tips & tricks

Kleine slaapkamer inrichten: 6 tips voor de perfecte slaapplek

Een kleine slaapkamer inrichten is een uitdaging. Want met een bed en een kledingkast staat de ruimte vaak al behoorlijk vol. Toch kun je met een paar handige interieur tips je kleine slaapkamer leuk inrichten met meubels en woonaccessoires!

Een kleine slaapkamer inrichten betekent vooral heel efficiënt omgaan met meubels en accessoires. Essentieel zijn natuurlijk een bed en kledingkast, maar het oog wil ook wat! Gelukkig betekent een beperkte ruimte in de slaapkamer niet dat je jouw slaapkamer niet gezellig kan inrichten. Wij geven je een flinke dosis interieur tips voor het inrichten van je kleine slaapkamer.

Een kleine slaapkamer inrichten voor de perfecte slaapplek

Een kleine slaapkamer inrichten is een opgave, maar niet onmogelijk! Je slaapkamer is jouw eigen plekje waar je kunt doen en laten wat je wilt en het inrichten ervan is dan ook geen uitzondering. Je ruimte is misschien wat beperkt vanwege het kleine oppervlak, maar er zijn genoeg mogelijkheden om in een kleine slaapkamer veel spullen kwijt te kunnen. Het is vooral de key om te weten hoe je met je vierkante meters om kunt gaan. Maak daarom van tevoren een plattegrond van de kamer, zodat je overzichtelijk hebt hoeveel ruimte er beschikbaar is en hoe je essentiële meubels het beste kunnen worden geplaatst. Wij helpen je een handje op weg, zodat jij je kleine slaapkamer kunt inrichten naar jouw smaak en al je spulletjes kwijt kunt!

Tip 1: Maak gebruik van de ruimte onder je bed

Je slaapkamer is voor het grootste gedeelte bedoeld om in te slapen natuurlijk (duh!). Het nadeel is alleen dat een bed veel ruimte in beslag neemt, helemaal als je een groot tweepersoonsbed hebt. Gelukkig zijn er mogelijkheden om de ruimte onder je bed optimaal te gebruiken. Zo kun je je bed op een verhoging plaatsen. Je bed staat meestal al op pootjes waaronder je een lade kunt plaatsen, maar door je bed iets te verhogen kun je hier meer opbergruimte creëren. Let er wel op dat je de verhoging niet te hoog maakt, want je wil natuurlijk nog wel in en uit je bed kunnen stappen! Maak gebruik grote lades of opbergboxen, zodat je gemakkelijk spullen kunt opbergen en deze zo vanuit bed open kunt trekken. Je kunt ook een bed kopen waar al lades zitten ingebouwd of een bed met ingebouwde opbergruimte, zodat je nog meer spullen in de ruimte onder het bed kwijt kunt. Welke optie kies jij?

Tip 2: Opgeruimd staat netjes

Je moeder zat waarschijnlijk vroeger veel achter je kont aan om te zeggen dat je je kamer moest opruimen. En we moeten nu toch wel bekennen, mams heeft gelijk als het gaat om een kleine kamer. Zorg er dus altijd voor dat je slaapkamer zo netjes mogelijk is, zodat je ruimte er een stuk groter uitziet dan wanneer je leeft in een zwijnenstal. Bedankt mam! Aangezien je maar weinig ruimte hebt, is het tevens belangrijk dat je van elk beetje ruimte dat je hebt goed gebruik maakt. Vaak kun je net dat beetje extra ruimte dat je nodig hebt winnen door bijvoorbeeld een rek aan je deur te hangen of een extra plankje in je kledingkast te monteren. Zo zorg je voor meer opbergruimte zonder dat het ten koste gaat van je ruimte. Het is slim om gebruik te maken van kastjes met lades of deuren, zodat je niets ziet van de spullen die je hebt opgeruimd. En als je de deurtjes dichthoudt, zorg je er ook voor dat de kast minder stoffig wordt. Dat staat wel zo netjes!

