dIY

How to: maak je eigen pegboard

Je ziet ze vast wel eens voorbij komen op instagram of pinterest; pegboards. Ook wel gaatjesbord genoemd en gemaakt van underlayment of multiplex. Zin om er eentje te maken?

Ideaal voor al je losse prullen en bovendien staat het ook nog eens hartstikke leuk. Zelf heb ik een xxl pegboard in mijn woonkamer hangen, waar ik me telkens weer op kan uitleven qua styling. Maar ook in je werkkamer, in de keuken of in de kinderkamer is een pegboard superhandig en leuk! Handen uit de mouwen en do it yourself. Zin om er eentje te maken? Hieronder vind je de werkbeschrijving van een pegboard van 45 x 90 cm. Het ziet er misschien ingewikkeld uit, maar je hoeft echt geen kluswonder te zijn. Als je een beetje met een boormachine overweg kan, gaat het je zeker lukken!

Benodigdheden
Plaat populieren multiplex of een goede kwaliteit underlayment 18 mm dik (122 x 61 cm) / rondhout 18 mm diameter / boormachine / speedboor 17 mm / verstekbak + verstekzaag / lineaal / potlood / rolmaat

Stap 1
Laat bij de bouwmarkt het bord en de plankjes op maat zagen.
1 keer 45 x 90 cm / 2 keer 19,5 x 10 cm / 1 keer 27 x 10 cm / 1 keer 41 x 10 cm

Stap 2
Zaag het rondhout met de verstekzaag in 9 stukjes van 12 cm lang. Je kan er natuurlijk ook meer maken voor extra ophanghaakjes.

Stap 3
Boor in de plaat gaatjes met de speedboor. Je hebt speedboor 17 nodig, zodat de stokjes straks goed klem zitten. De achterkant van de plaat splintert een beetje. Dit voorkom je niet, maar is ook niet erg, omdat je dit toch niet ziet. De afstand tussen de gaatjes vanuit het midden van het gat gemeten is 7 cm. De afstand rondom, dus vanaf de rand van de plaat tot de buitenste gaatjes is 5 cm (ook weer vanuit het midden van het gat gemeten).

Stap 4
Druk de stokjes in de gaatjes (met wat kracht) en leg de plankjes er los op. Je kan hem schuin tegen de muur zetten of met schroeven vast maken aan de muur. Ga je zelf ook aan de slag om een pegboard te maken? Laat het me vooral weten of zien op bijvoorbeeld Instagram. Ik ben heel benieuwd naar jullie creaties!

Wil je graag inspiratie voor de styling van je pegboard? Check hier mijn tips!