Slimme Huizen voor Beginners: 5 makkkelijke tips

Slimme Huizen voor Beginners: 5 makkkelijke tips

Je huis slimmer maken: je hebt er vast wel eens van gehoord. Maar hoe doe je dat? Neem je een robotstofzuiger of een thermostaat op afstand? Wij hebben de meest handige tips voor het automatiseren van je huis voor je op een rij gezet.

Tegenwoordig heb je allerlei handige foefjes om je huis zo slim mogelijk in te richten. Veel van deze technologieën werken tijdbesparednd waardoor je veel efficiënter kunt leven. In dit artikel geven we een aantal belangrijke tips die kunnen helpen bij het maken van een keuze.

Slim je huis inrichten

Steeds meer mensen beginnen het nut in te zien van het automatiseren van verschillende processen in huis. Het kan veel tijd en kosten besparen en het zorgt vaak ook voor een fijnere woonsfeer. Denk bijvoorbeeld aan een robotstofzuiger en een thermostaat die vanop afstand bediend kan worden. Zo kom je na een drukke werkdag thuis in een warm en opgeruimd huis. Het aanbod aan zogenaamde domotica wordt steeds uitgebreider.

Misschien wel een van de belangrijkste geautomatiseerde processen in je huis is het hebben van goede internetverbinding. Daarmee bedoelen we niet alleen de snelheid en connectiviteit, maar vooral ook de veiligheid. Daarvoor is het altijd belangrijk om een VPN in te schakelen. Grote kans dat je nog nooit van een VPN hebt gehoord, daarom leggen we je graag uit wat het is.

Wat is een VPN?

Een VPN voegt een extra beschermingslaag toe aan je internetverbinding, waardoor hackers buiten de deur worden gehouden. Zo voorkom je dat een vreemde toegang krijgt tot bijvoorbeeld de babyfoon monitor of de beveiligingscamera’s rondom de woning.

➡️ Nu het internet veilig is ingesteld is het tijd voor de 4 tips om je huis slimmer in te richten.

Tip 1: Bedenk wat je echt nodig hebt

Het kan een dure aangelegenheid worden als je besluit om je huis slimmer te maken. Van koffiemachines die ’s ochtends automatisch een espresso voor je bereiden tot geautomatiseerde rolluiken en sproeisystemen in de tuin. In principe kun je alles via je internetverbinding aansturen, maar het is lang niet nodig om voor alles meteen een heel systeem aan te schaffen.

Bekijk kritisch wat je in ieder geval nodig hebt en begin daarmee. Misschien wil je eerst beginnen met slimme verlichting of een alarmsysteem en is het automatiseren van een ventilatiesysteem minder prioriteit. Je kunt de domotica altijd nog uitbreiden! Door langzaam nieuwe domotica aan te schaffen krijg je er ook steeds meer ervaring mee en kan je op een later tijdstip beoordelen welke domotica en welke systemen je nog meer in huis wilt halen.

Tip 2: Controleer of de systemen ook met elkaar werken

Niet alle systemen zijn compatibel. Als je daar geen rekening mee houdt, kan dat nadelig uitpakken voor de verschillende domotica. Beperk je dus tot een bepaald systeem, of dat nu Google Home, een Apple Homekit of een ander besturingssysteem is. Google Home is meestal wel compatibel met producten van andere systemen, maar het is altijd verstandig om dit te verifiëren voordat je een dure aankoop doet.

Tip 3: Overweeg om met een smart speaker te beginnen

Smart speakers zijn de toekomst. Zij geven antwoord op vragen, zoals bijvoorbeeld wat de weersverwachtingen zijn. Je kunt via een smart speaker ook opdrachten geven. Vertel de speaker bijvoorbeeld dat je graag wil dat het licht in de woonkamer gedimd wordt. De smart speaker zal er dan voor zorgen dat de lampen gedimd worden. Dankzij smart speakers hoef je de slimme apparaten niet langer afzonderlijk te besturen via een app.

Tip 4: Bepaal hoe je de slimme apparaten wil besturen

Er zijn verschillende manieren waarop je domotica een taak kunt geven. Je kunt gebruik maken van een app op je telefoon, je tablet of via je smartwatch. Bedenk van tevoren welke manier voor jou het handigst is. Het is natuurlijk minder praktisch als je de robotstofzuiger alleen via je smartphone kunt aansturen. Of als je voor de thermostaat en de wasmachine je tablet moet inschakelen, omdat alleen daar de apps geïnstalleerd zijn. Zorg er dus voor dat je via hetzelfde toestel toegang kunt krijgen tot het hele systeem.

Tip 5: Vergeet de router niet

De internetverbinding is het belangrijkste in het automatiseringsproces. Voor alle domotica moet je een goede wifi-verbinding moet hebben. Als er geen connectie met het internet is, zullen de apparaten namelijk niet werken. Zorg ervoor dat je wifi beschermd is met een uniek en moeilijk te raden wachtwoord. nog beter is het om het wachtwoord regelmatig aan te passen. Domotica kan namelijk een groot deel van je privéleven regelen, dus het laatste wat je wilt is dat vreemden 's nachts met je babyfoon kunnen communiceren of je alarmsysteem uit kunnen zetten.