tips & tricks

Plantenwijzer: hoe zorg je dat ze nog lang en gelukkig blijven leven?

Kamerplanten hebben liefde nodig én zorg. Vooral verzorging is belangrijk als je hoopt op een lang en gelukkig leven met je plant. In deze plantenwijzer geven we je tips & tricks over de 6 meest bekende kamerplanten van dit moment.

1. Aloë Vera
Deze bekende kanjer vraagt niet veel van je. De Aloë Vera heeft weinig water nodig en behoeft geen extra voeding. Je hoeft hem niet te besproeien en je kunt hem neerzetten waar je maar wilt, want deze plant kan van half schaduw tot in direct zonlicht staan.

2. Areca palm
Deze sierpalm mag je met regelmaat kleine beetjes (lauw) water geven en je moet zorgen dat de grond altijd licht vochtig aanvoelt anders beschadigt de palm. Je houdt je plant ook mooi en gezond door zo nu en dan een beetje palmvoeding te geven, omdat de plant snel groeit en dus meer nodig heeft. Zet 'm niet in direct zonlicht. Plaats de palm dus liever bij een raam op het Noorden om gele bladeren te voorkomen!

3. Cactus

Cactussen kunnen lang zonder water. 1x per maand een flinke scheut water is genoeg om de cactus in leven te houden. De wortels mogen niet te lang onder water staan, want dan kunnen de wortels gaan rotten. Verpotten is alleen nodig als de cactus groeit als kool en niet meer in z'n huidige pot past. Ben je van plan te verpotten? Pak de cactus dan goed in met kranten of karton en draag altijd handschoenen om jezelf te beschermen tegen de stekels!  

4. Philodendron

De Philodendron ken je misschien beter als de gatenplant. What? Een sterke kamerplant met groot blad waarmee je direct de tropen in huis haalt. Deze plant houdt niet van fel zonlicht en zeker niet van teveel water, maar de grond moet je wel altijd vochtig houden om uitdroging te voorkomen. 

5. Yucca

De Yucca staat bij ons op kantoor en krijgt - natuurlijk - de beste zorg die er bestaat. Hoe we dat doen? De plant op stam heeft weinig water nodig, eens in de 3 weken is helemaal prima. Bij teveel water, vooral als er een laag water in de pot blijft staan, gaan de wortels rotten. De Yucca kan tegen droge lucht en vind het prettig als er genoeg licht de huiskamer binnenkomt. Zo blijven de bladeren sterk!

6. Tillandsia

Tillandsia's zijn luchtplantjes die geen aarde (en geen pot) nodig hebben, omdat ze hun voedingsstoffen uit de lucht halen. Je houdt ze gelukkig door ze 1 tot 2 keer per week te besproeien met (regen)water. Kind kan de was doen!

Gegarandeerd succes voor een lang en gelukkig samenzijn met je groene beste vriend!

1/ Besproei jij je kamerplanten wel eens? Door een paar keer per week te sproeien geef je net dat beetje extra liefde, voorkom je dat de plant stoffig wordt en je beschermt de plant tegen ongedierte. 2/ Moeite met bepalen van de hoeveelheid water die je moet geven? Haal dan een vochtmeter in huis! 3/ Naam vergeten van de planten die je in huis hebt? Met de 'Shazam' voor planten: Plantnet, check je heel makkelijk wat de beste verzorging is. Download hier de app voor iPhone en Android!