tips & tricks

Behang verwijderen? In 4 stappen het behang verwijderd

Behang verwijderen? Misschien niet het leukste klusje in huis, maar als je de muur opnieuw wilt behangen, verven of stuken, is het helaas wel noodzakelijk. Met ons stappenplan hieronder is het behang verwijderen snel gedaan!

Kwantum

Behang verwijderen is desondanks de moeilijkheidsgraad eenvoudig zelf te doen. Voor de ongeduldige mensen onder ons: keep calm. Je hebt tijdens dit klusje namelijk een flinke dosis geduld nodig (en veel emmers water!). Met name vinylbehang of glasvliesbehang zijn lastige soorten behang om te verwijderen. Maar geen paniek, in dit artikel bespreken we een aantal tips hoe je het beste te werk kunt gaan tijdens het behang verwijderen. Let's go! 

  1. Voorbereiding is het halve werk
  2. Het verwijderen van het behang met afweekmiddel
  3. Behang afstomen
  4. De afwerking

Behang verwijderen: de 4 stappen

Behang verwijderen kan een vervelende klus zijn. Wil je een kamer een nieuwe look geven door een nieuwe laag verf of behang? Dan ontkom je er toch vaak niet aan.  Haal eerst het oude behangpapier van de muur voor een gewenst eindresultaat. Je hebt hier geen vakmannen voor nodig, het verwijderen van behang kun je eenvoudig zelf doen! Het kost echter wel wat tijd om voor elkaar te krijgen. De voorbereiding is het halve werk en daarom bespreken wij in dit stappenplan waar je moet beginnen en welke methodes er zijn. Good luck and remember: straks is de ruimte weer voorzien van prachtige muren!

Behang verwijderen in 4 stappen

Behang verwijderen kan een vervelende klus zijn. Wil je een kamer een nieuwe look geven door een nieuwe laag verf of behang? Haal dan eerst het oude behangpapier van de muur voor een gewenst eindresultaat. Je hebt hier geen vakmannen voor nodig, het verwijderen van behang kun je eenvoudig zelf doen! Het kost echter wel wat tijd om voor elkaar te krijgen. De voorbereiding is het halve werk en daarom bespreken wij in dit stappenplan waar je moet beginnen en welke methodes er zijn. Good luck and remember: straks is de ruimte weer voorzien van prachtige muren!


Stap 1:Voorbereiding is het halve werk

Bij het verwijderen van behang heb je allereerst een grote emmer met water nodig. Om waterschade te voorkomen raden wij aan om de vloer te bedekken met doeken of een groot stuk afdekzeil neer te leggen. Haal alle eventuele stekkerdozen van de vloer, verplaats het meubilair naar het midden van de kamer of een andere ruimte in huis en trek oude kleding aan. Naast een emmer met water is ook een ladder en een plamuurmes erg handig. 


Stap 2: Aan de slag met afweekmiddel

Betreft de ruimte in kwestie een kleine muur? Dan kun je het beste gebruik maken van afweekmiddel. Verdun allereerst het afweekmiddel volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking en breng het vervolgens met een blokkwast aan. Laat het middel een paar minuten intrekken. Met een plamuurmes schaaf je het behang daarna heel eenvoudig van de muur. Maak de muur na afloop schoon met water en een harde bostel. Is het nodig een paar delen van de muur te repareren? Repareer scheuren en andere beschadigingen met een muurvuller. Schuur de muurvuller na de droogtijd goed van de muur af en voilà! 


Stap 3: Behang afstomen

De meest gebruikte methode voor het verwijderen van behang is afstomen. Je hebt hiervoor wel een stoomapparaat nodig. In iedere doe-het-zelf zaak zijn deze apparaten wel te verkrijgen of te huren. Je vult het stoomapparaat met water en als het water op de juiste temperatuur is zal het apparaat stoom uitblazen. Houd vervolgens het spuitstuk tegen het behang dat je wilt verwijderen en pak daarna meteen het plamuurmes. Met deze methode haal je meteen grote lappen behang van de muur. Trek je het behang met kleine hoeveelheden van de muur?  Dan heb je waarschijnlijk te maken met vinylbehang. Bij vinylbehang is de lijm namelijk erg stug. Deze frustratie kun je bijtijds voorkomen door kleine gaatjes in het behang te prikken. Door het prikken van deze kleine gaatjes kan de stoom namelijk ook achter het behang doordringen.


Stap 4: De afwerking

Na het verwijderen van het behang blijven er altijd kleine plekjes over waar de lijm en/of het behang stug is. Pak een natte spons en gebruik deze om de kleine stukjes te doordrenken in water. Vervolgens trek je eenvoudig met een plamuurmes de kleine stukjes van de muur.. Tijdens dit proces – met de plamuurmes - wordt de onderliggende pleisterlaag soms beschadigd. Deze beschadiging komt voornamelijk voor bij het verwijderen van glasvezelbehang. Gebruik daarom een muurvuller om de eventuele beschadigingen op te vullen. En dan eindelijk is het zo ver: de muur kan geverfd of opnieuw behangen worden!