Tips & tricks

Gezellig dakterras maken? Volg de 7 stappen!

Wil je een gezellig dakterras maken, maar geen idee waar te beginnen? Of je nu een klein of juist een groot dakterras hebt: je hebt niet veel nodig om er een gezellige plek van te maken. Lees de 7 stappen van Biano zodat ook jij een knus dakterras kan maken!

Westwing

Woon jij in de stad en beschik je over een dakterras? Lucky you! Wij zijn een klein beetje jaloers. Nou zeg maar gerust: stikjaloers. Vooral als je er ook nog eens een cosey en knus dakterras van weet te maken. Maar dat moet met deze tips wel lukken!

1. Een dakterras maken begint met..

... keuzes maken! De eerste stap is namelijk nadenken over de inrichting van je terrastuin. Wat is de functie van je dakterras? Gebruik je het terras voornamelijk voor je eentje om even tot rust te komen? Dan is een klein bistrosetje of een heerlijke lounge tuinstoel al voldoende. Of wil je in jouw daktuin heerlijk van de late uurtjes met je vrienden genieten? Overweeg dan een loungeset of -bank en misschien ook zelfs wel een BBQ. Al moet dit natuurlijk wel allemaal passen. Aangezien de meeste dakterrassen waarschijnlijk niet al te groot zijn is het wel handig om keuzes hierin te maken.  

2. Ga voor weerbestendige meubels

Nu je nagedacht hebt over de functie van jouw terras kunnen we overgaan op stap 2: tuinmeubels uitkiezen. Een belangrijke - maar ook zeker een leuke - stap als je het ons vraagt. Je kunt namelijk pas écht optimaal van je buitenruimte genieten als je de juiste meubelen hebt. Wij raden wel aan om voor weerbestandige meubels te gaan. In Nederland is het weer nogal - surprise, surprise - wisselvallig. En aangezien je je buitenmeubilair gewoon lekker buiten wil laten staan, is het wel zo handig dat de tuinmeubels tegen een stootje kunnen. Het vinden van betaalbaar én weerbestendig tuinmeubilair kan soms wat lastig zijn, maar je kunt natuurlijk ook altijd nog aan de slag met DIY-projecten. 

3. Zorg voor schaduw

Doordat het weer in Nederland zo wisselvallig is, kan dat ook betekenen dat het soms 28°C is, het zweet over je rug loopt en er geen zuchtje wind te ontdekken is. Oftewel: op dit soort dagen kun je wel wat schaduw en verkoeling gebruiken. Probeer daarom je terras ook op zulke dagen in te richten. Zorg ervoor dat er op je dakterras een hoekje met schaduw aanwezig is, door bijvoorbeeld een parasol of een nonchi linnen schaduwdoek bij de hand te hebben. We durven te wedden dat je hier heel blij mee zal zijn!

4. Verzamel leuke planten

Niets is lekkerder om in de buitenlucht tussen het groen te zitten. Planten en bloemen geven je een buitengevoel. En ook al beschik je misschien niet over een enorme groene tuin van flinke vierkante meters, ook jouw dakterras kan vol met planten komen te staan. Plus: er zijn opties genoeg. Stal leuke planten uit in plantenpotten, zet een grote palboom neer of ga bijvoorbeeld voor je eigen kweekkas. Alles kan, niets moet. 

5. Kies je favoriete tuinaccessoires

Jouw dakterras wordt pas echt een gezellig stekje met persoonlijke en sfeervolle tuinitems. We zijn dan inmiddels ook bij stap 5 aangekomen: pick your favorite garden accessories. Leg gezellige kussens op je tuinstoelen, zorg voor een lekker warm plaid, haal kandelaars en kaarsen of leg een vloerkleed op de grond! En ja: dat is hip. Want in de interieurwereld wordt een tuin of dakterras steeds vaker een verlengstuk van de woonkamer en dat is eigenlijk ook niet meer dan logisch. Want als het weer in Nederland ook maar een beetje meezit, zul je hier ontzettend veel tijd doorbrengen. 

6. Zet je dakterras in de spotlights

We hebben het natuurlijk al over tuinaccessoires gehad, maar nog niet over verlichting. Niets is gezelliger dan op zwoele zomeravonden lekker lang met de schemer van de lichtjes op je dakterras zitten. En ook verlichting bestaat er in alle soorten en maten. Je kunt het zo gek maken als je zelf wilt. Voeg daarnaast nog een aantal olielampjes, lantaars en kaarsen toe en jouw terras staat volledig in de schijnwerpers én is ready voor de gezellige avonden. 

7. Heat it up!

Oké, misschien is er toch niet één ding gezelliger dan fijne sfeerverlichting: een vuurkorfje. Zie jij jezelf ook al met je geliefde of je vrienden rondom het vuurtje zitten? Een vuurkorf hoeft daarnaast ook helemaal niet veel te kosten. Al voor €19,00 kun je bij ons al een korf bestellen; dat is te overzien. Come on baby light my fire!

cc: Ikea
cc: Ikea