tips & tricks

Balkon inrichten: 6 tips voor planten op het balkon

Een balkon inrichten met jouw groene vrienden lijkt op het eerste gezicht onmogelijk, maar is juist goed te realiseren. Benieuwd hoe? Lees hier de tips en bekijk de voorbeelden voor het inrichten van een balkon met veel groen!

Leen Bakker

Een balkon inrichten met a lot of plants? Een balkon is vaak niet groot, maar dat neemt niet weg dat je jouw balcony niet gezellig kunt maken met al het moois dat moedernatuur te bieden heeft. Sterker nog: we zeggen niet voor niets klein maar fijn! Je moet alleen even weten hoe… Met onderstaande 6 tips weet je hoe je met weinig ruimte toch optimaal van al het groen kunt genieten.

  1. Ga voor exotische planten
  2. Zet een open kast neer
  3. Keep in mind: verticaal tuinieren 
  4. Creëer ruimte met een hangstoel
  5. Score een balkonbar of hangtuin
  6. Bespaar ruimte met fruit- of wijnkratten

Balkon inrichten: geniet van het buitenleven!

Balkon inrichten met veel planten, zodat je toch nog het optimale gevoel en energie van buiten hebt? Dat kan met onze ruimtelijke oplossingen! Om jou een handje op weg te helpen hebben wij namelijk 6 tips verzameld zodat jouw greenery balkon jouw favoriete ruimte tijdens de warme dagen wordt. Zie jij je al op een zinderend hete dag, die langzaam overgaat in een zachte avond, genieten van het uitzicht? Of voordat je naar werk gaat rustig de dag starten met een ontbijtje? Lees dan snel verder en gebruik onze tips om jouw balkon optimaal in te richten!

Tip 1: Ga voor tropische planten

Balkons zijn vaak warm, aangezien er weinig wind staat. Maak van je nadeel een voordeel en ga lekker aan de slag met het kweken van prachtige tropische en mediterrane planten en kleine fruitboompjes. Exotische planten doen het namelijk erg goed in een warm en tropisch klimaat, omdat deze planten het van oorsprong gewend zijn. Een tip is om de diverse exotische planten in verschillende fleurige potten te zetten. Door te variëren met plantenpotten op de grond of balkonbakken over de rand creëer je kleur op verschillende hoogtes. 

Tip 2: Zet een open kast neer

Je kunt er ook voor kiezen om alle mooie planten  in één open kast te verzamelen. Althans, als je daar natuurlijk de ruimte voor hebt. In deze open kast kun je naast planten ook nog eventueel vazen, kaarshoudertjes en anders sfeermakers kwijt - zodat alle kleine spullen op een plek opgeborgen zijn. Een open kast laat jouw balkon groter ogen! Houd alleen wel rekening met de plaats van de open kast: staat de kast in de wind en hoeveel zon krijgen jouw plantjes? Probeer daarnaast de open kast niet té vol in te richten, anders lijkt het al snel een chaotisch rommeltje op jouw balkon. 

Tip 3: Creëer ruimte met een hangstoel

Als het niet gaat zoals het moet, dan moet het maar zoals het gaat. Oftewel: heb je weinig ruimte op je balkon? Dan creëren we gewoon zelf ruimte op het balkon. Dus kom maar door met die hangstoel. Een hangende stoel is namelijk niet alleen een handige en ruimtebesparende zitmogelijkheid, maar het geeft jouw balkon ook een speelse en bohemian uitstraling. En meer ruimte betekent vervolgens weer meer ruimte voor jouw planten! 

Tip 4: Keep in mind: verticaal tuinieren

De gouden tip voor een balkon inrichten met planten is natuurlijk om de hoogte in te gaan. Door verticaal te tuinieren zul je je verbazen over hoeveel groen je toch nog op je balkonnetje kwijt kunt. Er bestaan veel verschillende systemen om verticaal te tuinieren, zoals het gebruik maken van plantenstandaarden of het ophangen van hangpotten aan de muur. Heb je geen geschikte muur voor het ophangen van bloempotten? Zet dan een lange MDF-plaat tegen een stevige achtergrond aan. Tip: om het niet té rommelig te maken, kun je het beste voor plantenpotten in dezelfde kleur kiezen.

Tip 5: Score een balkonbar of hangtuin

Weleens gehoord van een balkonbar of hangtuin? Beiden zijn écht een uitvinding als je weinig ruimte op je balkon hebt. Een balkonbar is een bar van hout die je op de rand van je balkon bevestigt. Een hangtuin bestaat daarentegen uit twee planken, waarvan de onderste plank grote gaten heeft waar je bloempotten in kan hangen.  Op het voorbeeld hieronder zijn een balkonbar met een hangtuin in één constructie gecombineerd, erg leuk!

Tip 6: Bespaar ruimte met fruit- of wijnkratten

Ten slotte is de tip om jouw balkon in te richten met fruit- of wijnkratten en deze als een bijzettafeltje te gebruiken. Vooral voor kleine balkons zijn de kratten uitermate geschikt omdat je kan stapelen en het ook als opslagruimte kunt gebruiken. Kratjes kun je multifunctioneel inzetten, zoals je kunt zien op het voorbeeld hieronder. Zet op het kratjes wat bloempotten en stal je favoriete magazines onderin het kratje uit. Een budgetproof ruimtebesparing!  

 

Geniet van het buitenleven met jouw nieuw ingerichte balkon!