Duurzame woning? 3 stappen voor energietransitie

Duurzame woning? 3 stappen voor energietransitie

Ben jij ook voorstander van duurzame woningen? Good job, alleen het antwoord op hoe je je woning in de praktijk nou précies het beste kunt verduurzamen blijft vaak vaag. Biano heeft daarom 3 praktische stappen voor een duurzame woning op een rijtje gezet.

Als we iets willen doen tegen de opwarming van de aarde en dus de CO2 uitstoot, dan kunnen we zelf ook een bijdrage leveren. Termen als duurzaam, energieneutraal en een gasloze toekomst vliegen ons dan ook om de oren. Een duurzame woning wordt steeds populairder, alleen waar begin je? Gelukkig zijn daar de experts in duurzaam wonen van Feenstra!

Wat is een duurzame woning?

Laten we voor het gemak eerst beginnen bij het begin: want wat houdt een duurzame woning eigenlijk precies in? Een duurzame woning houdt in dat je fossiele energiebronnen die je maar één keer kunt gebruiken in je huis (bijv. aardolie, aardgas en steenkool) vervangt door energie die nooit opraakt (zon, wind en aardwarmte). Deze veranderingen vormen samen de energietransitie en maken het mogelijk om duurzaam te wonen. Nu klinkt het waarschijnlijk als een ver-van-je-bed-show om in één keer om te gaan naar een volledig duurzaam huis en is het ook logisch dat dit natuurlijk niet van de ene op de andere dag ontstaat, maar met de volgende 3 stappen kun je wel vandaag nog beginnen.

Stap 1: Minder energie verbruiken

Een goed begin in duurzamer wonen is door te starten met het dagelijks gebruik van energie te verminderen. En dat is eigenlijk best eenvoudig. Je kunt kiezen voor simpele aanpassingen in je dagelijkse routine, zoals geen licht te laten branden als dat niet nodig is, de verwarming lager te zetten of je oude gloeilampen door LED-lampen te vervangen. Hier zouden we vandaag nog mee kunnen beginnen.  Ook grote huishoudelijke apparaten die veel energie verslinden kunnen we eenvoudig omruilen voor varianten met een A+++ energielabel. Kortom, allemaal eenvoudige trucs waarmee je al goed in de buurt van een duurzame woning komt én die je makkelijk in je dagelijks leven toe kunt passen - zonder al te veel geld kwijt te zijn. 

Stap 2: Duurzame energie

Naast het efficiënter gebruik van energie kun je er ook voor kiezen om over te gaan op duurzame energie. Met duurzame energie, zoals zonnepanelen en een warmtepomp, kun jij ook je steentje (of zelfs een behoorlijke steen) bijdragen aan een duurzame woning. Via  zonnepanelen op je dak maak je bijvoorbeeld slim gebruik van de zon; zonne-energie is schoon, raakt nooit uitgeput en is helemaal gratis. En de installatie van zonnepanelen zie je direct terug op je energierekening! Een andere duurzame energiebron is de milieubewuste warmtepomp. Warmtepompen halen namelijk - met een elektrische warmtewisselaar - warmte uit de lucht, bodem of grondwater. Omdat je elektriciteit in plaats van gas gebruikt, wordt de CO2-uitstoot flink verlaagd. Net zoals de energierekening overigens!

Stap 3: Isoleren, isoleren en… isoleren!

Isoleren is the key voor een duurzame woning. Denk bijvoorbeeld aan het isoleren van het dak, de vloer of de muren van jouw stekje. Door verschillende ruimtes te isoleren kun je namelijk veel warmte binnen houden en zal er geen kostbare warmte meer verloren gaan.  Mocht je in het isoleren van je huis willen investeren dan kan een goede installeur je precies vertellen welke toepassing het beste (voor jouw huis) werkt. Mocht je nou niet bepaald een geldboompje in de tuin hebben staan, maar wel graag een bijdrage willen leveren aan woningisolatie: dan kun je zelf ook enkele eenvoudige en budgetproof trucs toepassen. Met bijvoorbeeld een tochtstrip of tochtband kun je zelf al eenvoudig je kozijnen en vensterbanken in je huis isoleren.   

P.S.: Meer info over stappen die je zelf kunt ondernemen voor een duurzame woning of meer over de energietransitie? Op de website van Feenstra kun je écht alles lezen over zorgeloos wonen.