tips & tricks, Groene vingers

Kamerplanten verzorgen: 5 tips voor in de winter

Kamerplanten verzorgen gaat in de winter net wat anders dan normaal. Het is buiten koud, maar binnen hangt er een droge lucht door de verwarming. Lees daarom de 5 groene tips voor het verzorgen van de kamerplanten in de koude periodes.

Benieuwd hoe jij je kamerplanten kunt verzorgen in de winter? De herfst en winter staan namelijk al weer voor de deur en hoewel de temperaturen in Nederland een beetje schommelen, wordt het sneller donker en langzaamaan kouder. Al deze veranderingen maken het er voor kamerplanten niet makkelijker op. 

Kamerplanten verzorgen in de winter

Gelukkig hebben we voor de plantenliefhebbers goed nieuws: in de winter hebben kamerplanten minder verzorging nodig dan in de winter. Weg stress! Natuurlijk betekent minder licht ook dat planten stoppen met groeien. Benieuwd naar hoe jij jouw groene helden gezond door dit strenge seizoen kan loodsen? Check de 5 tips en dan moet het helemaal goed komen met jouw urban jungle

1. De juiste verzorging

Kamerplanten geven de voorkeur aan een niet te warme woonkamer. De meeste binnenplanten doen het goed bij een gemiddelde temperatuur tussen de 15 en 25 graden. Het is vooral belangrijk dat de binnentemperatuur niet te veel schommelt: dat je bijvoorbeeld niet de ene dag stookt tot 30 graden en dat je de volgende dag de verwarming uitlaat. Daarnaast moeten de planten  ook niet te dicht bij de verwarming staan. Wanneer je ze bij het raam plaatst, moet er rekening gehouden worden met tocht. Gevoelige planten kunnen hier negatief op reageren en verliezen bladeren. Nog best lastig, hé? 

2. Geef planten in de winter niet te veel water

In de winter hebben binnenplanten veel minder water nodig dan in de zomer. Je kunt dit controleren door je vinger in de aarde te steken. Als de aarde niet meer vochtig aanvoelt, dan is het tijd om de kamerplant water te geven! Let er wel op dat je niet te veel water geeft, want dan 'verdrinkt' de wortel en gaat de plant rotten. En dat is niet helemaal de bedoeling.

3. Zorg voor genoeg licht

Belangrijk in de winter is licht, licht – en je raadt het al – en nog eens licht! Het is goed om je planten soms een slag te draaien. Op deze manier krijgt ieder plekje genoeg licht en groeit de plant gelijkmatig. Denk niet dat het helpt om een plant naast een lamp te plaatsen, want dat maakt helaas geen verschil. Je plant heeft echt natuurlijk licht nodig om te blijven groeien.

4. Snoei planten niet

Spelregel nummero 4: snoei je mooie kamerplanten niet. Behalve als de takken te lang worden en de bladeren echt niet mee kunnen groeien - dan krijg je namelijk een lelijk slungelig plantje en dat wil je natuurlijk niet! Takken afknippen mag best, maar niet te veel in één keer. 

5. Je plant verzorgen tijdens de wintersportvakantie

Ga jij er tijdens de winter heerlijk tussenuit? Wees voorbereid. Zorg ervoor dat de verwarming staat ingesteld en zorg dat de temperatuur nooit daalt onder de 14 graden. Kijk ten slotte goed of je plant niet in de toch staat, want dit heeft namelijk invloed op bladval. 

Met deze 5 tips komen jouw kamerplanten makkelijk de winter door! Kun jij -net als wij- nooit genoeg van binnenplanten krijgen? Doe dan nog wat inspiratie op bij: “5x bijzondere kamerplanten die je wilt hebben” of “Gespot in de wereld van planten: hydroponie”.