tips & tricks

How to: je huis opfrissen voor een nieuw jaar

Een opgeruimd huis is een opgeruimd hoofd! Een goede reden om eens te beginnen aan een flinke lente schoonmaak in huis. Wij geven je een paar tips om orde te scheppen in de chaos. Zo heb jij je huis in een mum van tijd opgefrist!

Nu het lenteseizoen is begonnen, kan je huis wel een opruim make-over gebruiken. In de woonkamer en keuken liggen overal rondslingerende spullen. Tijd om die eens op te ruimen en je kasten opnieuw in te delen. Maar waar begin je met al die rommel in huis? Geen paniek, wij helpen je een handje op weg. Lees gauw onze lijst met tips die we voor je op een rijtje hebben gezet, zodat je huis weer helemaal fris en fruitig is!

Voorbereiding is alles

Het klinkt misschien ietwat overdreven in de oren om je voor te bereiden op een grote schoonmaak. De werkelijkheid zegt toch vaak anders. Iedereen lijkt je plotseling nodig te hebben op het moment dat jij gaat opruimen. Durf nee te zeggen! Jij hebt deze dag gereserveerd om je huis een flinke opfrisbeurt te geven. Hoe verleidelijk ook, uitstellen tot volgende week is géén goed idee.

Hoe bereid ik mij dan goed voor?

/1 Verzamel tassen, dozen of boxen om je spullen in op te bergen. Zo kun je deze spullen later verkopen of weggeven. Hoewel je het misschien niet verwacht, de spullen die jij stiekem al hebt afgeschreven, zijn voor anderen écht precies wat ze nodig hebben.

/2 Een avondje vrij. Dat is precies wat jij nodig hebt én wat je verdiend hebt na een drukke dag opruimen. Plan je afspraken niet op die avond, zodat jij welverdiend met de voetjes op de bank kunt.

/3 Kies het goede moment. Het kleine opruimen is voor later dús plan er een volledige dag of een heel weekend voor in.

Het hele huis door

Je kent het wel. Je begint in de slaapkamer en daar vind je een aantal boeken terug. Die was je écht kwijt. Stop! Voor je verleid wordt om je te verliezen in dat goede boek, vergeet niet waar je mee bezig was. Het is slim om alle boeken door het hele huis te verzamelen en deze in één keer op te ruimen. Zo kom je niet iedere keer opnieuw in de verleiding om te gaan lezen én je hoeft niet steeds heen en weer te lopen met een aantal boeken. Of andere spullen natuurlijk. Opruimen per categorie scheelt tijd en zorgt ervoor dat je het overzicht niet verliest. Alle spullen, zoals boeken, sieraden of opladers zoek je bij elkaar en ruim je daarna op. Hoe handig?!

Ga voor persoonlijkheid

Je huis is een verzamelplaats van allerlei persoonlijke spullen. Zo kun je spullen bewaren omdat je er gehecht aan bent óf met de gedachte: ‘maar dit ga ik binnenkort misschien nodig hebben.’ Nee, dit ga je niet. Echt niet. Denk altijd na over het persoonlijke verhaal achter spullen. Wat zegt je gevoel als je denkt aan weggooien? Stel deze vraag altijd aan jezelf én wees eerlijk. Je gaat dat sportboek na drie jaar écht niet ineens gebruiken, hoe graag je ook zou willen. Durf keuzes te maken.

TIP / Houd jezelf aan de regel: heb ik een vaste plek voor deze spullen? Nee? Misschien is het dan tijd om de spullen weg te geven.

En nu… bijhouden!

Ben je al bekend met de 2-minuten regel? Probeer iedere avond voor je gaat slapen deze regel toe te passen. Alle kleine prulletjes ruim je op binnen 2 minuten. Alles waarvan je normaal zou denken dat het later wel komt. Doe het meteen! Zo houd je structuur in je huis, zonder hier veel tijd aan kwijt te zijn. Als je dit iedere avond bijhoudt, zal je echt merken dat je minder vaak een grote opruim dag hoeft te organiseren. Fijn, toch?

Hebben wij je helemaal in de opruim mood gebracht? Heel veel succes én houdt de regels zeker in je achterhoofd!

Meer inspiratie nodig?