tips & tricks

Kleine keuken inrichten: 5 tips

Een kleine keuken inrichten een lastige klus? Nee hoor, zelfs de meest bescheiden petite keuken kan er nog zowel grandioos uitzien als praktisch zijn. Je moet alleen even weten hoe. Lees daarom op Biano de 5 tips om een kleine keuken in te richten.

Ikea

Bang dat een kleine keuken inrichten bij voorbaat al verdoemd is om te mislukken? Hoewel we allemaal wel een enorm ruim kookeiland zouden willen hebben - met prachtige, zwevende kasten en talloze mogelijkheden aan opbergruimtes - is dit niet altijd mogelijk.  Maar no worries! Zelfs de meest bescheiden keuken kan er met de juiste tips en trucs magnifiek uitzien. In dit artikel delen we 5 tips voor het inrichten van een kleine keuken, zodat jij iedere beschikbare centimeter optimaal kunt benutten. 

  1. Schaf de juiste apparaten aan
  2. Behoud voldoende loop- en werkruimte
  3. Maak gebruik van lichte kleuren
  4. Kies voor slimme opbergmethodes
  5. Ga voor inklapbare meubels

Kleine keuken inrichten

Kleine keuken inrichten? Vaak zijn mensen - wij maken ons hier ook ABSOLUUT schuldig aan - geneigd om meteen van start te gaan tijdens het inrichten van een ruimte. Maar probeer de rust te bewaken en eerst even goed na te denken over de inrichting van jouw kleine keuken. Want wat komt waar? Wat zijn de beste plekken voor bijvoorbeeld de kookplaat, spoelbak en koelkast? Juist als je weinig ruimte hebt, moet je proberen iedere centimeter optimaal te benutten. Met de nodige creativiteit maak jij alsnog van een kleine keuken een praktische ruimte. Mocht je er toch niet helemaal uit komen, dan kun je natuurlijk ook altijd even om de tafel gaan zitten met een keukenspecialist die met jou een gedetailleerd plan van de ruimte met de afmetingen kan maken.

 

Tip 1: Schaf de juiste apparaten aan

Het aanbod van apparaten is huge. Je kunt het zo gek niet bedenken of er bestaat wel een keukenapparaat voor. We zijn daarom dan ook vaak geneigd om ons te laten verleiden tot het kopen van veel apparatatuur en gadgets. Als je een kleine keuken moet inrichten is het handig om je te beperken tot een aantal multifunctionele keukenapparaten, zoals bijvoorbeeld een keukenmachine met meerdere functies. Daarnaast is het advies om voor compacte apparaten te kiezen; veel verschillende fabrikanten spelen hier op in met hun aanbod. Probeer de apparten wel zoveel mogelijk op te bergen.

Tip 2: Behoud voldoende loop- en werkruimte

Binnen de wereld van keukens wordt er van uit gegaan dat je minimaal 80 cm nodig hebt om comfortabel te kunnen koken. En geloof ons: deze ruimte heb je nodig als je niet het gevoel wilt hebben dat je je in een vissenkom bevindt. Dus probeer je zelf genoeg kookruimte wat betreft het aanrecht en/of werkblad te gunnen. Daarnaast wordt vaak aangeraden om in ieder geval van een diepte van 38 cm uit te gaan, al hoeven hoge kasten natuurlijk minder diep te zijn dan de lage opbergruimtes. Probeer wel 55 cm ruimte te houden tussen het werkblad en de onderkant de hoge kasten. 

Tip 3: Maak gebruik van lichte kleuren

Een kleine keuken vraagt om lichte en neutrale kleuren. Natuurlijk hoef je niet je hele keuken volledig wit te verven, maar met lichte kleuren en plafond oogt je keuken wel ruimer. Ook de vloer speelt hierin een belangrijke rol: als je een donkere vloer kiest en de wanden en het plafond in een lichte kleur schildert oogt de ruimte groter. Zorg er ook voor dat het keukenblok minder massaal lijkt door donkere kleuren zoveel mogelijk te vermijden. Wat betreft het keukenblok kun je ook glansverf overewegen, dit creeert door het reflecterende effect namelijk een vergrotende indruk. 

Tip 4: Kies voor slimme opbergmethodes

Het creëren van voldoende opbergmogelijkheden is essentieel in een kleine keuken. Als je een hoog plafond hebt, zit je gebakken. Door optimaal gebruik te maken van hooges zul je namelijk op een slimme manier opbergruimtes realiseren. Hoewel de meeste lades natuurlijk horizontaal zijn, zijn verticale lades - waarin je veel spullen boven elkaar kwijt kunt - ideaal voor kleine ruimtes. Ook kun je de binnenkant van de kastdeuren optimaal benutten. Zo kun er bijvoorbeeld keukenrekjes voor bijvoorbeeld je kruidenpotjes aan ophangen. Kortom: ga op zoek naar de juiste keuken opbergers voor in jouw keuken en deel je keuken zo optimaal mogelijk in!

Tip 5: Ga voor inklapbare meubels

De laatste tip voor in kleine keukens is het werken met inklapbare meubels.  In een handomdraai zorg je met dit soort meubels, zoals een kalpstoel of een inklapbare tafel, namelijk voor extra werkruimte of zitplaatsen en berg je deze weer eenvoudig op als je ze niet nodig hebt. Het zal je verbazen welke mogelijkheden je met deze meubels allemaal hebt en hoeveel ruimte je dit kunt opleveren! 

Heb jij nog een andere goede tip voor in het inrichten van een kleine keuken? Laat het ons weten! 

Meer inspiratie nodig?