tips & tricks

Kleine kinderkamer inrichten? 6 slimme tips!

Kleine kinderkamers inrichten wekt vaak woonfrustraties op. Maar maak van de nood een deugd! Met deze 6 tips op Biano.nl tover je een kleine kinderkamer om tot een paradijsje dat ruim oogt en genoeg ruimte heeft voor jouw kleine draakje!

Een kleine kamer inrichten kan behoorlijk lastig zijn! Hoe kun je een kinderbed, een fijne leesstoel, een kledingkast en dan ook nog allemaal kleren en verzorgingsitems in één kleine kinderkamer kwijt?! Deze woonfrustratie komt je waarschijnlijk maar al te bekend voor. Maar gelukkig ben je niet de enige! De interieurbloggers van Zomerzoen geven je daarom 6 slimme interieurtips zodat ook jij van een kleine kinderkamer een ontzettend leuk kinderparadijsje kunt maken!

Kleine kinderkamers inrichten

Een kleine kamer inrichten is een heel karwei, maar wij zijn gek op het inrichten van slaapkamertjes voor de allerkleinsten! Althans, als je genoeg ruimte hebt zodat je de kinderkamer ook daadwerkelijk leuk kan inrichten. Al blijkt het inrichten van kleine kinderkamers voor een peuter eigenlijk net zo leuk te zijn! Het vraagt alleen om slimme interieurtips en -trucs, maar gelukkig hebben we deze tips voor je verzameld. Wel is het handig om vooraf eerst de afmetingen van de ruimte te berekenen, zodat jij de kamer zo efficiënt mogelijk kunt gaan inrichten. 

Tip 1: Maak een plattegrond

Om zo goed mogelijk de ruimte in een kleine kinderkamer te benutten is het handig om een plattegrond te maken. Dit hoeft natuurlijk geen enorme 3D-design tekening te worden (mag natuurlijk wel, als je hier goed in bent!), maar ga gewoon voor een simpele plattegrond op een A4'tje. Het gaat er vooral om dat je precies weet hoe groot de ruimte is en hoe lang en hoog de muren zijn. Op die manier voorkom je dat je te grote meubels voor jouw kinderkamer koopt en wordt het inrichten een stuk makkelijker.

Tip 2: Kies multifunctionele meubels

Welke meubels zijn het meest belangrijk voor de kinderkamer? Hoogstwaarschijnlijk een bed. Dat staat vast. Maar daarnaast misschien ook nog een klein bureau, een kledingkast of bijvoorbeeld een stoel waarop die kleine draak even een boekje kan gaan lezen voor het slapen? Deze meubels kun je natuurlijk los kopen, maar je kunt deze ook met elkaar combineren! Een goed voorbeeld van zo'n meubelcombinatie is natuurlijk de bureauslaper: een hoogslaper waar het bureau onder zit. Daarnaast kun je ervoor kiezen om een complete kinderkamer-set aan te schaffen. Deze complete kinderkamer bestaat vaak uit de drie belangrijkste meubels waardoor je geen andere meubels meer hoeft te kopen. Wel zo handig!

Tip 3: Ga de hoogte in

Wat niet gaat zoals het moet, moet maar zoals het gaat. Oftewel: ga de hoogte in! Dit kun je natuurlijk onder andere doen door gebruik te maken van een hoogslaper, zodat er onder het bed nog ruimte is om te spelen of er een ander meubelstuk neer te zetten. Ook kun je bijvoorbeeld minimalistische wandkastjes of wandplanken ophangen, in plaats van deze tegen de muur te zetten. Let wel op dat deze meubels licht en ruimtelijk ogen!

Tip 4: Gebruik lichte kleuren

Een steenoude - maar nog steeds erg wijze - tip is: gebruik lichte kleuren als je een ruimte groter wil laten lijken! Donkere kamerkleuren laten een ruimte namelijk nog kleiner lijken en kan zelfs verstikkend voor je kleine, lieve cutiepie zijn. Zorg er dus voor dat je een kleine kinderkamer zo licht mogelijk houdt: ga niet los met een fel kleurenpalet, maar houd het rustig. Het advies is dan ook om voor bijvoorbeeld één sprekende kleur te kiezen en dit te verwerken in een grote kleurvlak op de muur. Daarnaast is het aan te raden om zoveel mogelijk gebruik te maken van natuurlijk licht. Hang lichte gordijnen voor de ramen en zorg ervoor dat het licht niet weg wordt genomen door bijvoorbeeld meubels die ervoor staan.

Tip 5: Verzamel handige opbergers

Bedenk welke spullen je in de kinderkamer écht nodig hebt en welke spullen misschien ook wel in een andere kamer opgeborgen kunnen worden. Spullen die wel nodig zijn, zoals bijvoorbeeld speelgoed, kleding of luiers, kun je opbergen in slimme opbergmogelijkheden die de ruimtes in de kinderkamer op een efficiënte manier benutten. Zeker in een kleine kamer is het opbergen van de kinderspullen geen overbodige luxe! Denk bijvoorbeeld aan een poef of hocker waar je speelgoed in kan bewaren. 

Tip 6: Een slaapkamer voor twee kids

Mocht je nou écht heel weinig ruimte hebben, en wel twee kindjes thuis hebben, dan kun je er ook nog altijd voor kiezen om twee kinderen in één slaapkamer te laten slapen. Door een stapelbed te kopen zorg je ervoor dat beide kinderen een comfi en leuke slaapplek hebben en verlies je zo min mogelijk ruimte in de kleine kamer. Vaak vinden jonge kinderen het ook alleen maar gezellig om samen te slapen!

Kun je nog meer tips of inspiratie voor het inrichten van een kinderkamer gebruiken? Neem dan even een kijkje op Zomerzoen's blog!