inspiratie

5x keuken inspiratie: zo creëer je dé gezellige woonkeuken

Op zoek naar keuken inspiratie? Een gezellige woonkeuken wordt vaak gekenmerkt door natuurlijke materialen, voldoende opbergruimte en sfeervolle verlichting. Laat je inspireren door Biano’s keuken inspiratie!

Keuken inspiratie nodig om de keuken een opfrisser te geven? We got you covered. Je kunt heel eenvoudig het hart van het huis omtoveren tot een ruimte met een huiselijk karakter. De keuken is een ruimte in huis waar we ons veel begeven. Een plek waar de grootste diners plaatsvinden met vrienden en familie, of een moment samen tijdens het ontbijt met ons gezin. Tijd dus om een dosis keuken inspiratie op een rij te zetten. Geef je ogen de kost en laat je inspireren door de voorbeelden hieronder:

Keuken inspiratie: 4 kenmerken voor een sfeervolle keuken

De verzameling keuken inspiratie hieronder laat zien dat je met deze ruimte veel meer kunt doen dan je denkt. De afgelopen jaren zien we dat de keuken voor steeds meer mensen het centrum van het huis is geworden. De keukens zijn in de meeste huizen een stuk ruimer en vaak (half)open. Maar hoe geef je deze ruimte een sfeervolle uitstraling zonder dat het chaotisch wordt? Is jouw keuken toe aan verandering en wil je weer eens iets anders? Wij zetten een aantal gouden tips op een rijtje die je daarbij kunnen helpen.

1. De keukenvloer is de basis voor de woonkeuken

De juiste keukenvloer kiezen is een moeilijk project, maar erg belangrijk voor de sfeer van de woonkeuken! Allereerst moet een keukenvloer natuurlijk functioneel zijn, want er gaat nog wel eens wat over de vloer. Al die vlekken, kruimels en vallende apparaten kunnen zeker schadelijk zijn voor een vloer. Voor een woonkeuken is een houten vloer favoriet. Een houten vloer laat de ruimte al veel knusser voelen. Een houten vloer is daarentegen wel net wat kwetsbaarder. Met het juiste onderhoud kun je de vloer vooralsnog beschermen tegen vlekken. Mocht je een houten vloer nou helemaal niets vinden, dan is een zwart/wit geblokte tegelvloer ook nog steeds erg populair in een woonkeuken!

2. Zorg dat de keuken bij de rest van het huis past

Door de keuken bij de rest van het huis te betrekken creëer je één geheel en dat is precies wat je wilt bereiken met een woonkeuken. Kies voor kleuren, materialen en accessoires in de keuken die je ook laat terugkomen in andere ruimtes van het huis. Zo geef je de keuken een huiselijk karakter en creëer je een plek waar geleefd wordt. In een gezellige woonkeuken voelt iedereen zicht thuis. Net als in de woonkamer moet iedereen in de keuken zijn eigen plekje hebben. Als iemand aan het koken is, kan de ander bijvoorbeeld een krantje lezen. Je bent alleen, maar tegelijkertijd ben je samen.

 

3. Voldoende opbergruimte is de key

Een beetje rommel in de keuken is natuurlijk niet erg, maar te veel rommel is storend. Je moet er dus voor zorgen dat er voldoende opbergruimte is. Vaak slingeren spullen rond die niet in de keuken horen. Plaats een hoge kast en hang wat plankjes en rekjes aan de muur zodat je alle spullen kwijt kunt. Keukentrolley's zijn ook altijd een goed idee! Spullen die al jaren niet zijn gebruikt, mogen echt wel een keer verkocht worden of weggegooid worden. Denk bijvoorbeeld maar aan de broodbakmachine of de sodamaker die je werkelijk waar nog nooit hebt gebruikt. Oh, het leek zo’n goed idee...

4. Het juiste sfeerlicht doet wonderen

Dit is misschien wel het belangrijkste onderdeel van de woonkeuken: de verlichting. Dat lijkt misschien een fluitje van een cent, maar dat is het niet. Koken met slecht licht is frustrerend, maar fel licht doet ook de sfeer niet ten goede. Wat je in keukens vaak ziet, zijn spotjes boven het aanrechtblad en een mooie hanglamp boven de tafel. De verlichting kan van grote invloed zijn op het huiselijke gevoel dat jouw ideale woonkeuken uitstraalt. Een mooie balans tussen de juiste werkverlichting en sfeerverlichting is dus van groot belang.
 

5. Planten doen het altijd goed

Kamerplanten brengen letterlijk leven in de keuken! Maar planten zien er niet alleen gezellig en levendig uit, ze filteren de lucht ook nog eens zodat de schadelijke stoffen verwijderd worden. Wel moet je er op letten dat niet alle kamerplanten geschikt zijn voor in de keuken. Check daarom van te voren of de plant die jij voor de keuken wilt aanschaffen voldoende licht krijgt en of de keuken een hoge of juist lage luchtvoctigheid heeft. Mocht je het nou helemaal goed willen aanpakken: ga dan voor kruidenplanten! Kruidenplanten doen het namelijk erg goed in de keuken en brengen jouw gerechten ook nog eens tot een next level!