tips & tricks

Dakterras inrichten? 7 stappen voor een cosy place

Wil je jouw dakterras inrichten, maar geen idee waar te beginnen? Of je nu een klein of juist een groot dakterras hebt: je hebt niet veel nodig om er een gezellige plek van te maken. Lees de 7 stappen van Biano zodat ook jij een knus dakterras kunt inrichten!

House Doctor

 

Dakterras inrichten zodat jouw buitenruimte helemaal voorjaarsproof is? Of jouw terras nu klein of groot is: iedere buitenruimte vraagt om een gezellige inrichting. Met deze 7 tips maak je een cosey en knus dakterras waar je de hele zomer wilt vertoeven.

  1. Denk na over de functie
  2. Ga voor weerbestendige meubels
  3. Zorg voor schaduw
  4. Verzamel mooie planten
  5. Kies je favoriete tuinaccessoires
  6. Zet je dakterras in de spothights
  7. Heat it up

 

Dakterras inrichten: een sfeervolle plek

Woon jij in de stad en beschik je over een dakterras? Lucky you: the best of two worlds. Wonen in een stad betekent namelijk veel gezelligheid, anderszijds kun je tijdens de zomerse temperaturen lekker genieten van het buitenleven op jouw dakterras. Het voordeel van een dakterras  (ten opzichte van andere buitenruimtes) is namelijk dat je te maken hebt met een vlakke oppervlakte én dat dit oppervlakte vaak net wat groter is dan een standaard balkon. Tijdens het inrichten van het dakterras kun je daarom alle kanten op en heb je daarom genoeg opties. Wel is het handig om van te voren de draagkracht van het dakterras te achterhalen. Niet ieder dak kan namelijk een dakterras met zware tuinmeubels en potten dragen. 

 

1. Denk na over de functie

Het inrichten van een dagterras begint met keuzes maken! Wat is de functie van je dakterras en waar ligt de focus? Gebruik je het terras voornamelijk voor een heerlijk kopje koffie of om even tot rust te komen? Dan is een klein bistrosetje of een heerlijke lounge tuinstoel al voldoende. Of wil je in jouw daktuin heerlijk van de late uurtjes met je vrienden en familie genieten? Overweeg dan een loungeset of -bank en misschien ook zelfs wel een BBQ. Al moet dit natuurlijk wel allemaal passen. Aangezien de meeste dakterrassen waarschijnlijk niet al te groot zijn is het wel handig om keuzes hierin te maken.  Afhankelijk van de functie van de tuin en van jouw privacy-wensen kun je je ook afvragen of je beschutting op het dakterras wilt. In dat geval kun je nadenken over een kamerscherm of aan het werk gaan met planten.

Dakterras inrichten - Sfeerbeeld 1

2. Ga voor weerbestendige meubels

Nu je nagedacht hebt over de functie van jouw terras kunnen we overgaan op stap 2: tuinmeubels uitkiezen. Een belangrijke - maar ook zeker een leuke - stap als je het ons vraagt. Je kunt namelijk pas écht optimaal van je buitenruimte genieten als je de juiste meubelen hebt. Wij raden wel aan om voor weerbestandige meubels te gaan. In Nederland is het weer nogal - surprise, surprise - wisselvallig. En aangezien je je buitenmeubilair gewoon lekker buiten wil laten staan, is het wel zo handig dat de tuinmeubels tegen een stootje kunnen. Het vinden van betaalbaar én weerbestendig tuinmeubilair kan soms wat lastig zijn, maar je kunt natuurlijk ook altijd nog aan de slag met DIY-projecten. 

Dakterras inrichten - Sfeerbeeld 2

3. Zorg voor schaduw

Doordat het weer in Nederland zo wisselvallig is, kan dat ook betekenen dat het soms 28°C is, het zweet over je rug loopt en er geen zuchtje wind te ontdekken is. Oftewel: op dit soort dagen kun je wel wat schaduw en verkoeling gebruiken. Probeer daarom je terras ook op zulke dagen in te richten. Zorg ervoor dat er op je dakterras een hoekje met schaduw aanwezig is, door bijvoorbeeld een parasol of een nonchi linnen schaduwdoek bij de hand te hebben. We durven te wedden dat je hier heel blij mee zal zijn!

Dakterras inrichten - Sfeerbeeld 3

4. Verzamel mooie planten

Niets is lekkerder om in de buitenlucht tussen het groen te zitten. Planten en bloemen geven je een ultiem buitengevoel. En ook al beschik je misschien niet over een enorme groene tuin van flinke vierkante meters, ook jouw dakterras kan vol met planten komen te staan. Plus: er zijn opties genoeg. Stal leuke planten uit in plantenpotten, zet een grote palboom neer of ga bijvoorbeeld voor je eigen kweekkas. Alles kan, niets moet. Maar een beetje groen doet wonderen!

Dakterras inrichten - Sfeerbeeld 4

5. Kies je favoriete tuinaccessoires

Jouw dakterras wordt pas echt een gezellig stekje met persoonlijke en sfeervolle tuinitems. We zijn dan inmiddels ook bij stap 5 aangekomen: pick your favorite garden accessories. Leg gezellige kussens op je tuinstoelen, zorg voor een lekker warm plaid, verzamel kandelaars en kaarsen of leg een vloerkleed op de grond! En ja: dat is hip. Want in de interieurwereld wordt een tuin of dakterras steeds vaker een verlengstuk van de woonkamer en dat is eigenlijk ook niet meer dan logisch. Want als het weer in Nederland ook maar een beetje meezit, zul je hier ontzettend veel tijd doorbrengen. 

Dakterras inrichten - Sfeerbeeld 5

6. Zet je dakterras in de spotlights

We hebben het natuurlijk al over tuinaccessoires gehad, maar nog niet over verlichting. Niets is gezelliger dan op zwoele zomeravonden lekker lang met de schemer van de lichtjes op je dakterras zitten. En ook verlichting bestaat er in alle soorten en maten. Je kunt het zo gek maken als je zelf wilt. Voeg daarnaast nog een aantal olielampjes, lantaars en kaarsen toe en jouw terras staat volledig in de schijnwerpers én is ready voor de gezellige avonden. 

Terras inrichten - Sfeerbeeld 6

7. Heat it up!

Oké, misschien is er toch niet één ding gezelliger dan fijne sfeerverlichting: een vuurkorfje. Zie jij jezelf ook al met je geliefde of je vrienden rondom het vuurtje zitten? Een vuurkorf hoeft daarnaast ook helemaal niet veel te kosten. Al voor €19,00 kun je bij ons al een korf bestellen; dat is te overzien. Come on baby light my fire!

Dakterras inrichten - Sfeerbeeld 7