tips & tricks

Tuintegels schoonmaken: 4 handige methodes

Tuintegels schoonmaken gedoe? Geen paniek, het schoonmaken van de tuintegels hoeft helemaal niet moeilijk te zijn. Tuintegels zijn een mooie toevoeging aan je tuin en wij vertellen je 4 methodes hoe je tuintegels het best kan schoonmaken en mooi houden.

House Doctor

Tuintegels schoonmaken is essentieel als je wilt dat de tuintegels langere tijd mooi blijven. Het is een klus waarbij je even de handen uit de mouwen moet steken, maar verwijderen van groene aanslag is vaak zo gebeurd. Na de schoonmaakbeurt ziet jouw tuin er weer uit om door een ringetje te halen en kun je het hele voorjaar en de zomer genieten van een nette tuin! Kies uit een van onze 4 handige methodes om de tuintegels schoon te maken.

Tuintegels schoonmaken: waarom?

Tuintegels schoonmaken, waarom eigenlijk? Tegels die onder de groene aanslag zitten, geven vaak een onverzorgde look aan je tuin. Deze groene aanslag ontstaat door een tekort aan zonlicht op je terras of tegels. Hierdoor ontstaan wieren, algen en mos op de tegels die een groen kleurtje geven aan je tuintegels. Door het gebrek aan zon kunnen deze organismen groeien en zich verspreiden, dus vooral in het najaar en de winter groeit de groene aanslag aanzienlijk. Ga daarom in het voorjaar of het begin van de zomer lekker aan de slag met het schoonmaken van de tuintegels, zodat jouw tuin er weer verzorgd en netjes bij ligt! Koop het juiste tuingereedschap, poets de tuintegels, zet je tuinset weer op het terras en geniet! Wij leggen je 4 methodes uit die je kunt toepassen als je de tuintegels onder handen wilt nemen.

Methode #1: Heet water en een borstel

Een van de beste manieren voor tuintegels schoonmaken is het gebruik van een emmer heet water en een stevige borstel waar je de aanslag mee kunt verwijderen. Het is niet alleen goed voor je terrastegels, maar ook nog eens voor je eigen fitheid want je kunt lekker hard schrobben en boenen. Met heet water in de emmer kun je de aanslag gemakkelijk verwijderen. Is de aanslag hardnekkig? Je kunt eventueel speciale reinigingsmiddelen gebruiken die het reinigen van de tegels wat makkelijker maken, zoals de milieuvriendelijke Groene Aanslag Reiniger van HG. Je hoeft verder geen dure borstel te gebruiken, een goedkope houten borstel will do the trick! Wel is een borstel met steel aan te raden of een bezem, want een handborstel kost je meer tijd en energie om te gebruiken.

Methode #2: Met behulp van groene zeep

Je kunt ook aan de slag gaan met behulp van groene zeep. Je tuintegels schoonmaken wordt zo een stuk makkelijker en daarnaast heb je na afloop een mooi resultaat: een prachtige, schone tuin waar je de hele zomer van kunt genieten. Groene zeep is sowieso handig om in huis te halen, want naast groene aanslag kun je ook andere vlekken hiermee verwijderen! Laat wat groene zeep oplossen in heet water. Let erop dat je niet teveel zeep toevoegt, teveel kan ook weer vlekken veroorzaken vanwege de olie en vet die in de zeep zitten. Verdeel vervolgens het water over de tegels met een bezem en laat de zeep een paar uur intrekken. Het is slim om het water een nachtje in te laten trekken en de volgende dag aan de slag te gaan met schrobben. Deze klus kost wat meer tijd, maar je bent op deze manier wel verzekerd van een goed resultaat. Er zijn bij groene zeep een aantal punten waar je goed op moet letten:

  • Groene zeep is glad. Je tuintegels schoonmaken kan zo dus een gevaarlijke klus worden. Kijk dus goed uit wanneer je de zeep hebt aangebracht op de tegels!
  • Groene zeep gebruiken kost veel tijd. Om tijd te winnen kun je groene zeep en water ook mengen met soda. Hierdoor hoef je de zeep niet een nacht te laten intrekken.
  • Groene zeep in hoge concentraties is niet milieuvriendelijk. Gebruik de zeep dus met mate.