Tip 3: Efficiënt gebruik maken van lades en kastruimte

We hadden het hiervoor al over het gebruik van lades onder je bed. Dit scheelt veel opbergruimte, maar ook niet altijd zorgt dit voor het oplossen van al je problemen. Wanneer je moet schikken met je kastruimte, is het belangrijk hoe je de ruimte indeelt. Spullen die je niet makkelijk netjes opstapelt, zoals sokken of ondergoed, kunnen gemakkelijk in lades van commodes of in opbergmanden. Leg spullen die je veel gebruikt of die er leuk uitzien aan de voorkant van je lade. Zo hoef je de lades maar kort open te doen. De achterkant van je lades gebruik je dan voor de minder flatteuze dingen, dingen die er minder gezellig uitzien en je toch niet zoveel gebruikt maar wel nodig kunt hebben. Schoenen zijn ook handig om op te bergen in lades. Zeker als je een shoe lover bent, heb je veel schoenen die in de weg staan. Berg ze op in lades of zet ze netjes in een kledingkast, zodat je er voortaan niet meer over struikelt!

Tip 4: Laat je slaapkamer groter lijken

Je kunt je slaapkamer meer ruimtelijk laten ogen door gebruik te maken van spiegels. Vooral grote spiegels doen hun werk hier goed. Het beste is om deze spiegels te gebruiken door ze aan je kastdeuren te hangen of door middel van spiegeldeuren om je kamer optisch groter te laten lijken. Daarnaast zijn die spiegels natuurlijk heel handig voor als je outfit keuzestress hebt of last-minute make-up moet doen! Andere manieren om de kamer ruimer te laten lijken kan door het gebruik van lichte kleuren, aardse materialen en sfeerverlichting. Ga dus niet los met felle kleuren en maak gebruik van woonaccessoires in kleuren als beige, wit, lichtgrijs en antraciet in combinatie met lichtgekleurd hout en bamboe. Pas op, want een overdaad aan woonaccessoires en tierlantijnen kan de kamer behoorlijk klein laten ogen. Wees dus een beetje kritisch met de spulletjes die je tentoon wil stellen in je kleine slaapkamer. Less is more in dit geval!

Tip 5: Speel met het licht

Door middel van de juiste verlichting kun je een groter en breder ogende slaapkamer creëren. Gebruik hiervoor het liefste spotjes, die klein van stuk zijn maar toch een ruimte goed verlichten. Plaats deze verlichting ook niet vanaf het plafond maar aan een zijmuur, om een betere lichtval te hebben. Daarnaast kun je spots gebruiken om je kastruimte er ruimer uit te laten zien. Veel kastruimte is handig, maar kan zorgen voor een benauwde sfeer. Daarom kun je in een kleine ruimte beter kiezen voor lichtgekleurde kasten en deze op de juiste manier verlichten met de lampjes. Zo creëer je optisch bedrog en lijkt het alsof je kast minder ruimte inneemt. Een leuke tafellamp of vloerlamp met sfeerverlichting erbij en je hebt een gezellig verlichte slaapkamer!

Tip 6: Richt je bureau efficiënt in

Het is altijd handig om een bureau in je kamer te hebben, maar in een kleine slaapkamer kan dit lastig zijn bij gebrek aan ruimte. Een bureau is vrij groot en je moet ook genoeg ruimte hebben om eraan te kunnen zitten. Gelukkig kun je je bureau efficiënt benutten. De ruimte die je bureau inneemt biedt ook genoeg ruimte voor opslag. Maak bijvoorbeeld boven je bureau een kastje of wandplanken waar belangrijke spullen neergelegd kunnen worden of kies voor een bureau met ingebouwde lades. Gebruik handige opbergvakken en dozen om zo min mogelijk rommel op het bureau te hebben slingeren en je kunt zorgeloos studeren of werken in je kleine slaapkamer. 

Bij Biano kun je alle slaapkamermeubels vinden voor de slaapkamer, groot of klein. Zo creëer jij een perfecte kleine slaapkamer om heerlijk in te slapen!