tips & tricks

Tuin verlichten? 4 tips die je eerst moet lezen!

Op zoek naar tips voor de juiste tuin verlichting? Met goede buitenverlichting geniet je ook na zonsondergang van jouw tuin of terras. Maar hoe pak je dit shiny tuin-verlichten-plan nou het beste aan? Biano geeft je praktische 5 tips. En je leest ze hier!

fonQ

De tuin verlichten met mooie lampen en sfeerverlichting zorgt ervoor dat jouw tuin echt gezellig wordt als het 's avonds donker wordt.  Stel het is een zwoele zomeravond en je zit met een gezelschap lekker te borrelen en te eten. Inmiddels begint het wat af te koelen staat de maan inmiddels hoog aan de hemel. Wat licht in de duisternis zou geen overbodige luxe zijn. De oplossing: buitenverlichting! Maar om nou niet meteen de sfeer te doorbreken met TL-verlichting hebben wij praktische tips zodat jij op de juiste manier je tuin kunt verlichten met toffe lampen. 

Tuin verlichten: (licht)plan de campagne

Biano houdt van orde, to-do-lijsten, planningen, plan-van-aanpak - en ga zo maar door. Dus ook wanneer we de tuin willen verlichten hebben we een lichtplan nodig. Zo weten we dat we niets over het hoofd zien. In het lichtplan moeten we nadenken over welke sfeer je in jouw tuin wil creëren, welke tuinzones uitgelicht mogen worden en voor wat voor soort verlichting je wilt gaan. Want door de jaren heen zien we het aanbod aan buitenverlichting intens groeien. Waar we het 'vroegah' nog moesten doen met een oldskool olielamp, kunnen we tegenwoordig kiezen uit: wandlampen, sokkellampen, solar verlichting, lantaarns, grondspots, plafondlampen en tafellampen. En dan hebben we het nog niet eens gehad over de populaire lichtsnoeren! Kortom, de keuze is reuze maar met dit lichtplan zie jij waarschijnlijk het licht wel weer. 

Tip 1: Kies welke elementen je wilt belichten

Het klinkt misschien overdreven: maar een lichtplan buiten is net zo belangrijk als een plan binnen. Bedenk dus vooraf welke elementen je uit je tuin wilt uitlichten. Zijn het bijvoorbeeld a) de paden in je tuin, zodat ook in het donker nog goed de weg kunt vinden? Of gaat jouw voorkeur uit naar b) het terras en/of eetgedeelte, zodat jij ook tot in de late uurtjes nog gezellig kunt (na)tafelen, borrelen of een boek kunt lezen? Of wil je juist de mooie elementen uit je tuin, zoals c) de prachtige bomen en planten, waar je trots op bent en wil verlichten? Denk dus eerst na over wat je wensen zijn qua functie van de verlichting. Mocht dit duidelijk zijn kun je door naar de tweede stap.

Tip 2: Kies het type stroomvoorziening

Nu je weet welke elementen je uit je tuin wilt belichten kun je nadenken over wat voort type verlichting daar het beste bij past. In de meeste gevallen zul je voor een combinatie van verschillende soorten buitenverlichting gaan, waarbij de juiste balans van groot balang is. Mocht je bijvoorbeeld de tuinpaden willen verlichten, dan kun je kiezen voor grondspots, sokkellampen of tuinlantaarns. Maar heb je ervoor gekozen om eerst eens de planten en bomen uit je tuin te verlichten, dan kun je voor tuinspots gaan of solar tuinspiezen. Tuinspots zijn namelijk ideaal voor een optimale kleurbeleving en het uitlichten van de mooie, groene kleuren. Maar je kunt natuurlijk ook de nadruk willen leggen op je terras of het eetgedeelte. Dan is het handig om voor buiten wandlampen, lantaarns of voor tuin plafondlampen te gaan, zodat je voldoende licht hebt. Daarnaast kun je natuurlijk ook nog kiezen voor sfeerverlichting, zoals een lichtsnoer, om het extra gezellig te maken.

Tip 3: Kies het type stroomvoorziening

Maar dames en heren, dan zijn we er nog niet. Naast het feit dat je ontzettend veel soorten verlichting hebt, heb je ook een enorm aanbod aan typen stroomvoorziening. In een ander artikel zullen we langer over de voor- en nadelen van deze verschillende soorten stroomvoorzieningen uitwijden, voor nu zullen we ze even alleen kort benoemen. Zo weet je in ieder geval waar je keuze uit kunt maken en sta je niet helemaal met een mond vol tanden als iemand je er naar vraagt. Zo kun je kiezen voor:

  • Buitenverlichting op elektriciteit (hoogspanning);
  • Laagspanning verlichting;
  • Zonne-energie;
  • Accu of batterijen.

Tip 4: Haal overal inspiratie uit

Weet je alsnog niet waar te beginnen? Ga dan gewoon lekker op zoek naar inspiratie op Pinterest, op de inspiratie pagina's van webshops en in woonbladen. Daar vind je de mooiste tuinen met diverse verlichting in verschillende prijscategorieën. Voor elke soort tuin is er wel verlichting te vinden, dus ook jij kan jouw tuin perfect verlichten! En als je liever eens in de zoveel tijd je verlichting wilt aanpassen, kies dan voor losse tafellampen, lichtsnoeren of lampen die je in het gras kan steken. Zo kan je eens in de zoveel tijd je verlichting makkelijk vervangen en een andere sfeer creëren in je tuin. 

And then there was light!