tips & tricks

De BBQ schoonmaken in 5 handige stappen

De BBQ schoonmaken is cruciaal als je een lekkere barbecue avond wilt organiseren. Het is misschien even een klus om te klaren, maar het zal je BBQ vlees en groenten zeker ten goede komen. De BBQ schoonmaken in 5 stappen, wij vertellen je hoe!

De BBQ schoonmaken is misschien het laatste waar je aan denkt na een lange barbecue avond buiten op het terras of in de tuin. Na urenlang tafelen, genieten van heerlijke vlees en vega gerechten en loungen in de loungeset, ruim je het liefst de barbecue weer gelijk op. Think again! Als je gelijk na de barbecue sessie je barbecue schoonmaakt, heb je de volgende keer gelijk weer plezier van een barbecue die spic en span is! Wij helpen je een handje bij het BBQ schoonmaken in 5 stappen. 

De BBQ schoon in 5 stappen

Waarom is je barbecue schoonmaken zo belangrijk? Het liefst wil je na lekker lang tafelen niet meer aan de slag met het schoonmaken van de BBQ, maar toch kun je dit beter wel doen. Een goed schoongemaakte barbecue zorgt immers voor veel meer grill- en eetplezier. Wanneer ga je het BBQ rooster schoonmaken? Dit doe je bij voorkeur direct nadat je deze hebt gebruikt. Zo voorkom je dat je bij de eerstvolgende BBQ avond eerst nog het rooster staat schoon te maken. Daarnaast is het zo een stuk makkelijker om eventuele aangebrande stukken te verwijderen dan wanneer je dit pas dagen of weken erna moet doen. En de levensduur van je barbecue wordt ook verlengd als je 'm vaker schoonmaakt. Wij leggen je de 5 stappen in het schoonmaken van de BBQ uit.

De BBQ schoonmaken in 5 stappen

Waarom is je barbecue schoonmaken zo belangrijk? Het liefst wil je na lekker lang tafelen niet meer aan de slag met het schoonmaken van de BBQ, maar toch kun je dit beter wel doen. Een goed schoongemaakte barbecue zorgt immers voor veel meer grill- en eetplezier. Op welk moment je het BBQ rooster het beste schoon kunt maken? Dit doe je bij voorkeur direct nadat je deze hebt gebruikt. Zo voorkom je dat je bij de eerstvolgende BBQ avond eerst nog het rooster moet schoon gaan maken. Daarnaast is het op deze manier veel eenvoudiger om eventuele aangebrande stukken te verwijderen dan wanneer je dit pas dagen of weken erna moet doen. En de levensduur van je barbecue wordt ook verlengd als je 'm vaker schoonmaakt. Wij leggen je de 5 stappen in het schoonmaken van de BBQ uit.


Stap 1: Laat de BBQ nog even nasmeulen

Ben je klaar met barbecueën? Laat dan de grill staan en zet de BBQ weer op de hoogste stand. Heb je een gasbarbecue? Deze kun je gewoon aanzetten. Barbecues die werken op houtskool hebben nieuwe kolen nodig om aangezet te worden. Vervolgens zet je de deksel op de barbecue en zo laat je de BBQ 20 minuten staan. Waarom? Zo kun je alvast wat restjes en het aangebakken vet verbranden. Zo maak je het proces van schoonmaken al een stukje makkelijker. Zet na 20 minuten de BBQ weer uit en laat deze even afkoelen voordat je naar de volgende stap gaat.


