dIY, Groene vingers

Een avocadoplantje uit je avocadopit? Zo simpel kan het zijn!

Zelf een avocadoplantje maken van een avocadopit? Dat kan en is helemaal niet zo moeilijk! Met deze 3 simpele tips maak je zelf een avocadoplantje.

Je hebt ze vast al wel eens voorbij zien komen: de avocadoplant. Een mini-boompje wat groeit uit een avocadopit.  Met deze drie makkelijke tips kan je je avocadopit hergebruiken én heb je binnenkort een leuk nieuw plantje voor op de vensterbank.

Avocado boompje maken

Heb jij al eerder gehoord van het avocadoboompje? Wij eerlijk gezegd nog niet, maar toen we hierover lazen waren we direct enthousiast! Een avocadoboompje maken is een leuk DIY-project wat je dit voorjaar gemakkelijk uit kunt voeren. Oké, in praktijk is het misschien wat onrealistisch dat je zelf een avocado zou kunnen laten groeien (lees: meer dan tien jaar wachten), maar een mini-boompje uit een pit die je anders zou weggooien, alleen dat is al een mooie gedachten toch?

Wat heb je nodig?

  • Een avocadopit (of meerdere voor als je zeker wilt zijn van dat dit experiment gaat lukken)
  • Mesje
  • Plastic zakje
  • Keukenpapier
  • Satéprikkers
  • Glaasje/bakje

Stap 1. Week de schil van je avocadopit eraf

Om te beginnen moet je er eerst voor zorgen dat je de schil van de avocado-pit verwijdert. De schil is het donkerbruine randje om de pit heen. Bij sommige pitten kun je dit schilletje er heel eenvoudig aftrekken, maar let wel op dat je de pit zelf niet beschadigd. Wil je het zekere voor het onzekere nemen? Laat de avocado-pit dan een dagje in een kommetje met water weken. Hierna kun je de schil er gegarandeerd eenvoudig aftrekken.

Stap 2. Wortel de avocado-pit

De tweede en belangrijkste stap om een avocadoboompje te laten groeien is het wortelen. Eerder schreven we al een artikel over het stekken van je plantjes , waarin het wortelen ook een belangrijke rol speelt. ­Dit wortelen is tevens de moeilijkste opgave, vaak zal een avocado pit mislukken en zal er geen wortel uitgroeien, hoe lang je ook wacht. Probeer het daarom voor de zekerheid bij meerdere pitten tegelijkertijd.

🌱 TIP 1

Het wortelen gaat het makkelijkst wanneer je de de pit laat broeien in een plastic zakje of ziplock back. Wikkel eerst de avocato-pit in vochtig keukenpapier, leg de ingewikkelde pit in een plastic zakje en laat het geheel een paar weken in de meest zonnige plek van jouw huis rusten.

🌱 TIP 2

Controleer om de vier dagen of het keukenpapier nog steeds vochtig is. Mocht dit niet het geval zijn, spuit er dan wat water bij met een plantenspuit. Door de warmte zal de avoca-pit sneller gaan ontkiemen en krijg je eerder een avocadoboompje!

Stap 3. In het water zetten

Wanneer de pit een of meerdere wortels heeft gekregen kun je ‘m in het water zetten. Dit kan je doen in een klein potje, of je kan er satéprikkers in steken waardoor de pit op een glas kan rusten. Zorg er in ieder geval voor dat de onderkant van de pit niet de onderkant van het glas raakt zodat de wortels vrij kunnen groeien. Vul vervolgens het potje met water tot aan het beginpunt van de wortels.

Stap 4. Wachten, wachten & wachten!

Vanaf hier is het wachten geblazen! Als de wortels van de avocado-pit blijven groeien zal er vanzelf een takje verschijnen. Zorg er in ieder geval ten alle tijden voor dat er voldoende water in het potje zit. Wanneer de avocadoplant een paar blaadjes heeft kun je ‘m in een bloempot planten. De pit laat je dan een beetje boven de grond uitsteken.