijk voor een betere hechting van de afwerking en zorg ervoor dat de verf of beits zich egaler over het oppervlakte kan verdelen. Mocht je het originele hout het allermooist vinden en jouw meubelstuk niet willen verven, dan kun je het hout ook eventueel beschermen met een dunne waslaag. Hierdoor wordt het hout wel een tintje donkerder, maar is het veel eenvoudiger schoon te houden en blijft het ook langer mooi!

Stap 5: Opnieuw in de verf zetten

Een nieuwe kleur kan een wereld van verschil maken. Nu de grondverf is aangebracht en opgedroogd ben je klaar om de finishing touch aan te brengen. Heb jij al nagedacht over de kleur, het soort verf en de verftechniek die je wilt gebruiken? Juist als je jouw meubelstuk alsnog een vintage look mee wilt geven, dan heb je verschillende opties om over na te denken:

 

Type kleur Soort verf Verftechniek
Vale kleuren Matte verf (krijtverf) Doorschuren
Transparante kleuren Whitewash verf Veitsen
Gekleurd patineerproduct Glaceerverf Patineren
Transparant Craquele Craqueleren
Diverse tinten Antiekwas Antiekwas aanbrengen
Witte tinten Kalkwas Bleken

 

 

Oude meubels opknappen - Sfeerbeeld 2

Zie jij jezelf al helemaal druk in de weer met schuurmachines en verf? En kan jij vervolgens ook zo genieten van het eindresultaat? Of lijkt het je toch allemaal wat te veel van het goede en ga je liever voor kant-en-klare vintage meubels? Kijk dan nog even hieronder!