inspiratie

Interieur inspiratie: verschillende stijlen combineren

Ben je op zoek interieur inspiratie om verschillende woonstijlen met elkaar te mixen en matchen? Bepaalde woonstijlen zijn easy met elkaar te combineren. Heb jij en jouw partner last van smaakverschillen? Doe hier interieur inspiratie op!

House Doctor

Het combineren van verschillende woonstijlen kan lastig zijn. Met de juiste interieur inspiratie kunnen jullie wellicht tot een agreement komen. Het mixen van verschillende stijlen is niet meer weg te denken uit het huidige interieur beeld. De één houdt namelijk van vintage retro, de ander van romantisch Scandinavisch en weer een ander van eclectisch en bohemian. Maar wie zegt eigenlijk dat je voor één stijl moet kiezen? Je moet alleen weten hoe je verschillende stijlen met elkaar moet combineren, want anders wordt het één grote chaos. Met de interieur inspiratie hieronder kom je een heel eind.

Interieur inspiratie: stijlen combineren

Interieur inspiratie is vaak gericht op één specifieke woonstijl. Dat kan lastig zijn als je bijvoorbeeld gaat samenwonen met een partner die een totaal andere stijl heeft dan jij. De frustratie die je voelt wanneer je verliefd bent op de perfecte bijzettafel of bank, maar de ander is totaal not amused. No worries, want verschillende stijlen met elkaar combineren is zeker mogelijk.

Met de juiste strategie kan je van jouw interieur – ondanks de verschillende interieurstijlen - één geheel maken. Tijd om een de do’s en dont’s onder de loep te nemen.

1. Zorg dat de kleuren en materialen bij elkaar passen

Bij een mix & match interieur is het belangrijk dat de kleuren en de woonstijlen met elkaar blenden. Begin niet met het klakkeloos shoppen van leuke woonaccessoires, want dat is not a good start. Om een mooi geheel te creëren, moet er rekening worden gehouden met kleurgebruik. Veel woonstijlen overlappen elkaar. Denk bijvoorbeeld aan een Scandinavisch interieur in combinatie met een monolitisch interieur. In beide stijlen wordt veel zwart-wit gebruikt. Daarnaast wordt er bij een Scandinavisch interieur veel hout gebruikt, wat ook weer het geval is bij een vintage interieur.

2. Bedenk van te voren welke stijlen je wilt combineren

Welke woonstijlen willen jullie, of jij, laten terugkomen? Het is belangrijk om voor het restylen van een interieur te bedenken welke woonstijlen je kiest. Op de bonnefooi beginnen en dan maar zien waar het naartoe gaat is geen goed plan. Geloof ons: wij spreken uit ervaring. Welke stijlen vind je mooi en welke absoluut niet? Er zijn een heleboel verschillende stijlen, to name a few: bohemian, retro, Scandinavisch en industrieel. Waar gaat jullie voorkeur naar uit? En als je moodboards van deze stijlen naast elkaar legt, zie je dan overeenkomsten? Is het met elkaar te combineren?

3. Kies de juiste basic elements

Als je een paar goede basisstukken in een interieur plaatst, is het eenvoudiger om het geheel af te maken met leuke woonaccessoires. We zeiden het al eerder, maar kies een mooie stoel, bank of kast. Met gezellige sierkussentjes, plantenpotten en bijzettafels creëer je de stijl die jij wilt laten zien. Just a reminder: doe geen impulsaankopen. Dit zijn namelijk bijna altijd de items die je niet goed kunt combineren in jouw huis. Denk goed na voordat je iets koopt.

4. Een persoonlijk randje

Het combineren van stijlen betekent dat je over het algemeen weinig houvast hebt. Je mag namelijk lekker je gang gaan en bij het maken van keuzes speelt gevoel voornamelijk een belangrijke rol. Onthoud: Als jij je er goed bij voelt, dan is de inrichting perfect right? Het uiteindelijk doel is dat jouw persoonlijke voorkeur van het interieur is af te lezen. Wees dan vooral ook niet voorzichtig in het showen van jouw persoonlijke items!

Houd jij van een persoonlijk interieur met lef? Lees dan Woontrend 2019: eclectisch interieur