De badkamer schoonmaken in 6 stappen

De badkamer schoonmaken in 6 stappen

De badkamer schoonmaken is niet echt het leukste huishoudelijke klusje. Maar een blinkende wastafel en schone wc zijn natuurlijk wel zo prettig. Wij vertellen onze schoonmaakgeheimen over de beste en snelste manier om de badkamer schoon te maken!

Het schoonmaken van de badkamer is niet een klusje om naar uit te kijken. De toilet schrobben, de wastafel poetsen en kalk uit de douche verwijderen…Maar hoe fijn is het als je badkamer weer spic en span is? Een paar handige tips komen zeker van pas als het gaat om het schoonmaken van de badkamer. Met deze schoonmaaktips is je badkamer binnen no time weer stralend fris!

Jouw badkamer schoonmaken in 6 stappen

Is het schoonmaken van de badkamer weer eens hoognodig tijd? Het vele schrobben, de dampen van chloor en de geur van schoonmaakazijn zorgen ervoor dat deze schoonmaak vaak wordt uitgesteld. Toch moet het klusje eens in de zoveel tijd weer geklaard worden! Wil jij op een zo productief mogelijke manier je badkamer schoonmaken? Dan kun je het beste de onderstaande stappen volgen om je badkamer weer blinkend schoon te krijgen.


Stap 1: De douche en het bad

Allereerst de douche. De douchecabine is in de meeste gevallen het hoogste onderdeel van je badkamer, als je het plafond en de verlichting niet meetelt. Hierbij is het vooral belangrijk dat je de douchekop schoonmaakt. Hier zitten vooral waterplekken of kalkaanslag op of er kan schimmel ontstaan doordat de douchekop vaak warm en nat is. De douchekop reinig je door een schoonmaakmiddel erop te spuiten en dit af te nemen met een doekje. Dit hoef je slechts maandelijks te doen. Vergeet hierbij niet ook de standaard waarin je douche rust mee te nemen en de kraanknoppen. Wanneer je een bad hebt, is het belangrijk dat je deze goed uitsopt. Dit kun je gewoon doen met een sopje van schoonmaakazijn en water. Vergeet ook vooral de tegels van de muur waar het bad tegenaan staat niet. Het schoonmaken van het bad en de tegels doe je het liefst wekelijks. Oh en het douchegordijn kan ook wel een schoonmaakbeurt gebruiken eens per maand! Dit kun je doen met een sopje, maar het gordijn in de wasmachine doen is ook een optie (mits het in de wasmachine mag). Als je schimmelvorming wilt voorkomen, dan kun je het best de gordijnen open laten hangen na het douchen en de badkamer goed ventileren.


Stap 2: De muren van de badkamer

Na het bad of de douche kun je de rest van je muur doen. Begin met de delen waar niet zoveel staat en werk dan door naar de plekken waar bijvoorbeeld je wastafel staat. Dit kun je ook met een sopje doen. Het belangrijkste aan je muur zijn je voegen. Als je voegen vies zijn geworden, kun je deze reinigen door de voegen in te smeren met bleek en er met een tandenborstel langs te gaan. Hierdoor verwijder je vuil en worden de voegen snel weer wit. Mocht je liever iets anders gebruiken dan bleek, dan kun je ook een citroen in partjes snijden en deze langs de voegen halen. Dat is een stuk milieuvriendelijker!


Stap 3: De badkamerspiegel

Na de muur kan het zijn dat je direct door wilt gaan naar de wastafel. Maar vergeet niet de badkamerspiegel die erboven hangt. De spiegel in je badkamer is een essentieel onderdeel van de badkamer. Zonder spiegel wordt je make-up bijwerken, checken of er iets tussen je tanden zit of je haar fatsoeneren lastig. En omdat je vaak ook in de spiegel kijkt wanneer je je tandenpoetst of je gezichtshaar scheert of epileert, kan het gebeuren dat je spiegel snel vies wordt. De badkamerspiegel maak je schoon met Glassex of een vergelijkbaar product. Dit neem je af met een zachte doek en een zeem om lelijke strepen op het glas te voorkomen. Maak je spiegel regelmatig schoon. Wacht hier niet mee totdat je vlekken of spetters ziet, maar voorkom liever dat deze spetters blijven zitten. Dit is eenvoudiger dan harder moeten wrijven of meer Glassex moeten spuiten op de plek om je spiegel weer schoon te krijgen.


Stap 4: De wastafel

De wastafel maak je schoon nadat je de spiegel hebt gedaan. Je spiegelt hangt zo goed als altijd boven de wastafel, dus het naar beneden lopende schoonmaakmiddel druipt van de spiegel zo je wastafel in. Gebruik voor de wasbak een sopje, net als dat je dit deed voor je bad. De twee producten zijn voor een groot deel van hetzelfde gemaakt, dus kun je ook op eenzelfde manier schoonmaken. Neem ook de wastafel af met een doek, om waterplekken en dergelijke weg te halen. Gebruik dit sopje ook voor de overig gladde oppervlakken, zoals opbergvakjes. Houd je wastafel zoveel mogelijk netjes en leeg. De wastafel is een van de meest gebruikte plekken voor acties die viezigheid als eindresultaat kunnen hebben. Het is dus belangrijk dat je je wasbak netjes houdt en je alle afgeschoren haartjes, uitgespuugde tandpasta en make-up resten direct wegspoelt. Dit is niet alleen beter voor het porselein, maar ook zodat je badkamer er netjes uit blijft zien. En hoe meer je dit dagelijks bijhoudt, hoe minder je tijdens een schoonmaaksessie hoeft te poetsen!


Stap 5: Het toilet

Misschien wel de minst favoriete klus is het toilet schoonmaken. Toch is het belangrijk dat je het toilet grondig schoonmaakt, ook op plekken waar je minder goed bij kunt. Begin met het spuiten van bleek onder de rand van de toiletpot en borstel door de pot met een toiletborstel, zodat de bleek kan intrekken. Vervolgens neem je de buitenkant van de pot af. Dit doe je met een emmer water en allesreiniger. Maak het af door de pot met een microvezeldoekje af te nemen. Dit zorgt ervoor dat je toilet er weer stralend uitziet. Hetzelfde doe je voor de binnenkant van de pot. Je houdt deze volgorde aan om de bacteriën aan de binnenkant van je toiletpot niet naar buiten te verspreiden. Trek tot slot het toilet door om de bleek door te spoelen en gooi een schoonmaaktabletje in de pot om aanslag te verwijderen. Maak aan het einde ook het bakje waar je wc-borstel in zit schoon met een laagje heet water en bleek om altijd een frisse geur in je badkamer te hebben.


Stap 6: De badkamervloer

Als laatste doe je natuurlijk de vloer. Wat veel mensen vergeten is het stofzuigen van de vloer, want ook in je badkamer kan er stof en vuil op de grond komen. Stofzuig daarom eerst de vloer en ga dan pas met een dweil door de badkamer heen. Werk van één kant naar de andere kant, om jezelf niet voor de voeten te lopen, en het liefst van het uiterste puntje naar de deur toe zodat je meteen de badkamer uit kunt lopen. Laat de vloer lekker drogen en je badkamer is weer lekker schoon. Ook de vloer doe je wekelijks.

Wil je jouw badkamer een make-over geven? Lees hier dan alles over je eigen badkamer ontwerpen.