Stap 2: Schrobben

De volgende stap is het grondig schrobben van het rooster. Dit doe je met een staalborstel die je bij verschillende winkels en webshops kunt aanschaffen. Met de staalborstel ga je het rooster schrobben totdat het ijzer weer zichtbaar is en blinkt. Het kan voorkomen dat de barbecue flink wat te verduren heeft gehad en dat het schrobben flink wat moeite kost. Er zijn daarom ook nog wat alternatieve methodes:
  • Gebruik (baking)soda. Meng drie eetlepels soda met een eetlepel water. Zo ontstaat er een dik papje wat je bijvoorbeeld met een sponsje kunt aanbrengen op het rooster. Zitten er extra aangebrande plekken op het rooster? Gooi hier wat extra baking soda op. Laat de soda 10 minuten intrekken en haal het er vervolgens met water en een sponsje weer af.
  • Gebruik een rauwe ui. Dankzij het zuur van de ui wordt al het vuil meegenomen als je de gesneden kant van de ui over het rooster wrijft. Doe zo allebei de kanten van het rooster. Het kan voorkomen dat je nog een ui moet aansnijden om zo al het vuil te kunnen verwijderen. Je kunt voor het ontvetten van het rooster ook een citroen gebruiken en daarna met keukenpapier het hardnekkigste vet verwijderen.
  • Als je een tuin tot je beschikking hebt, kun je het rooster een nachtje in het gras leggen. Het vuil van een aangekoekt en zwart rooster moet worden losgeweekt en na een nachtje in het gras kun je het ergste vuil gemakkelijk wegvegen met keukenrol. Maak vervolgens het rooster goed droog om de vorming van roest te voorkomen. Zo hoef je niet gelijk na de barbecue sessie druk in de weer met het schoonmaken van de BBQ!

Stap 3: Aan de slag met een sopje

Het is altijd aan te raden om de BBQ roosters na het reinigen met de staalborstel, baking soda of rauwe ui nog even met een sopje te wassen. Je kunt bijvoorbeeld een allesreiniger gebruiken; maar let wel op de gebruiksaanwijzingen en test eerst wat op een stukje van het rooster zodat je de reactie van het materiaal kunt zien. Indien er geen reactie is kun je het rooster schoonmaken. Maak daarna de roosters goed droog zodat er geen vocht achterblijft. Doe je dit niet, dan zal het rooster sneller gaan roesten en moeten ze dus ook sneller vervangen worden.


Stap 4: Invetten met olie

De bovenste drie stappen zijn essentieel bij het barbecue schoonmaken. Deze vierde stap is een extra optie die je altijd kunt toepassen. Het kost niet veel tijd, het is een gemakkelijk onderdeel en je hebt er veel profijt van. We hebben het hier over het insmeren van de roosters met plantaardige olie. Deze stap voer je altijd uit als je het rooster schoon en droog hebt gemaakt. De olie zorgt ervoor dat het rooster niet zal gaan roesten en nog heel veel jaren meegaat. Je kunt de olie er gemakkelijk op smeren met een stukje keukenpapier.


Stap 5: De rest van de BBQ schoonmaken

Het rooster is het meest belangrijk om schoon te maken voor je volgende gebruik. Hier grill je tenslotte je groentespies, biefstuk en hamburger op. Toch moet je de rest van de BBQ niet vergeten. Neem bijvoorbeeld ook de binnenkant van de deksel en de behuizing mee tijdens de schoonmaak. Mijd hierbij het gebruik van agressieve of bijtende schoonmaakmiddelen. Ook niet vergeten: het opvangbakje waar de sappen en vetten worden opgevangen. Het bakje laat je eerst goed afkoelen en vervolgens leeggieten in de afvalbak. Maak ook het bakje goed schoon met heet water. Maak hem vervolgens goed droog en plaats hem terug. Het is even wat werk, maar de volgende BBQ avond ben je blij dat je het hebt gedaan!

P.S: Ruim je barbecue weer goed op!

Je BBQ reinigen zorgt ervoor dat jouw barbecue weer glimt alsof je hem net nieuw hebt gekocht in de winkel. Zo voelt het elke keer weer alsof je met een gloednieuwe BBQ aan de slag gaat om je favoriete hapjes te grillen. Ruim de barbecue na gebruik ook altijd goed op. Zet hem in ieder geval uit de regen en wind en bij voorkeur op een droge plaats, zoals in de schuur. Je kunt ook een beschermhoes kopen die je altijd over de barbecue heen kunt leggen zodat deze beschermd is tegen allerlei weersinvloeden. Hoe beter je met je BBQ omgaat, hoe langer je ervan kunt genieten! Grillen maar!