Goed hoofdkussen bij nekklachten? 4 tips

Goed hoofdkussen bij nekklachten? 4 tips

Ben je op zoek naar een goed hoofdkussen voor jouw nekklachten? Niets vervelender is je dag al beginnen met een stijve nek. Daarom lees je bij Biano 4 tips waar je op moet letten bij het uitkiezen van een goed hoofdkussen bij nekklachten.

Na een heerlijke nachtrust wakker worden met nekklachten is niet prettig. Nou, laten we er vooral geen doekjes om winden: vrij onprettig zelfs. Een hoofdkussen kan zeker de oorzaak zijn van deze verkrampte nek. Daarom helpt Biano je maar al te grraag met het vinden van een goed hoofdkussen bij nekklachten. 

Goed hoofdkussen bij nekklachten

Nekklachten kunnen ontstaan door zowel een verkeerde zit- als slaaphouding: beiden hebben namelijk invloed op de belasting van je nek. En of je nu staat, zit of ligt: in alle gevallen is het belangrijk dat je ruggenwervel en nekwervel één rechte lijn vormen. Op die manier wordt het lichaam namelijk zo min mogelijk belast. Dat gezegd te hebben, is het per slaper natuurlijk nog verschillend wat het geschikte hoofdkussen is. Ieder persoon heeft namelijk zijn of haar eigen slaaphouding, gewicht en soort matras en dit zijn allemaal favoren die een rol spelen om het beste kussen voor je te bepalen. Met deze tips helpen we je waar je op kunt letten tijdens de zoektocht naar een een goed hoodfkussen bij nekklachten.

Tip 1: Het beste kussen is afhankelijk van slaaphouding

Een geschikt hoofdkussen laat jouw hoofd voldoende wegzakken, zodat je hoofd in een rechte lijn komt te liggen met de wervelkolom en voldoende steun geeft aan de nekwervels. Een geschikt kussen is daarom ook afhankelijk van jouw lighouding.  Zoals we hierboven al hadden besproken, is een neutrale zijligging de meest ideale slaaphouding: jouw ruggenwervel en nekwervel vormen dan één horizontale lijn. Wel lig je als zijslaper op je schouder, waardoor er ruimte ontstaat tussen je hoofd en matras. In dit geval is het van belang om te kiezen voor een stevig, "hoog" kussen, met een goede opvulling en ondersteuning aan jouw hoofd en nek. Ben je daarentegen een echte buikslaper? Kies dan voor een zacht en "plat" kussen! De kans is namelijk groot dat je de hele nacht met een gedraaide nek ligt, omdat je hoofd - om lekker te kunnen ademenen - automatisch opzij gaat. Als je op je rug slaapt, dan is een goed kussen weer afhankelijk van de kromming van je rug tijdens het slapen. Het hoofdkussen moet ervoor zorgen dat de natuurlijke houding van zowel de nek als de rug niet verstoord wordt. De regel die voor de rugslapers geldt is: hoe groter de kromming, des te hoger het kussen moet zijn.

So, a summery please?

  • Zijslapers: stevig, hoog kussen ter ondersteuning van de nek en het hoofd
  • Buikslapers: zacht, soepel en laag kussen
  • Rugslapers: flexibel kussen dat de nek goed ondesteunt

Tip 2: De juiste dikte van het kussen

Naast het feit dat een goed kussen er dus voor moet zorgen dat de nek en rugwervels in één rechte lijn moeten liggen, is het ook belangrijk dat jouw hoofd voldoende kan wegzakken in het kussen. Oftewel: de dikte van het kussen speelt ook een belangrijke rol bij het uitkiezen van het juiste kussen. Hoe dik jouw kussen moet zijn wordt bepaald door A) de breedte van jouw schouders en B) hoeveel jouw schouders in de bedbodem en matras wegzakken. Als je brede schouders hebt is een dikker kussen gewenst dan bij smalle schouders. Daarnaast lig je bijvoorbeeld in een waterbed of heel zacht matras dieper, waardoor je ook een dunner kussen nodig zal hebben.

Tip 3: Kies voor de juiste vulling

Er zijn ontzettend veel verschillende kussenvullingen, zoals: dons en veren, latex, synthetisch, wol en traagschuim. Een traagschuimkussen staat bekend als een snelle en slimme oplossing als je regelmatig opstaat met nekklachten. Een traagschuim kussen vormt zich namelijk naar de lichaamscountouren en bijvoorbeeld de slaaphouding die je kiest. Lig je bijvoorbeeld op je zij en heb je je nek te gebogen liggen? Dankzij het traagschuim zal het kussen zich op de juiste manier aanpassen, waardoor jij de juiste ondesteuning van je hoofd krijgt. 

Tip 4: Vervang je kussen op tijd

De levensduur van een hoofdkussen varieert natuurlijk van soort tot soort en hangt af van het gebruik. Wel wordt vaak gezegd dat een goed hoofdkussen gemiddeld 5 jaar mee gaat; na deze tijd verliest het kussen zijn ondersteunde werking omdat 'ie te plat is geworden. Daarnaast zal er ook verkleuring door het huisstofmijt en transpiratievocht opgetreden zijn. Als je een nieuw kussen koopt is het advies om je kussen regelmatig bij het raam te laten luchten en er altijd twee (!) kussenslopen omheen te doen. 

Hopelijk gaan deze tips jou helpen met het juiste hoofdkussen te vinden en ontwaak jij uit je nachtrust zonder nekklachten!