inspiratie

Industrieel wonen: 5x tips voor wonen met een rauw randje

Industrieel wonen is anno 2019 nog steeds ongekend populair. Ben je van plan om jouw interieur een rauw randje te geven? Laat je inspireren door de collectie van Meubelpartner en binnen no time tover je jouw woning om tot een industrieel paleisje!

Interieurtrends komen en gaan ieder jaar, maar de elegance van industrieel wonen blijft bestaan… Het online woonwalhalla Meubelpartner heeft een aantal meubelstukken in hun collectie opgenomen waar je u tegen zegt. Van een stoere industriële eettafel met een bijpassende eetkamerstoel tot diverse woonaccessoires met een rauw randje. Laat je inspireren door onze 5 tips en voeg een vleugje effortless cool toe aan jouw eigen interieur!

Industrieel wonen: the essential guide

Industrieel wonen heeft een moderne inrichting een aantal jaar geleden op positieve wijze beïnvloedt. Met het gebrek aan betaalbare woningen in grote steden, vonden ondernemers een manier om verlaten industriële ruimtes om te zetten in appartementen. Men denkt dat deze trend is begonnen in Lower Manhattan – eind jaren 60 – toen artistieke types die verlaten ruimtes als studio’s huurden en ze vervolgens verbouwden tot huizen. Ze behielden het karakter van de oude gebouwen door de functionele kenmerken te behouden. Lees: een mix van blootgestelde bakstenen muren, wanddecoratie met typografische prints, steunpalen, ruige tapijten en ijzeren leidingen en ruwe houten vloeren creëren een perfecte living space. Nu is de vraag: hoe voeg je deze edgy vibe toe aan onze moderne woonomgeving? Light a fire en ontwerp met behulp van deze 5 tips je eigen interieur in industriële stijl! 

1. Open kamers

Binnenmuren? Wat zijn dat ook al weer? In de jaren 60 werden ruimtes in huizen gedefinieerd met objecten. Keukenkasten- en apparatuur bepaalde de keuken, het bed en opbergplanken de slaapkamer en banken en stoelen hoorden bij de woonkamer. Door tapijten en vloerkleden strategisch te plaatsen werden de verschillende delen van de ruimte afgebakend. Wandschermen of kleine wanden waren de oplossing voor verschillende interieur barrières. Geen loft ter beschikking? We get you. Verwijder daarom alle niet-essentiële elementen in je interieur om deze woonstijl te laten werken. Voor een industriële woonstijl geldt namelijk less is more, dus houd het vooral sober en stoer.

Sfeerbeeld 1 - Industrieel wonen

2. Show alle imperfecties!

Vaak heeft men de neiging om alle buizen, kabels en waterleidingen in huis weg te stoppen. Guess what? Bij een industriële woonstijl bespaar je veel tijd, want je kunt de ruimte er heerlijk onafgewerkt uit laten zien. Sterker nog, het is een geweldige basis voor een industrieel interieur. Daarnaast bepaalt de vloer de sfeer in de hele woonkamer. Kies een stoere en ruwe vloer om jouw droominterieur te verwezenlijken. Een beton look op de vloer doet het bijvoorbeeld heel goed. Lichte betonkleuren in combinatie met metalen en donkere meubels creëren een mooie balans tussen stoer en gezellig.  

Sfeerbeeld 2 - Industrieel wonen

3. Kies de juiste materialen

Binnen een industrieel interieur staan de materialen centraal. Het is belangrijk dat je de juiste balans vindt, want het interieur moet niet kil en ongezellig worden. Daar wordt namelijk niemand happy van! Metaal en leer is the answer. Deze combinatie van materialen werkt heel goed en brengt genoeg warmte met zich mee. Ga bijvoorbeeld voor een cognac leren bank, gecombineerd met een stalen kast als eyecatcher. Nog een warmere sfeer creëren? Voeg dan robuust hout toe aan deze mix van materialen. Denk bijvoorbeeld aan een robuust houten tafel of een vloerlamp en jouw industriële stijl is ready.

Sfeerbeeld 3 - Industrieel wonen

 4. Fake it till you make it

In grote fabrieksgebouwen zijn de bakstenenmuren, hoge plafonds, robuuste materialen en mooie houten balken nog steeds aanwezig. Dit soort gebouwen zijn een inspiratiebron voor een industrieel interieur. Echter, zijn we niet allemaal zo lucky en moeten we hier en daar de boel bij elkaar faken. Met een industrieel behang met betonpatronen en een houten vloer breng je je huis eenvoudig in industriële sferen. Meubels kun je heel makkelijk op een rommelmarkt of in een loods voor een prikkie scoren. Although de prijzen van vintage meubels door de populariteit van deze woonstijl enorm zijn gestegen. Bij Meubelpartner vind je voor een betaalbare prijs een ruim assortiment robuuste meubels waar je naar hunkert...

Sfeerbeeld 4 - Industrieel wonen

5. En inrichten maar!

De meubels bepalen voor een groot deel of een industrieel interieur is geslaagd of niet. Kies voor minimalistisch en grove materialen, zoals eerder bovengenoemd. Plaats dus niet te veel meubels in een ruimte, maar maak gebruik van een aantal grote opvallende eyecatchers. Daarnaast hebben de meubels voornamelijk een praktische functie en bestaan – wat betreft het design - dus niet te veel uit kleine details. Zo weinig mogelijk frutsels en tierelantijnen dus! Ga bijvoorbeeld voor een robuuste eettafel en hang daar een fabriekslamp boven. Easy does it. Logisch is dat we niet veel woonaccessoires zien in een industrieel interieur: het zit ‘m namelijk in de verlichting en de wanddecoratie. Hier en daar wellicht een oude koffer om spullen in op te bergen, meer heb je niet nodig.

Sfeerbeeld 3 - Industrieel wonen

Enough said! Wil jij jouw interieur omtoveren tot een industrieel paleisje? Neem dan een kijkje bij de webshop Meubelpartner!

cc sfeerbeelden: Meubelpartner 

Meer inspiratie nodig?