tips & tricks

Behang verwijderen? In 4 stappen verwijder je het behang

Behang verwijderen? Het behang verwijderen is niet het meest leuke klusje in huis. Maar als je de muur opnieuw wilt behangen, verven of stuken, is het helaas noodzakelijk. Met het stappenplan hieronder is behang verwijderen snel geklaard!

Beeld 1 - Behang verwijderen

Behang verwijderen is desondanks de moeilijkheidsgraad eenvoudig zelf te doen. Voor de ongeduldige mensen onder ons: keep calm. Je hebt tijdens dit klusje namelijk een goede dosis geduld nodig (en emmers water!). Met name vinylbehang of glasvliesbehang is een lastige opgave. In dit artikel bespreken we een aantal tips hoe je het beste te werk kunt gaan tijdens het behang verwijderen.

  1. Voorbereiding is het halve werk
  2. Het verwijderen van het behang met afweekmiddel
  3. Behang afstomen
  4. De afwerking

Behang verwijderen: de 4 stappen

Behang verwijderen kan een vervelende klus zijn. Wil je een kamer een nieuwe look geven door een nieuwe laag verf of behang? Haal dan eerst het oude behangpapier van de muur voor een gewenst eindresultaat. Het behang verwijderen is een klus dat eenvoudig zelf te klaren is, maar het vergt wel wat tijd. De voorbereiding is het halve werk en daarom bespreken wij in dit stappenplan waar je moet beginnen en welke methodes er zijn. Good luck and remember: straks is de ruimte weer voorzien van prachtige muren!

1. De voorbereiding is het halve werk

Haal die emmers water maar tevoorschijn! Bij het verwijderen van behang heb je namelijk veel water nodig. Enne, om waterschade te voorkomen raden wij aan om de vloer te bedekken met doeken of een groot stuk afdekzeil neer te leggen. Haal alle eventuele stekkerdozen van de vloer, verplaats het meubilair naar het midden van de kamer of een andere ruimte in huis en trek oude kleding aan. Tijdens het verwijderen van het behang is een ladder en een plamuurmes handig. Nou ja handig, eigenlijk vrij noodzakelijk. Maak het zo leuk mogelijk voor jezelf. Trommel een goede vriend(in) op en zet goede "work it, make it, do it” muziek op. In de trant van: leuker kunnen we het niet maken…Knallen maar!

Sfeerbeeld 1 - Behang verwijderen

2. Het verwijderen van behang met afweekmiddel

Heeft de ruimte in kwestie een kleine muur? Dan kun je het beste gebruik maken van afweekmiddel. Verdun allereerst het afweekmiddel de gebruiksaanwijzing op de verpakking en breng het vervolgens met een blokkwast aan. Laat het middel een paar minuten intrekken. Met een plamuurmes glijdt het behang heel eenvoudig van de muur. Maak de muur na afloop schoon met water en een harde bostel. Is het nodig een paar delen van de muur te repareren? Repareer scheuren en andere beschadigingen met een muurvuller. Schuur de muurvuller na de droogtijd goed van de muur af en voilà! Was dit nu echt het uitstellen waard?

Sfeerbeeld - Behang verwijderen

3. Behang afstomen

De meest gebruikte methode voor het verwijderen van behang is het afstomen. Je hebt hiervoor wel een stoomapparaat nodig. Don’t worry, in iedere doe-het-zelf zaak zijn deze apparaten wel te verkrijgen of te huren. Je vult het stoomapparaat met water en je laat het water op de juiste temperatuur komen. Het apparaat zal vervolgens stoom uitblazen als het water op de juiste temperatuur is. Houd vervolgens het spuitstuk tegen het behang dat je wilt verwijderen en pak daarna meteen het plamuurmes. Met deze methode haal je meteen grote lappen behang van de muur. Trek je het behang met kleine hoeveelheden van de muur?  Dan heb je waarschijnlijk te maken met vinylbehand. Bij vinylbehang is de lijm namelijk erg stug. Deze frustratie kun je bijtijds voorkomen door kleine gaatjes in het behang te prikken. Door het prikken van deze kleine gaatjes kan de stoom namelijk ook achter het behang doordringen.

Sfeerbeeld 3 - Behang verwijderen

4. De afwerking

Na het verwijderen van het behang blijven er altijd kleine plekjes over waar de lijm en/of het behang stug is. Pak een natte spons en gebruik deze om de kleine stukjes te doordrenken in water. Vervolgens trek je eenvoudig met een plamuurmes de kleine stukjes van de muur.. Tijdens dit proces – met de plamuurmes - wordt de onderliggende pleisterlaag soms beschadigd. Deze beschadiging komt voornamelijk vaak voor bij het verwijderen van glasvezelbehang. Gebruik daarom een muurvuller om de eventuele beschadigingen op te vullen. En dan eindelijk is het zo ver: de muur kan geverfd of opnieuw behangen worden!

Sfeerbeeld 4 - Behang verwijderen