10x badkamer planten geschikt voor binnen

10x badkamer planten geschikt voor binnen

Spotted in de interieuwereld: badkamer planten. De vraag is: welke badkamer planten zijn eigenlijk geschikt voor deze ruimte? Deze 10 badkamer planten zijn perfect voor jouw urban jungle in de bathroom!

Benieuwd welke badkamer planten geschikt zijn voor jouw badkamer thuis? Je ziet het overal voorbij komen: prachtige interieurfoto’s van badkamers met planten. De ene badkamer is nog mooier dan de andere en ja: dan wil je zelf natuurlijk ook zo’n urban jungle in je badkamer! Maar zijn planten überhaupt wel geschikt voor de badkamer en zo ja: welke dan? Lees hier alles over de 10 meest geschikte badkamer planten! 

Welke badkamer planten zijn geschikt voor thuis?

Hoewel er genoeg geschikte badkamer planten bestaan, zijn niet alle kamerplanten bestemd voor in de badkamer. Door de hoge luchtvochtigheid en de geringe lichtinval boeken de meeste planten namelijk al snel een enkeltje richting de plantenhemel. Gelukkig zijn er genoeg kamerplanten die de badkamer wél een heerlijke plek vinden. Zet de badkamer planten rondom je bad, op badkamermeubels of hang ze op en je voelt je nog dichterbij de natuur. Dat wordt genieten in je eigen wellness spa! Wil je weten welke badkamer planten goed op een vochtige en niet zo lichte plek kunnen staan? Wij hebben maar liefst 10(!) groene hero's voor je op een rijtje gezet. Maak van de badkamer - waar je de dag doorgaans begint én afsluit - een ultiem gezellige ruimte waar je optimaal tot rust kunt komen met deze badkamer planten!

1. Drakenbloedboom

De Drakenbloemboom is bij uitstek een badkamer plant. De Drakenplant doet het bij weinig verzorging namelijk goed en kan ook nog eens enorm oud worden. Kijk, daar houden we van. Maar laten we eerst eens terug gaan naar de roots van dit plantensoort. De meeste Drakenbloedbomen komen uit Zuid-Amerikaanse landen en worden officieel Dracaena's genoemd. Deze naam heeft de familie te danken aan de rode kleur die zij soms kunnen hebben. De planten groeien op enorme (droge) plantages voordat ze naar Nederland vervoerd worden. De plant is gewend om voor meerdere weken water op te slaan en hoeft daarom ook niet meer water te krijgen dan dat de grond kan absorberen. De grond moet na een week droog aanvoelen. Sterker nog: bij te veel water verliest de Drakenbloedboom zijn bladeren en kan er zelfs wortelrot optreden. Naast het feit dat de Drakenbloedboom weinig water nodig heeft, kan hij ook prima op een donkere standplaats vertoeven. Ideaal dus voor in de badkamer! 

2. Bamboepalm

De tweede geschikte plant voor in de bathroom is de Bamboepalm. De Bamboepalm, oorspronkelijk de Rhapis Excelsa genoemd, komt uit Zuid-Oost-Azië en delen van China. Hoewel de plant een echte palm is, heeft hij door de structuur van de stam wel wat weg van een bamboe. Vandaar dat-ie in Nederland onder de naam Bamboepalm door het leven gaat. De Bamboepalm straalt door de bamboe looks één en al rust uit: en dat is natuurlijk precies wat je in de badkamer wilt hebben. Net als de draak van hierboven heeft ook de bamboepalm zeer weinig water nodig. Maar let wel op: alhoewel de palmen niet zo veel water nodig hebben, moet de grond wel altijd vochtig blijven! Wat betreft het licht en de warmte: er is geen plant die donkerder kan staan als de Rhapis Excelsa. De Bamboepalm maakt namelijk zeer veel bladgroenkorrels aan en deze korrels zetten het zonlicht om in energie voor de plant. Ideaal!

3. Graslelie

Say hi to the makkelijkste luchtverfrisser ooit! De optimistische Chlorophytum comosum, of gewoon 'de Graslelie', is een zeer makkelijke en ook luchtzuiverende plant. De Graslelie voorziet jou namelijk niet alleen van zuurstof, maar filtert daarnaast ook schadelijke stoffen uit de badkamer. Een hele mond vol woorden, maar hij ontdoet de lucht o.a. van formaldehyde, kooldioxide en nitraat en schadelijke stoffen uit meubelen en schoonmaakmiddelen. Ideaal. Deze badkamer plant is ook nog eens een erg makkelijke plant in de omgang. Want of deze plant nou in de zon of in de schaduw staat: het is ‘m om het even. Wel moet de Graslelie genoeg water krijgen; het liefst twee keer per week. Gelukkig is het niet onoverkomelijk als je 'm een keertje vergeet!