Methode #3: Aan de slag met hoge druk

Heb je geen sierbestrating? Dan kun je ook je tegels reinigen door gebruik te maken van de hogedrukspuit. Dit is niet alleen makkelijk en snel, maar ook milieuvriendelijk. De hogedrukspuit zorgt ervoor dat de groene aanslag snel verdwijnt als sneeuw voor de zon doordat het water met een enorme kracht op de tegels spuit. Je tuintegels schoonmaken doe je relatief makkelijk en daarnaast haal je naast groene aanslag ook ander vuil eenvoudig weg. Is het gebruik van een hogedrukspuit helemaal zonder nadelen? Helaas niet! Met de hogedrukspuit kun je het zand tussen de tegels wegvegen, hierdoor kunnen de tegels losser komen te zitten. Daarnaast gebruik je de hogedrukspuit liever niet als je sierbestrating hebt. Dit kan de tegels beschadigen en dat is natuurlijk hartstikke zonde. Ook kunnen de tegels grover worden door de hogedrukspuit, waardoor ze nog minder goed bestand zijn tegen groene aanslag.

Methode #4: Zand als schuurpapier gebruiken

Een derde manier voor je tuintegels schoonmaken is het gebruiken van zand. Het idee is dat zand werkt als een soort schuurpapier, waardoor je de groene aanslag gemakkelijker kunt verwijderen. Deze methode is iets iets minder handig, omdat je jouw terras in eerste instantie vooral viezer maakt door overal zandkorreltjes te strooien. Toch is dit een goede en vooral milieuvriendelijke oplossing. Wanneer je al een zandbak in de tuin hebt staan is het helemaal makkelijk om voor deze methode te kiezen! Je begint met het strooien van zand over de tegels. Zorg ervoor dat je genoeg zand gebruikt, maar ook niet teveel. In combinatie met warm water en zeep kun je de tegels met een bezem goed reinigen. Na afloop kun je het zand dat nog op de tegels ligt gemakkelijk opvegen en weggooien.

Extra tips voor tuintegels schoonmaken voor de lange termijn

Je wilt natuurlijk de terrastegels schoonmaken voor de lange termijn. Volgens Tuinierwinkel.nl zijn een aantal manieren waarop je kunt voorkomen dat er veel groene aanslag op je tegels komt. Op deze manier is het tuintegels schoonmaken veel minder vaak nodig en kun je dus langere tijd genieten van een heerlijke schone tuin tussen schoonmaakbeurten door. Wij geven je twee handige tips!

Tip #1: zoveel mogelijk zon

Tuintegels schoonmaken is een flinke klus waar je echt even de tijd voor moet nemen. Zorg er daarom in de eerste plaats voor dat de tuintegels zoveel mogelijk zon krijgen. Haal dus de loungeset weg van het terras als je deze niet gebruikt of snoei de heg of omliggende bomen langs het terras zodat er meer zon op je terras valt. Dit zijn enkele manieren waarop je het schijnen van de zon op het terras kunt optimaliseren! Én je vermindert de kans op algen en mos.

Tip #2: vegen en water afvoeren

Veeg de tuin regelmatig om zo bladeren, onkruid en zaadjes van je terras te verwijderen. Zo voorkom je vlekken op het terras en is je terras veel minder vochtig. En dan heb je minder kans op groene aanslag, win-win! Zorg er ook voor dat water in de tuin goed afgevoerd wordt. Op deze manier blijft het niet liggen, want vocht is een van de boosdoeners als het gaat om het ontstaan van groene aanslag.

Met deze tips kun jij aan de slag met de grote tuintegel schoonmaak! Dus hoppakee, schrobben maar!