tips & tricks

Tafel dekken: 4 tips voor gezellig tafelen tijdens de feestdagen

Tafel dekken is ieder jaar weer een feestje! Eindelijk weer alles uit de kast halen. Dit kun je op verschillende manieren doen. Lees hier de 4 tips voor gezellig tafelen tijdens de feestdagen! Happy Christmas!

Skonahem

Tafel dekken tijdens de feestdagen? Yes of course! Tijdens Sinterklaas, Kerst en oud & nieuw is het mogelijk om eens groots uit te pakken op de eettafel. Moeders mooiste serviesset komt op tafel, perfect gevouwen servetten, goede wijn en water in prachtige glazen karaffen. Er zijn heel wat regels verbonden aan tafels dekken, maar die hoef je natuurlijk niet per se te toe te passen. Ga lekker crea bea te werk zodat je zo lang mogelijk kunt tafelen met je familie of vrienden.

Tafel dekken een statisch karakter? Nope

Vaak heeft tafels dekken nog steeds een statisch karakter door de regels over tafelmanieren waar we het hierboven over hadden. Niet met volle mond praten, geen eten op je bord prakken, wachten tot de gastheer/gastvrouw begint met eten, niet te veel opscheppen en niet blazen bij warm eten. Er zijn vast nog duizenden andere regels, maar het is niet verplicht om statisch aan tafel te zitten. Toch mag de tafelsetting best wat feestelijker en chiquer zijn dan normaal. Voor een 5-gangen diner en ook een lopend buffet wordt het met deze Kerst tafeldecoratie voor gezellig tafelen tijdens de feestdagen zeker een sfeervolle gelegenheid. 

Tip 1. Planten en bloemen op tafel

Tafel dekken doe je dit jaar in stijl met mooie bloemen en planten! Ga voor green, denk aan dennentakken, kleine houten kerstboompjes, bloemen boven de stafel en aan het plafond (vastgeklampt aan de lamp). Je kunt ook een lichtsnoer op tafel leggen en daar dennentakken onder ‘verstoppen’. Neem bijvoorbeeld eens een kijkje bij de webshops Sissy-Boy Homeland en Dille Kamille: deze shops varieren eindeloos met planten en bloemen op tafel. Met planten en bloemen kun je de tafel op een hele makkelijke en natural way sfeervol dekken!

Tip 2: Ga voor een glam tafel!

Gold baby! Niemand loopt weg van een beetje glam toch? Goud is niet voor niks een trendkleur anno nu. Ga voor een kersttafel met gouden en witte accenten. Shop bijvoorbeeld een prachtig linnen tafellaken, glazen en servies met een goud randje en goudkleurige decoratie. Wij zijn bijvoorbeeld gek op goudkleurig bestek! Dit geeft een heerlijk hotelsfeertje. Enne, wat is je gedachte over tafelconfetti? Het brengt misschien wel rotzooi met zich mee, maar is o zo leuk! En ten slotte horen bij een echte glam tafel natuurlijk kaarsen, kerstballen en persoonlijk geschreven kaartjes om de tafel compleet te maken. 

Tip 3: Dek je tafel in retro stijl

De tafel dekken in retro stijl is weer even iets anders! Deze stijl is stoer en robuust, gecombineerd met elementen van de vroegere jaren. Denk bijvoorbeeld aan stonewashed bestek, servies van aardewerk, retro wijnglazen, een retro schaal met oude kerstballen en groene kerstdecoratie. Een mooie gouden kandelaar met een groene kaars is natuurlijk perfect voor op de kersttafel! Water in een prachtige karaf met bijpassende whiskey glazen...Do we need to say more?

Tip 4: Ga voor de chaletstyle

Droom jij met Kerst ook altijd van een verblijf in een romantisch hutje middenin de sneeuw? Believe us; heel veel mensen. Haardvuur, rode wijn en heerlijk eten...Het hoeft niet enkel een droomscenario te zijn, want dit kun je heel makkelijk in je eigen huisje creëren met de juiste decoratie. De tafel moet in ieder geval warme uitstralen. Heerlijke dekens en vachtjes op de stoel, ornamenten op tafel en robuust servies. Kies voor donkere decoratie, maar combineer deze accessoires met één kleur. Bordeauxrood, donker roze, groen of blauw bijvoorbeeld. Een romantische tafel alsof je in een knus chalet ver weg zit: doe ons deze style maar!

Nog meer kerstshoppen voor op tafel? Neem dan eens een kijkje in onze categorie 'Kerst'!