tips & tricks

Gedekte tafel voor een zomers diner? Zo doe je dat!

Er is niets leuker dan een mooi gedekte tafels met je vrienden of fam van de zomer te genieten. Heerlijk de hele avond met goed gezelschap buiten zitten en gewoon genieten van al het fijns. Biano geeft je daarom tips voor een summerproof gedekte tafel!

Home-lust

Lekker lang buiten tafelen met je vrienden of fam aan een prachtig gedekte tafel: niets is gezelliger dan dat. Om daarom eens extra goed met jouw summerdinner uit te kunnen pakken, geeft Biano je tips om met jouw gedekte tafel flink te shinen. Plan die dinnerparty maar snel in je agenda!

Een zomerproof gedekte tafel

Gezellig met je beste vrienden borrelen en eten en een fancy table: een gouden combinatie als je het ons vraagt. En nee: daar hoef je absoluut niet de deur voor uit, dat kan net zo goed in je eigen tuin. Sterker nog: een summerdiner thuis heeft juist voordelen: je kunt net zo lang blijven zitten als je zelf wilt, je kunt je eigen muziek aanzetten, je kunt je favoriete maaltijden maken én je kunt natuurlijk je eigen tafel stylen. Dus nadat je je urenlang hebt uitgesloofd in de keuken (of dit lekker iemand anders hebt laten doen, natuurlijk) is het de beurt aan de styling van de eettafel. De aangeklede tafel moet er natuurlijk wel piekfijn en instagramwaardig uit zien en daarom zijn wij op zoek gegaan naar de perfecte tips en voorbeelden. Lees en kijk je mee?

1. Een tafelkleed of tafelloper

Ben jij wel of geen fan van tafelkleden en/of tafellopers? Wij zijn er zelf nog niet helemaal over uit: het moet natuurlijk niet te truttig worden. Al geeft een tafelkleed of een -loper je eettafel wel een chique look en geeft een nostalgisch gevoel van een speciale gelegenheid, vind je niet? Daarnaast is dit soort tafeltextiel natuurlijk ook nog eens super praktisch! Dus misschien zijn wij bij deze toch wel fan. Ja, Biano is makkelijk over te halen. Wel is het belangrijk om het juiste materiaal te kiezen: voor een mooie aankleding kun je het best voor linnen of katoenen tafeltextiel gaan in een lichte kleur. Let er qua maat wel op dat zowel een tafelkleed als tafelloper voor een gedeelte ver de tafelrand mag hangen. 

2. De borden en placemats

Nu de basis ligt kun je (eventueel) placemats, maar zeker de borden gaan plaatsen. Juist in de zomer is het leuk om te gaan voor vrolijk gekleurd servies. Wees niet bang dat het te druk wordt, want als het servies allemaal in de dezelfde kleur is dan blijft het wel geordend. Je hebt tegenwoordig veel verschillende en prachtige serviesmerken, zoals: Serax, Riverdale, Brose Copenhagen of HKliving. Deze merken zijn wel aan de prijzige kant, maar het is het investeren waard. Maar goed, even weer terug naar het onderwerp. Plaats de borden – en eventueel de placemats – recht voor de stoelen. Als je meerdere borden in verschillende formaten hebt kun je de borden op elkaar stapelen voor een speels effect.   

3. Bestek en glazen

Nu de borden staan kun je het bestek op gaan dekken. Heb je servies voor speciale gelegenheden ergens in je huis liggen? Haal het van zolder! Wat betreft het servies: laten we dit wel even netjes volgens de etiquette doen. Oftewel: leg het kleinste bestek voor het voorgerecht aan de buitenkant van je bord. En zo werk je van klein naar groot. Al kun je ook als alternatief het servies met een mooi lint of servet bij elkaar binden. Zet vervolgens een mooi wijnglas boven het bord met een waterglas ernaast. Leg tenslotte een servet – bijpassend in het thema – op onder de borden. Jouw tafel begint er al steeds meer op te lijken!

 

4. De finishing touch

Het moment is daar: je mag los met de tafeldecoratie. Bedenk wel vooraf eerst welke schalen met salades, karafjes water en mandjes brood je op de tafel nog kwijt moet. Begin dan eerst met de grooste accessoires, zoals kandelaars, waxinelichtjes en lantaarns. Of... bloemen! Bloemen of plantjes laten jouw gedekte tafel namelijk letterlijk leven. Nu hoef je niet meteen over de top met intent grote boeketten, maar maak bijvoorbeeld mini-boekjets voor een subtiele en intieme touch. Plaats deze kleine boeketjes bijvoorbeeld in mini-vaasjes of oude weckpotjes. 

Met deze tips zul jij gegarandeerd een top avond hebben! Enne, doe geen gekke dingen die wij ook niet zouden doen!