Tips & tricks

Snoeikalender: 7x wat te snoeien in maart?

Op zoek naar een handige snoeikalender? Iedere maand geeft Biano in haar handige en praktische snoeikalenders de beste tips voor de te snoeien planten, bomen en struiken van die maand. Met deze snoeitips hoef je de belangrijkste to-do's niet meer te vergeten!

Pinterest

Begint bij jou de lente ook al weer te kriebelen? De zon begint langzaam te schijnen, de bloemen beginnen te bloeien en ook de zin om lekker in de tuin te wroeten neemt toe. In maart komt de tuin na een donkere winter weer heerlijk tot leven. De hamvraag is alleen: Wat te snoeien in maart? Check het in onze snoeikalender!

Snoeikalender van Biano

Vanaf maart t/m augustus geven we in onze snoeikalender per maand weer wat er voor die maand op de snoeiagenda staat. Op die manier kun jij je planten, struiken of bomen in een mooi model houden, kun je wildgroei in je mooie tuintje voorkomen en zal de opbrengst van de fruitbomen beter zijn! Succes, maar vooral veel plezier, met het tuinieren deze maand!

#1 Rozen snoeien in maart

Rond half maart mogen de rozen gesnoeid worden. Vaak denken mensen dat het snoeien van rozen lastig, maar dat valt in de praktijk mee. En een kleine geruststelling: rozen zijn sterke planten die altijd op zoek zijn naar een manier op uit te lopen. Mocht je dus een beginnersfoutje maken, dan is de kans groot dat de roos zich wel weer herstelt. De beste manier om rozen te snoeien is door eerst al het beschadigde, dode en zieke hout uit de struik te snoeit. Oftewel: je snoeit de oude takken weg tot aan een gezonde knop. Ook de takken die elkaar kruisen mogen met de snoeischaar weggehaald worden.

#2 Hortensia’s snoeien in maart

Om te bepalen wanneer je hortensia’s moet snoeien, moet je eerst onderscheid maken tussen het soort hortensia. Je hebt namelijk twee groepen: 1) hortensia’s die op eenjarig hout bloeien en 2) hortensia’s die op tweejarig hout bloeien. De eerste groep (vb: pruimhortensia) mag half maart gesnoeid worden. Mits het een kleine plant is, kan je dit soort planten zo’n 30 cm boven de grond afsnoeien. Grotere planten? Knip dan alleen de bloemen af! And what about de hortensia’s die op tweejarig hout bloeien? Deze planten hoef je in principe helemaal niet te snoeien! Je zult alleen jaarlijks de uitgebloeide bloemen moeten afknippen.

#3 Lavendel snoeien in maart

Ook de heerlijk geurende lavendel mag in het voorjaar voor het eerst weer gesnoeid worden. De lavendel snoei je in maart terug tot een mooi compact bolletje. Maar let op: je moet er wel proberen voor te zorgen dat er nog groene blaadjes aan het eind van de takjes zitten. Gebruik daarom een goede snoeischaar.

#4 Bolcatalpa snoeien in maart

Hoewel je de meeste bomen in de winter snoeit, is de catalpa een uitzondering. Nou ja, de bolcatalpla dan. Deze boom mag je namelijk in maart terugsnoeien tot ongeveer 10 cm vanaf de stam. Het is belangrijk om iedere tak afzonderlijk te snoeien met een scherpe schaar. Goed nieuws: na deze snoeiklus in het voorjaar hoef je verder niets meer aan de boom te doen.

#5 Clematis snoeien in maart

Wil je de zomerbloeiende clematissen uitbundig laten bloeien? Dan moet je in maart flink aan de bak: knip ze tot zo’n 50 cm boven de grond terug. Althans, dit geldt voor de grootbloemige clematissen en voor de Viticella en Orientalis. Als je deze clematissen boven de gezonde bladknoppen terug snoeit zullen ze hetzelfde jaar al weer bloemen geven.

#6 Vlinderstruik snoeien in maart

Eerlijk is eerlijk: de vlinderstruik vergt wel enige moeite. Maar dan heb je ook wat, toch? De vlinderstruik mag in maart gesnoeid worden tot ongeveer 30 cm boven de grond. Ook in juni en augustus mag je met de vlinderstruik aan de slag: maar dat is een zorg voor later. Voor nu is het belangrijk om de plant flink te snoeien tot op een of twee knoppen. Let wel op: de vorst moet overdag voorbij zijn!

#7 Leilinde snoeien in maart

Net als een vlinderstruik moet je ook een leilinde vaker in het jaar snoeien. Op die manier houd je de boom mooi vlak. Gelukkig kan er niet veel fout gaan: je kunt namelijk alle twijgen van de boom wegknippen, want de boom loopt vanzelf als het ware weer vanuit de stam uit. Let wel op dat je een scherpe haagschaar voor de klus gebruikt. Good luck!

cc links: Pinterest | cc rechts: Stylvolstijling
cc links: Pinterest | cc rechts: Stylvolstijling

We hebben nog een aller- allerlaatste tip: zorg voor goed tuingereedschap! Met het juiste gereedschap zorg je er namelijk voor dat je je planten, bomen of struiken niet verwondt! Wij hebben een eenvoudige lijst gemaakt van de meest nuttige snoeigereedschappen die goed van pas zouden kunnen komen - just to be sure!