5 tips om duurzaam met je kerstboom om te gaan

5 tips om duurzaam met je kerstboom om te gaan

De feestdagen staan weer bijna voor de deur, dus het wordt hoog tijd om je huis in de kerstsferen te brengen. Wil je binnenkort een kerstboom aanschaffen? Lees hier 5 tips om duurzaam met je kerstboom om te gaan!

Wil jij duurzaam omgaan met je kerstboom? Maar liefst 87,5% van de echte kerstbomen belandt na de feestdagen in de vuilnisbak of op de brandstapel, blijkt uit het Grote Kerstonderzoek van Biano. De redactie vond het daarom hoogtijd om op zoek te gaan naar duurzamere alternatieven, aangezien de klimaat-impact van het kopen van een kerstboom veel groter blijkt te zijn dan dat we ons waarschijnlijk realiseren... 

De milieu-impact van kerstbomen vs kunstkerstbomen

Hoewel het volgens Milieu Centraal niet bekend is welk type kerstboom (kunstkerstboom vs echte kerstboom) de meeste milieu-impact heeft, geven zij wel aan dat beide bomen ongeveer gelijk staan aan 25 kilometer autorijden. En dan hebben we het nog niet eens gehad over de kerstverlichting... Beide bomen zijn op het gebied van milieubelasting lastig met elkaar te vergelijken, omdat de effecten erg verschillend zijn. Toch doen we een poging:

  • Echte kerstbomen: Bij een echte kerstboom ontstaat er tijdens de teelt allereerst milieubelasting door enerzijds het benodigde grondgebruik en anderzijds de transport, omdat beiden fossiele brandstoffen vereisen. Daarnaast worden er tijdens de teelt ook bestrijdingsmiddelen en kunstmest gebruikt. De milieubelasting door je eigen vervoer van het ophalen en wegdoen van de kerstboom kun je daarbij op tellen. Sterker nog: als je méér dan 10 km heen en 10 km terug rijdt om je echte kerstboom op te halen, dan heeft deze rit al meer gevolgen voor het klimaat dan de teelt en transport bij elkaar opgeteld. 
  • Kunstkerstbomen: Het voordeel van een kunstkerstboom is dat deze boom een langere levensduur ten opzichte van een levende boom heeft. De klimaatbelasting door de productie en de afvalverwerking ligt daarentegen weer veel hoger dan die door een "echte" boom. Om deze klimaatbelasting te compenseren zou een kunstkerstboom minstens tien jaar mee moeten gaan.

Tip 1: Plant je kerstboom in je eigen tuin

Een van de duurzaamste alternatieven is om je boom in je eigen tuin te planten. Tip is wel om vooraf een (kleine) boom met een grote kluit in een pot uit te kiezen, omdat de overlevingskans dan groter is. Nadat de feestdagen voorbij zijn kun je de boom het beste eerst even laten wennen aan de koudere temperaturen door 'm een paar dagen in de schuur of garage te zetten. Vervolgens kun je de boom gaan planten: kies hiervoor een juiste plek, want een kerstboom kan wel tientallen meters hoog worden! Gebruik bij het planten genoeg water, plant de boom met pot niet te diep en laat de pot iets boven de grond uitsteken. Zodra de boom in de tuin staat moet je 'm regelmatig water geven - ook in de wintermaanden!

Tip 2: Laat je boom versnipperen

Als je geen balkon of tuin hebt om je kerstboom neer te zetten, of simpelweg geen zin hebt om je boom in de tuin te planten is er ook nog een alternatief voor het vreugdevuur. Door het verbranden van kerstbomen in de buitenlucht ontstaat er namelijk veel luchtvervuiling. Het slimste is om je boom te geven aan de gemeente. Daar kunnen ze compost van de boom maken of de boom versnipperen. Hier kan wel CO2 bij vrijkomen, maar verder geen schadelijke luchtvervuilende stoffen. Hoewel het versnipperen of het composteren van kerstbomen geen energie oplevert, kunnen er wel nieuwe bruikbare producten (zoals een bodemverbeteraar of bodembedekker) gemaakt van worden.

Tip 3: Huur of adopteer een boom

Je kan er ook voor kiezen om een kerstboom te adopteren. Het klinkt misschien gek, maar het idee is eigenlijk nog helemaal niet zo verkeerd! Ieder jaar worden de adoptie bomen namelijk door bedrijven na bruikleen weer netjes terug geplant, waardoor de bomen veel langer mee gaan. Daarnaast worden de bomen biologisch gekweekt - zonder kunstmest of chemische bestrijdingsmiddelen en dragen het EKO-keurmerk. Je kunt er zelfs voor kiezen om ieder jaar dezelfde boom opnieuw te adopteren, zodat je 'm door de jaren heen ziet groeien. Je kan onder andere bij Adopteer een Boom een boom halen.   

Tip 4: Ga voor een tweedehands kunstkerstboom

Mocht je toch liever voor een kunstkerstboom willen gaan, dan kun je natuurlijk ook een tweedehands kunstkerstboom aanschaffen. Tweedehands kunstkerstbomen zijn te koop via vele websites, waaronder Marktplaats. Van kleine bomen tot grote kunstbomen en van bomen met verlichting tot aan besneeuwde bomen: je kunt het zo gek niet bedenken of het is al eerder aangeschaft. Het kopen van een tweedehands boom scheelt niet alleen in de kosten, maar ook in energiegebruik! Mocht je zelf een nieuwe kunstkerstboom willen kopen, kies dan een van goede kwaliteit zodat 'ie lekker lang mee kan gaan. 

Tip 5: Ga voor alternatieve kerstversieringen

Niet alleen de kerstboom, maar ook de kerstdecoratie zijn een aanslag op het milieu. Wat dacht je bijvoorbeeld van al de plastic kerstversieringen of de stroomvretende gloeilampjes? Voor een kerstboom en decoratie zijn er ook veel mooie alternatieven. Kies bijvoorbeeld voor ledlampjes in plaats van gloeilampjes. Je kan ook eens kijken bij de kringloop of op tweedehandswebsites voor kerstdecoratie. Je kan ook je eigen kerstdecoratie die je niet meer wil te koop aanbieden of aan de kringloop geven. Zo hebben andere mensen er ook nog plezier van. Voor meer inspiratie lees verder op: 5x alternatieve kerstbomen die net zo sfeervol zijn.

Meer over duurzaam wonen en interieur weten? Lees dan verder in onze categorie "duurzaam wonen".