dIY

IKEA's trots Space10 lanceert de Kweektuin

IKEA's innovatielab Space10 maakt het voor iedereen mogelijk om zelf duurzaam voedsel te verbouwen dankzij woonkamermeubel de Kweekruimte. Je hoeft enkel de IKEA instructiehandleiding te begrijpen en (ver)bouwen maar!

IKEA verrast, verbaast maar is bovenal master in de innovatiemarkt met de lancering van 'The Growroom'. Waarom? Jij mag ze op je blote knieën bedanken voor de mogelijkheid om duurzaam je eigen voedsel te kunnen verbouwen vanuit je huiskamer. Wel handig om thuis een flink hoog plafond te hebben, want de kweekruimte is maar liefst 275 cm hoog! Binnen het object kun je alles wat jij maar wenst verbouwen en hoe leuk is het dat je ook gewoon in de bol met een theetje kunt zitten en lekker kunt genieten van je eigen gekweekte groentjes. Space10 noemt nog een paar voordelen van de Kweektuin: "zo leer je je kids waar ons eten vandaan komt én het model draagt bij aan het reduceren van 'voedselmijlen' en de milieubelasting". We love it!

DIY

Hoewel de geniale bolvormige Kweektuin van Space 10 (IKEA's innovatielab) al eind 2016 op de markt is gebracht, hebben de ontwerpers de bouwtekeningen pas onlangs openbaar gemaakt. Primeurtje: vanaf nu is het mogelijk om de instructiehandleiding in te zien, zodat je zelf aan de slag kunt. Het klusje bestaat uit zeventien muliplexbladen, maar je hebt enkel een rubberhamer nodig, 500 roestvrijstalen schroeven en een freesmachine. Appeltje eitje, toch? 

In samenwerking met architecten Sine Lindholm en Mads-Ulrik Husum is de Urban farm tot stand gekomen. Vanuit heel de wereld was er veel vraag naar de aanschaf van dit exemplaar, maar het zou niet logisch zijn om een duurzame kweektuin in zijn geheel te verschepen van land tot land. Om die reden is er besloten om er een do-it-yourself project van te maken. That make sense. 

Space10 is een innovatielab, gevestigd in Kopenhagen, met oog op de toekomst. Hun missie is het ontwerpen en ontwikkelen van een betere en duurzamere manier van leven.

P.S Mocht je de Kweektuin in huis halen, deel je het resultaat even met ons?