Tips & tricks

Go green: 10x planten geschikt voor badkamer

Spotted in de interieuwereld: planten in je badkamer. De vraag is alleen: Welke planten zijn geschikt voor de badkamer? Niet elke plant kan namelijk tegen een hoge luchtvochtigheid of te weinig licht. Maar deze 10 planten zijn wél geschikt voor de badkamer!

Instagram

Je ziet het overal voorbij komen: prachtige interieurfoto’s van badkamers met planten. De ene badkamer is nog mooier dan de andere en ja: dan wil je zelf natuurlijk ook zo’n urban jungle in je badkamer. Maar zijn planten überhaupt wel geschikt voor de badkamer en zo ja: welke dan?

Zijn planten geschikt voor badkamers?

Planten zijn wel zeker geschikt voor in de badkamer. Why? Voor het antwoord duiken we heel kort even de bio-materie in. Planten hebben een zuiverende werking en zorgen daarnaast voor extra zuurstof. Via hun bladeren filteren ze namelijk allerlei schadelijke stoffen uit de lucht en zorgen ze dat schimmels met de grond gelijk gemaakt worden. Er is alleen een ‘maar’: niet elke plant kan namelijk tegen een hoge luchtvochtigheid en ook niet elke plant is geschikt om op een donkere plek te staan. Welke planten wél geschikt zijn voor in de badkamer lees je hieronder.

1. Drakenbloedboom

De Drakenplant doet het bij weinig verzorging heel goed. Kijk, daar houden we van. Omdat de plant snel bruine plekken kan krijgen – als de luchtvochtigheid niet goed is – is deze plant ideaal voor in de badkamer.

2. Bamboepalm

De bamboepalm heeft weinig lucht nodig en kan zelfs zonder aarde groeien. Daarnaast straalt deze plant één en al rust uit: en dát is natuurlijk precies wat je in je badkamer wilt hebben.

3. Graslelie/Zebragras

De Graslelie is een erg makkelijke plant in de omgang. Want of deze plant nou in de zon of in de schaduw staat: het is ‘m om het even. Wel moet de Graslelie genoeg water krijgen; het liefst twee keer per week.

4. Kentiapalm

De slanke Kentia is afkomstig van de oostkust van Australië en is niet zo’n snelle groeier. Het is één van de sterkte palmsoorten en voelt zich het meest comformatabel in een ruimte waar hij niet direct in het zonlicht staat. Oftewel: de badkamer is een prima ruimte voor de Kentia Palm. Daarnaast heeft deze plant ook niet veel water nodig.

5. Lepelplant

Wist je dat de Lepelplant gifstoffen uit de lucht filtert? Een fijne bijkomstigheid, toch? De Lepelplant komt oorspronkelijk uit het regenwoud en is dus ook zeker niet vies van een beetje water. Sterker nog: de kluit mag lekker vochtig zijn.

6. Kwartjesplant

Ook de sterke Kwartjesplant is heerlijk makkelijk in zijn onderhoud. Je hoeft deze plant namelijk niet veel water te geven, omdat hij water in zijn wortels opslaat. Daarnaast is de Kwartjesplant the king of the shadow: badkamers zijn dus bij uitstek goede ruimtes.

 

7. Aloë Vera

De prachtige én oersterke Aloë Vera is zo krachtig dat hij het in de badkamer zelfs overleeft. Hij heeft weinig water nodig en is over het algemeen niet heel kieskeurig wat betreft zijn standplaats. Maar het mooiste komt nog: het sap van de Aloë Vera kan je voor veel doelen gebruiken, zoals littekencrème, scrub of biologische sapjes.

8. Vrouwentong

De beauty Vrouwentong filtert de lucht en zorgt ervoor dat de luchtvochtigheid snel weer op pijl is. Ideaal voor in je badkamer. Daarnaast is deze plant ook makkelijk in onderhoud: hij heeft weinig water nodig – je kunt de aarde tussen gietbeurten goed laten uitdrogen.

9. Varens

De bijnaam van Varens? Venushaar. Just to notify you. Varens zijn gek op een hoge luchtvochtigheid en hoge temperaturen. De plant haalt schimmels en andere onzuiverheden uit de lucht en is ook erg leuk om te gebruiken als hangplant!

10. Klimop

En tot slot hoort de Klimop nog thuis in dit lijstje. Wist je dat de klimop zelfs beter binnen dan buiten kan staan? Of hangen? En wist je dat de Klimop goed voor je gezondheid én nachtrust is? Hang de klimop op in een hoek - in bijvoorbeeld een mooie hangpot – zodat de plant zelf kan filteren hoeveel zonlicht ‘ie nodig heeft.

cc beelden: Intratuin
cc beelden: Intratuin

Benieuwd hoe je deze badkamerplanten het beste kunt toevoegen aan jouw badkamer? Lees van verder in: Badkamer met planten: 5 inspirerende voorbeelden.