tips & tricks

Dit is de beste manier om je koelkast in te richten

Er is niets vervelender dan een smerige en rommelige koelkast, eten dat over datum is en een onpraktische indeling. Toch?! Dat kan anders en wij vertellen je graag wat de beste manier is om je koelkast efficiënt in te richten. Eitje!

Bintihomeblog

Even wat facts op een rij: wist je dat het in de deur van een koelkast het minst koud is? En dat de groentela onderin juist weer 4-6 graden warmer is dan de plank er net boven? Weer wat geleerd vandaag! Om een chaos in je koelkast te voorkomen óf om de binnenkant een opfrisbeurt te geven hebben wij de ultieme tips om je koelkast efficiënt in te richten.

1. De groentelade

De naam zegt het al, deze lades gebruik je voor groenten & fruit, maar ook voor verse kruiden, champignons en voor voorverpakte groenten of aardappelen. Geen idee welk groente of fruit nu wel in de koelkast hoort? Bedenk dan waar de producten bij jou in de supermarkt liggen, zo weet je precies waar je ze het beste kunt bewaren. Heb je verse kruiden in huis? Door ze in een vochtig keukenpapiertje te wikkelen blijven ze veel langer goed in de koelkast!

2.Onderste plank (net boven je groentela) 

Deze plank leent zich het beste voor vis, vlees en vleeswaren zoals broodbeleg. Hoe kouder de temperatuur hoe minder goed bacteriën en schimmels kunnen groeien. Dat wil zeggen dat je eten op deze iets koudere plek minder snel bederft. Let wel goed op dat de verpakking van je rauwe vlees of vis goed is afgesloten of leg het desnoods in vershoudboxen. Zo voorkom je dat het gaat lekken en er kruisbesmetting ontstaat met andere producten in je koelkast. Willen we natuurlijk niet hebben!

3. Middelste plank

In het midden van je koelkast is de temperatuur gemiddeld. Sommige producten kunnen niet teveel kou hebben, dan verliezen ze bijvoorbeeld aan smaak. De volgende producten kun je het beste in het midden leggen: gebak, kaas, leftovers en gedroogde worst.

4. Bovenste plank

Veel mensen richten deze plank wél goed in, wat heb jij hier staan? Zorg in ieder geval dat je vlees, vis en verse producten/gerechten in het midden of lager plaatst en zeker niet bovenin. De temperatuur is bovenin iets warmer, waardoor het voedsel sneller kan bederven. Iehl. Wat hier wel kan liggen: ingelegde producten, zuur in pot en groente & fruit in pot (eigenlijk alles in potjes).

5. De koelkast deur

In de deur van de koelkast vinden we het drinken, zuivelproducten zoals melk, kwark en/of yoghurt, maar ook boter en bakproducten, eieren en sauzen natuurlijk. 

6. Het vriesvak

In de vriezer kun je vrijwel alles gemiddeld 3 tot 6 maanden bewaren. Zorg wel dat je niet voorverpakte producten of restjes netjes in een afgesloten bakje doet en altijd de datum vermeld van de dag dat je het invriest. Oja, wil je verse groenten invriezen? Kook of stoom ze dan even kort voor ze de vriezer in gaan (wel laten afkoelen natuurlijk), zo blijven ze ook langer goed.

cc L: Homease R: ENSTIJL
cc L: Homease R: ENSTIJL

TIP/ Een efficiënt ingerichte koelkast is het halve werk. Producten die niet zo lang houdbaar zijn, zet je vooraan. Zo houd je overzicht op je voorraad. Heb je een feestje of kom je toch ruimte te kort? Misschien is een extra mini koelkast dan wel een optie voor jou!