tips & tricks

Eigen badkamer ontwerpen? Hier moet je op letten!

Je eigen badkamer ontwerpen in 2019? Een badkamer zit vol uitdagingen, zoals kleine ruimtes, vreemde hoekjes en leidingen. Bij je eigen badkamer ontwerpen zijn er een aantal factoren waar je rekening mee moet houden en wij hebben ze op een rij gezet.

Beeld 1 - Eigen badkamer ontwerpen

Wil jij je eigen badkamer ontwerpen, maar heb je geen idee waar je moet beginnen? Gelukkig zijn wij hier to rescue you. In de meeste gevallen zijn badkamers kleine ruimtes, maar ook dan is het moeilijk om keuzes te maken. Tijdens dit hele proces kom je veel beren op de weg tegen: welke kies je? Welke manieren zijn er om tegels te leggen? Wat zijn de verbouwkosten precies? Allemaal vragen waar je vooraf over na kunt denken. In vier stappen helpen wij je op de weg om je eigen badkamer samen te stellen!

Je eigen badkamer ontwerpen in 4 stappen

Je eigen badkamer ontwerpen is zeker een luxepositie. Het is namelijk een duur grapje, maar wel een echte investment. Een heerlijk hotel-gevoel in je eigen huis, wie wil dat nou niet? Bepaal zelf de indeling, materialen en de uitstraling. Een nieuwe badkamer ontwerpen hoeft helemaal niet ingewikkeld te zijn. Wij helpen mensen graag om keuzes te maken en twijfels te doorbreken. Met de adviezen, inspiratie en tips en trucs hieronder ontwerp jij de badkamer van je dromen.

Stap 1: Welke badkamertegels worden het?

First things first: voor wat voor soort badkamertegels ga je? Plus, waar ga je deze tegels plaatsen? Tegen de vloer of tegen de wand? Let op: hier zit verschil in! Bij het kopen van tegels moet je daarom goed letten wat voor soort badkamertegels je koopt. Zo zijn bijvoorbeeld wandtegels niet zo sterk als vloertegels. Daarnaast is de kleur natuurlijk ook belangrijk. Ga je voor wit, donker of wil je eigenlijk iets heel anders? Ten slotte kun je er ook voor kiezen om voor waterdicht behang te gaan, in plaats van badkamertegels. Wat dacht je bijvoorbeeld van een leuk natuurbehang? Een natuurbehang creëert rust Witte tegels met donker voegwerk geven de badkamer een unieke uitstraling. Je kunt ook gaan voor waterdicht behang. Een leuk natuurbehang creëert rust, ontspannend als je in bad zit! Of wat dacht je van marmer? Marmer is always a good idea. Marmer kan makkelijk gemakkelijk gecombineerd worden met andere materialen zoals hout of metaal.

Stap 2: Zorg voor voldoende bergruimte

Veel mensen gaan helemaal los op de badkamer-afdeling – in de winkel - als ze van plan zijn om een eigen badkamer samen te stellen. Logisch: je ziet natuurlijk je droom badkamer, inclusief al die mooie accessoires, al helemaal voor je. Achteraf blijkt echter dat je je nieuwe aanwinsten helemaal niet kwijt kunt. Denk daarom vooraf het ontwerpen na over hoe je deze spullen op een overzichtelijke en niet rommelige manier kwijt kunt. Trust us: rondslingerende verzorgingsproducten wil niemand. Het opbergen van je badkamerartikelen kun je op een stylish manier doen! Berg alles achter de deuren van je nieuwe badkamermeubels of handige opbergboxen en houd de boel lekker opgeruimd- mits er natuurlijk voldoende bergruimte is! Daarom is het handig om vooraf het ontwerp over de juiste badkamermeubels na te denken. Daarnaast zijn wandplanken in de badkamer een uitkomst voor de accessoires die gezien mogen worden! De meeste badkamerplankjes zijn klein waardoor er geen ruimte is voor grote objecten en dat is nou net waar we op zoek naar zijn. 

Stap 3: Ventilatie

Je bent druk bezig met het ontwerpen van je eigen badkamer en je moet nadenken over ventilatie. Vaak komt het nadenken over ventilatiemogelijkheden op de laatste plaats, omdat dit nou eenmaal niet het leukste onderdeel van het ontwerpen van een badkamer is. Zo simpel is het. Maar ondanks dat is deze stap wel erg belangrijk! Wil je schimmel voorkomen, dan is een goede ventilatie in de badkamer belangrijk. Gouden tip: Kies zeker niet voor een cheap ass ventilatiesysteem, want de regel geldt: hoe beter de ventilatie, des te minder schimmel in de badkamer! Enne, minder schimmel betekent ook minder schoonmaken en een frisse geur. Er zijn verschillende manieren hoe je de badkamer kunt verluchten. Je hebt de keuze uit een old school badkamerventilator, aan-uit schakelaar, nalooptimer, hygrostaat en een infraroodsensoor. Aan iedere optie zitten voordelen- en nadelen, dus informeer je van tevoren en kies het ventilatiesysteem die bij jou past. Kortom: Een goed ventilatiesysteem heeft veel voordelen en is cruciaal voor in jouw nieuwe eigen ontworpen badkamer. Think smart!

Stap 4: De toilet en de douche of bad (or both)

Mooi sanitair kan de ruimte afmaken. Tegenwoordig heb je online een groot aanbod waar je uit kunt kiezen voor een betaalbare prijs. Wil jij je eigen spa creëren? Een inloopdouche en ligbad is anno 2019 niet meer weg te denken. Waar ook veel mensen tegen aanlopen is het feit dat er gekozen moet worden tussen een bad/douchecombinatie of enkel een douche. In de meeste badkamer past het gewoonweg niet allebei (otherwise: bless you!). Een bad geeft een bepaalde luxe, maar een douche neemt minder ruimte in beslag. Enne is het echt heel necessary om een toilet in de badkamer te plaatsen? Vaak kiezen mensen ervoor om het toilet van de badkamer te scheiden. Dat is een hele goede keuze, want het is niet echt hygiënisch om je tandenborstel, mondwater en make-up naast de plek - waar mensen ook hun grote boodschap doen - uit te stallen. Really, it isn’t. Enfin, naast hygiëne is ook duurzaamheid een steeds belangrijker thema in de badkamer. Kies daarom bijvoorbeeld voor een waterbesparende kraan en douchekop. Goed voor het milieu, stylish en modern. 

Nadat je na hebt gedacht over deze stappen en de badkamer daadwerkelijk ontworpen is mag je eindelijk je badkamer gaan inrichten! Misschien wel de leukste stap van het proces?!