dIY

DIY | Zwevend bed voor in de tuin maken

Zit jij al een tijdje na te denken om een zwevend bed te maken? Voor in de tuin? Een heerlijke loungeplek voor in je tuin na een drukke dag. Maar hoe pakken we dit project aan? Biano.nl legt je in een stappenplan uit hoe jij je eigen zwevend bed kan maken!

Saradanielsson

Hoe fijn, een loungeplek in je tuin waar je lekker kan luieren in de weekenden. Wij zien het in ieder geval al helemaal voor ons. En wat als deze loungeplek nou uit een zwevend bed bestaat, waar je wiegend tot rust kan komen? Nou dan doen we dat toch! Lees hier ook je deze hangout zelf kan maken.

De ingrediënten voor een zwevend bed

Op het gebied van materialen zijn er veel verschillende opties, al kiezen wij voor twee pallets voor het frame van het zwevende bed. Pallets zijn namelijk makkelijk via webshops te scoren, zijn qua prijs te overzien én zijn weerbestendig. Naast twee stevig houten pallets heb je het volgende nog nodig:

  • Een klein matrasje;
  • Dikke spijkers en een hamer;
  • 3 houten balken in dezelfde lengte van het bed (niet per se nodig);
  • Schroeven;
  • Boormachine.

Ik hoor je denken: een boormachine?! Nu moeten wij eerlijk bekennen dat wij ook geen helden zijn wat betreft (elektrisch) gereedschap, maar we beloven je: dit DIY-project met de boormachine is duable.  

Stap 1: Afmetingen kiezen

Heb je al nagedacht over hoe groot jouw dreambed moet worden? Als je een niet al te grote tuin hebt, is het misschien handig om voor een eenpersoonsmatras te gaan en daar de afmetingen van jouw zelfgemaakte bed op af te stemmen. Houd wel rekening met wat extra speling, zodat je ook bijvoorbeeld nog wat boeken aan de voor- of achterkant kwijt kunt. Vervolgens kun je pallets in deze maat bestellen, of ze zelf op maat in elkaar zetten. Waarschijnlijk zul je twee pallets aan elkaar moeten vast maken door middel van spijkers. 

Stap 2: Het houten frame stevig maken

Je kunt jouw bed extra stevig maken met behulp van extra (2 of 3) houtbalken. Deze balken moeten even lang als jouw bed zijn. Schuif deze houten balken door de zijkanten en eventueel het midden van de pallets om wat steun te krijgen en gebruik schroeven om de pallets op hun plaats te bevestigen. Mocht de chillout alleen voor de kids zijn, dan is deze stap misschien niet eens nodig. 

Stap 3: Gaten boren in het houten frame

Boor in de vier hoeken van het houten frame een gat (met inderdaad je boormachine), zodat je hier het touw door heen kunt halen. Haal het stevige touw door de gaten van het schommelbed en bevestig deze uiteindes aan een stevige tak. Zorg er wel voor dat de vier touwen dezelfde lengte hebben en dat de knopen goed strak zijn aangetrokken. Voer desnoods een dubbele check uit, want je wil straks niet als een hoopje ellende op de grond liggen. Alhoewel... het brengt je medebewoners wel aan het lachen.  

Stap 4: Het juiste matras erop leggen

Nu de basis staat, of beter gezegd "hangt", komen we bij de vierde stap: het matras er bovenop plaatsen. Over matrassen gesproken, dit is eigenlijk een belangrijk onderdeel dat zorgvuldig gekozen moet worden. Je zult op dit matras namelijk veel tijd doorbrengen en daarom moet je ervoor zorgen dat het matras comfortabel ligt. Een latex-matras is een perfecte keuze voor een schommelbed. Dit matras is namelijk niet alleen bestand tegen bacteriën, maar het is ook gemakkelijk schoon te maken. Al kun je natuurlijk ook voor een lekker oud matras kiezen en hier een weerbestendige hoes voor kopen of maken. 

Stap 5: Maak je ultieme chillplek

Maak het palletbed compleet met lekkere zachte, vrolijke en kleurrijke sierkussens en een plaid. Ook kun je boven de hangout nog een lichtsnoer hangen, voor extra sfeer en licht. Wedden dat je hier het hele weekend niet meer vandaan komt? 

Enjoy the summer!