tips & tricks

Keuken ontwerpen? 4 handige tips met inspiratie

Wil jij binnenkort je eigen keuken ontwerpen, maar heb je geen idee waar je moet beginnen? Maak van je keuken een bijzondere ruimte door er je eigen bijzondere draai aan te geven. Je eigen keuken ontwerpen is immers geen fluitje van een cent.

Stadshem

Je eigen keuken ontwerpen zodat ook deze plek aansluit bij je interieur kan op verschillende manieren. De keuken is een van de belangrijkste plekken in je huis en vaak wordt deze een beetje vergeten. Er worden maaltijden en memories gemaakt, dus het moet een warme en gezellige plek zijn. Een keuken bestaat in de meeste gevallen uit alleen wat echt nodig is: een gasfornuis, wasbak en een aantal keukenkastjes. Begint het bij jou te kriebelen en wil jij eigen keuken ontwerpen? Bekijk dan deze bijzondere keukens voor de juiste dosis inspiratie en zet wat gas op je nieuwjaarsvoornemens! Enjoy!

Keuken ontwerpen: 5x tips en inspiratie

Een eigen keuken ontwerpen is nog zo eenvoudig niet. Welke materialen worden bij het ontwerp van de keuken gebruikt? Hoe omslachtig is het onderhoud van de oppervlakten? Welke keukenkasten zijn er? Hoe zorg ik dat mijn eigen keuken ontwerp ergonomisch wordt? Welke keukenapparatuur is necessary? Allemaal vragen waar je misschien nu nog geen antwoord op hebt. Wij helpen je een handje en met deze 4 tips ben je net iets beter voorbereid.

1. De indeling van de keuken

Het indelen van een keuken lijkt een beetje op een puzzel. Het bestaat niet dat verschillende ruimtes dezelfde afmetingen hebben. Als je er over nadenkt is het niet easy om al die keukenapparatuur te plaatsen. Ergonomie en gebruiksgemak is heel belangrijk tijdens het koken. Het heeft iets weg van je werkplek. Hoe beter de indeling, hoe nauwkeuriger je kunt werken. Deze ‘werkplek’ wordt ook wel de keukendriehoek genoemd. Het is goed om je in de vorm van de keuken te verdiepen om te weten waar keukenapparatuur het best geplaatst kan worden.


2. Water, elektriciteit en gas

Stem je eigen keuken ontwerp af op de aansluitpunten voor water, elektriciteit en gas. Je hoeft op deze manier tijdens dit ingrijpende proces geen leidingen te verleggen. Maak van tevoren een plan waar je de spoelbak, het fornuis, de koelkast en de vaatwasmachine wil plaatsen zodat je hiermee rekening kunt houden. Let op: zorg wel dat deze keukenapparatuur bij elkaar wordt geplaatst. Door apparatuur zoals het fornuis en de spoelbak dicht bij elkaar te plaarsen zorg je ervoor dat het koken gemakkelijker wordt, want dit zijn de meest gebruikte plaatsen in de keuken.


3. Bereid het ontwerpen van je eigen keuken goed voor

Van tevoren maak je een plan met wanneer de keuken af moet zijn. Misschien is er wel een kindje op komst en wil je de keuken voor die tijd af hebben. Jouw agenda bepaalt in zekere zin natuurlijk wel hoe ingewikkeld het ontwerp kan worden. Houd daar dus rekening mee! Overigens wel weer een reden om gezellig bij vrienden te eten, uiteten te gaan of eten te bestellen - maar dat terzijde. - Zorg er ook voor dat je zo snel mogelijk aan de slag kunt, door er bijvoorbeeld voor te zorgen dat het aanrechtblad etcetera al geleverd is. Anders duurt deze ingrijpende gebeurtenis in je huis alleen maar langer!


4. Bepaal de stijl van de keuken

En toen gingen we door naar het leukste gedeelte: de stijl van de keuken. Het moet natuurlijk naadloos aansluiten bij de rest van je huis, anders ziet het er gek uit. Ga jij voor een landelijke, industriële of designkeuken? Kies een stijl waar je verliefd bent, maar ook een stijl die functioneel is! Als je de stijl weet, kun je de kleuren kiezen die bij deze stijl passen. Welke kleuren mogen de kastjes, wanden en het aanrechtblad hebben? Vervolgens komt de vloer, want kies je voor hout of tegels? Bij de 4x keuken trends van 2019 zit er vast wel iets voor je tussen!

Wij zijn heel benieuwd hoe jij de keuken gaat ontwerpen! Neem een kijkje in onze categorie 'keuken' om alvast wat spulletjes voor de nieuwe keuken te shoppen!