tips & tricks

Kleine tuin inrichten: 5 ruimtemakers!

Een kleine tuin inrichten? Zonder al te veel inspanning? Dat kan! Want ook met weinig vierkante meters kun jij van je buitenruimte genieten. Bekijk hier de vijf tips voor het inrichten van een kleine tuin op Biano.nl en laat jouw petit jardin groter lijken.

Fonq

Een kleine tuin inrichten vraagt om slimme tuintips. Maar met een paar slimme tips en trucs, oftewel ruimtemakers, geef jij in een handomdraai meer body aan je groene vierkante meters. En heel veel inspanning heeft het niet nodig: dus lees snel verder!

Voordat je een kleine tuin gaat inrichten...

is het handig om eerst na te denken welke functie jouw buitenruimte moet krijgen. Wil je er in moestuinieren, chillen, gezellig in kunnen eten of is de tuin juist eerder bedoeld voor jouw kids? Ook is het nuttig om rekening te houden met bijvoorbeeld jouw woonstijl, zodat de tuin past bij de inrichting van je huis. Op die manier wordt de tuin een verlengstuk van jouw huis. Vervolgens kun je de volgende 5 tips toepassen:

Tip 1: Kies de juiste tuinmeubels

Zoals je misschien zelf ook al had ingeschat: robuuste en grote tuinmeubels laten jouw tuin kleiner lijken. Probeer dit soort meubels dan ook te vermijden. Ga voor de hoogstnodige, meest praktische en licht ogende tuinmeubels. Er zijn veel tuinmeubels te vinden in verschillende formaten, kijk daarom goed naar de afmetingen en bepaal hoe deze in de tuin past. En als het éven kan: probeer op minstens twee plekken zitruimte te creëeren. Op die manier lijkt het alsof er meer mogelijkheden in jouw garden zijn.

 

Tip 2: Wees slim met planten

Ook in een small garden is er ruimte voor planten. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor verticaal tuinieren: je werkt met je planten dan de hoogte in door bijvoorbeeld gebruik te maken van hangpotten of een wandsysteem te plaatsen. Al kun je natuurlijk ook in potten tuinieren, maar let dan wel op dat je voor rustige plantsoorten gaat en dat de bloempotten soortgelijke kleuren hebben. Plaats deze potten in een hoekje bij elkaar, zodat je de rust in je tuin bewaakt. Wat betreft het groen in je tuin is er nog een laatste gouden tip: je kunt ook voor één statement gaan. Plaats bijvoorbeeld een grote groene plant met grote bladeren of een klein boompje in je tuin. Je tuin zal er rustiger en ruimer door lijken.

Tip 3: Tuinverlichting en sfeerverlichting

Naast het feit dat buitenverlichting natuurlijk een must is zodat jij je weg in het donker nog kan vinden, is het ook erg handy om meer sfeer en ruimte in de tuin te brengen. De juiste verlichting zorgt er namelijk voor dat donkere hoeken verlicht worden, waardoor jouw tuim ruimer oogt. Breng bijvoorbeeld spots aan in de tuin die de donkere hoeken verlichten. Al is er wat betreft verlichting natuurlijk nog veel meer keus, zoals: lichtsnoeren, lantaarns, fakkels of wandlampen. It's up to you!

 

Tip 4: Kies dezelfde tuinaccessoires

Deze tip is voor de gevorderden onder ons: door een bepaald object of patroon verschillende keren te herhalen, lijkt je tuin ook ruimer. Waarom? Door herhaling van een patroon laat je onze hersenen geloven dat het patroon ook buiten ons zicht herhaald zal worden. Heb je 'm? Dus we nemen aan dat datgene wat we niet kunnen zien gewoon bij jouw tuin hoort, omdat onze hersenenen ervan uit gaat dat het patroon zich daar ook herhaal, ook al is dat helemaal niet het geval! Een leuk weetje, toch?!

Tip 5: Zorg voor hetzelfde kleurgebruik

Let er bij een kleine tuin op dat je goed nadenkt over welke kleuren je gebruikt. Of het nu om de tuinmeubels, planten of tuinaccessoirs gaat: de juiste combinatie van kleuren is belangrijk. Met name rustige kleuren die goed met elkaar blenden zorgen voor rust en ruimte in jouw garden. In combinatie met deze rustige kleuren - zoals wit, beige, taupe, kaki, grijs - kun je natuurlijk wel één accentkleur toepassen. Voorbeelden van deze opvallende kleuren zijn bijvoorbeeld terracotta, lila of lichtblauw. Je zult zien dat bijvoorbeeld de kleur terraccotta in combinatie met de rustige kleuren een oase van rust en ruimte creëren. En dat is wat we willen, right?

P.S: met een klein beetje geluk blijft het deze zomer mooi weer en kan kijk optimaal genieten van jouw little garden!

Foto credit: Fonq.nl