4. Kentiapalm

De slanke Howea Forsteriana, beter bekend als de Kentia, is afkomstig van de oostkust van Australië en is niet zo’n snelle groeier. Het is één van de sterkte palmsoorten en voelt zich het meest comfortabel in een ruimte waar hij niet direct in het zonlicht staat. Oftewel: de badkamer is een prima ruimte voor de Kentia Palm. Ten opzichte van andere palmen kan de Kentia het beste in het donker vertoeven. Mocht de Kentiapalm nou nauwelijks groeien of verse bladeren aanmaken: dan doe je er wel verstandig aan om de plant wat dichter bij het raam te plaatsen. Ook de Kentiapalm heeft ten slotte geen grote hoeveelheden water nodig, al houdt de Kentia wel van een constant vochtige grond. Het is daarom handig om regelmatig kleine hoeveelheden water per gietbeurt te geven. 

5. Lepelplant

Wist je dat de Lepelplant een held is al het gaat om het filteren van gifstoffen uit de lucht? Een fijne bijkomstigheid, toch? De Lepelplant, oorspronkelijk de Spathiphyllum genoemd, zet CO2 namelijk om in zuurstof en helpt mee om de luchtvochtigheid in de badkamer op peil te houden. Naast deze functie is de Lepelplant ook erg geliefd vanwege de looks. De kamerplant bestaat namelijk uit witte bloemetjes die wel wat hebben van een lepel, vandaar dus ook de naam "Lepelplant". Oorspronkelijk komt deze ideale badkamer plant uit het Amazonegebied en is hierdoor dus gewend geraakt aan warme temperaturen en een hoge luchtvochtigheid. Het is dus een plant die houdt van de warmte, maar niet per se van de directe zon. Geef hem maar een standplaats met minder licht! Wat betreft het water geven? Doordat deze groene vriend oorspronkelijk uit het regenwoud komt is hij niet vies van een beetje water. Sterker nog: de kluit mag lekker vochtig zijn. Geef hem daarom tweemaal per week water.

6. Kwartjesplant

Deze prachtige en sierlijke plant, oorspronkelijk de Aspidistra genoemd, kenmerkt zich door zijn diep donkergroene bladeren die dicht op elkaar groeien. De sterke Kwartjesplant is ideaal voor in de badkamer, want het is the king of the shadow en heeft zeer weinig water nodig. Hij is zelfs gevoelig voor te veel water. De geschiedenis van de kwartjesplant? De kwartjesplanten komen in het wild voor in de bergachtige streken van Japan en Taiwan, waar zij voornamelijk als bodembedekker groeien. 

7. Aloë Vera

De prachtige én oersterke Aloë Vera is zo krachtig dat hij het in de badkamer zelfs overleeft. Deze plant komt oorspronkelijk uit Afrika en is duidelijk te herkennen door zijn dikke en vlezige bladeren. Door deze stevige bladeren heeft de plant zeer weinig water nodig, omdat hij een grote watervoorraad in het blad kan opslaan. De plant kan zelfs lange tijd zonder water en is daardoor erg makkelijk voor degenen zonder groene vingers! Ook wat betreft zijn standplaats is de Aloë Vera niet zo kieskeurig.  Maar het mooiste komt nog: het sap van de Aloë Vera kan je voor veel doelen gebruiken, zoals littekencrème, scrub of biologische sapjes. No big surprise: de Aloë Vera is een favorietje op de redactie van Biano. 

8. Vrouwentong

Ook de prachtige Vrouwentong mag in dit rijtje absoluut niet ontbreken. De Sansevieria, oftewel de Vrouwentong, is een ijzersterke plant en overleeft bijna alles. De Vrouwentong is ideaal voor in de badkamer, want hij heeft weinig verzorging nodig. Hij heeft namelijk weinig tot zelfs zeer weinig water nodig, want de grond moet eerst opgedroogd zijn voordat hij een nieuwe gietbeurt moet krijgen. Ook op het gebied van zijn standplaats is de Sansevieria erg makkelijk. Deze planten doen het namelijk goed op een plek met natuurlijk zonlicht, maar kunnen ook prima uit voeten op een standplaats verder van het raam. Last but not least: de Vrouwentong filtert de lucht en zorgt ervoor dat de luchtvochtigheid snel weer op pijl is. 

9. Varens

De bijnaam van Varens? Venushaar. Just to notify you. Varens zijn gek op een hoge luchtvochtigheid en hoge temperaturen. De plant haalt schimmels en andere onzuiverheden uit de lucht en is ook erg leuk om te gebruiken als hangplant! Wat te weten over de verzorging? De grond van Varens moeten altijd licht vochtig zijn, zonder dat er echt een laagje water onderop bij de bodem komt. Een plekje zonder direct zonlicht is perfect voor de Varen, want deze standplaats bootst de natuurlijke omstandigheden na.

10. Klimop

En tot slot hoort de Klimop nog thuis in dit lijstje van perfecte badkamer planten. Wist je dat de klimop zelfs beter binnen dan buiten kan staan? Of hangen? En wist je dat de Klimop goed voor je gezondheid én nachtrust is? Deze groenblijvende klimmer heet officieel de 'Hedera' en is al jaren terug te zien in het Nederlandse huishouden. Zowel binnen als buiten. De klimop is een makkelijke klimplant wat betreft het onderhoud: plaats (of hang!) hem op een standplaats in de schaduw en zorg dat de grond licht vochtig blijft. Plezier gegarandeerd!

Plannen om de badkamer te verbouwen? Wij vertellen hoe je in 10 stappen jouw droombadkamer creëert