interview

Interview met interieurontwerpster en ondernemer van Mooij Designs

Sinds kort moeder, carrière als interieurontwerpster in de interieurbranche en eigenaar van een woonshop. Een zware combinatie maar Lucia Mooij krijg er veel energie voor terug. Wij gingen in gesprek met deze creatieve duizendpoot uit Alkmaar.

Op haar tiende had Lucia Mooij (30 jaar) een taartenservice voor het garagebedrijf om de hoek en vijf jaar later een eigen webshop. Het ondernemerschap zat er dus al vroeg in. Inmiddels runt ze samen met een team succesvol haar eigen bedrijf Mooij Designs en verkoopt ze sinds kort via haar eigen webshop kant-en-klare interieurs mét gratis stijlingadvies. En oh ja, onlangs ook nog moeder geworden!

Kun je wat over jezelf vertellen?

Ik ben interieurontwerper en ondernemer van mooijdesigns.nl. Sinds kort ben ik mama geworden en combineer ik het moederschap met mijn carrière in de interieurbranche. Een zware combinatie maar ik krijg er ook heel veel energie voor terug. Vanuit Mooij Designs is sinds kort ook een tweede ‘kindje’ ontstaan, namelijk shop.mooijdesigns.nl waar we kant en klare interieurs verkopen met een gratis stylingadvies erbij. Ook dit is een groot succes gebleken, waardoor we nog meer mogelijkheden in de shop zijn gaan bieden - ook voor men met een wat kleiner budget.

Waar komt jouw passie voor interieur vandaan?

Ik ben geboren met de passie voor interieur, van jongs af aan wist ik namelijk al dat ik interieurontwerper wilde worden. Zo vroeg ik bijvoorbeeld voor mijn verjaardag ‘een nieuwe kamer’
want ik had weer een nieuwe indelingstekening gemaakt en wilde de geel-oranje-rood kleuren omwisselen voor een andere kleurcombinatie die voor mij als nieuwe obsessie werkte. Dat ik zo’n 20 jaar later een eigen bedrijf zou hebben waar ik iedereen het vak nog beter leer verstaan en waarin ik elk jaar zo’n 150+ interieurs mag omtoveren tot een thuis is nog altijd een droomleven.

"... dat ik elk jaar zo'n 150+ interieurs mag omtoveren tot een thuis is nog altijd een droomleven."

Lucia Mooij

Waar haal jij je inspiratie vandaan?

Inspiratie haal ik werkelijk uit alles, van een bezoekje aan het tuincentrum tot een wandeling met mijn hondje Nova. Vaak doe ik dus inspiratie op in de buitenlucht, nu ik er zo over nadenk. Dus niet zozeer uit een magazine of een tv programma.

Wat is of was het leukste project dat je ooit hebt uitgevoerd?

Als je mij dit een jaar geleden gevraagd had, had ik volmondig het stijlen van het Kerstevenement in de Bavo Kathedraal in Haarlem geroepen. Hier hebben we inmiddels al voor de 2e keer een ware kerstshow neergezet. Nu moet ik eerlijk toegeven dat na de 100e kerstboom uitvouwen de pret wat minder wordt, maar alsnog is het een super leuke ervaring om mee te maken - elke keer opnieuw.

En van dit jaar?

De leukste klus van dit jaar was toch wel het ontwerp van de nieuwe woning van het stel Mascha Feoktistova (bekend van Youtube-kanaal Beautygloss) en Gregor van Vlierden (bekend van Youtube-kanaal Vloggloss) ontwerpen en realiseren. Aangezien zij dagelijks hun leven vastleggen met vloggs op YouTube is het een project geworden die veel mensen zijn gaan volgen. En die druk voelde voor mij als een extra motivatie om mijn werk nóg beter te doen. Daarnaast voelde ik een hele leuke connectie met Mascha en Gregor zelf, een leuk open minded stel dat net als ik en mijn partner kersverse ouders zijn en veel dezelfde interesses delen.

 3d impressie Beautygloss Mascha's kamer

Hoe ging je aan de slag met deze klus?

Ik heb er een heus onderzoek op los heb gelaten om mij in hun leven te verdiepen en aan de hand daarvan de ontwerp-concepten te maken. Persoonlijker kon niet! Nadat we de concepten presenteerden, volgde het ontwerp als het ware vanzelf. Soms heb je zo’n lekkere vibe te pakken tijdens het ontwerpen dat het als vanzelf gaat. Dit was echt een project om trots op te zijn en waar ik dan ook sta te popelen om straks de foto’s te gaan maken.

Welke interieurtrend zie je het liefst zo snel mogelijk van het podium verdwijnen?

Persoonlijk ben ik nooit erg fan geweest van minimalistisch én maximalistisch.. Mijn moeder zei altijd "alles waar ‘te’ voor staat is niet goed, behalve Tevreden". Dat zit er dan toch in gebakken, denk ik.

Wat zijn dé trends voor dit jaar?

Interieurland loopt altijd wat achter op modeland - dus kijk naar de modetrends en je weet eigenlijk voor de helft al wat er qua woontrends gaat gebeuren. Een reden waarom het wat langer duurt voordat interieurtrends aanslaan is omdat een trend vaak eerst wat moet ‘landen’. Repetitie zorgt ervoor dat mensen dingen mooi gaan vinden en accepteren. Neem bijvoorbeeld de gietvloer of stalen deuren. Deze trends komen bij-wijze-van onze strot uit omdat deze trends al ruim 5 jaar geleden geïntroduceerd werden. Dat moest destijds even landen, maar nu is het niet meer weg te slaan uit alle woonbladen.

"... kijk naar de modetrends en je weet eigenlijk voor de helft al wat er qua woontrends gaat gebeuren."

Lucia Mooij

Welke trends zie je dan vanuit de mode nu terug in de interieurtrends?

Momenteel zien we overal al een Back to the Future-thema: denk maar aan de sixties, seventies en
eighties.. Maar denk ook nog eens verder terug; Art Nouveau en Art Deco invloeden zien we ook zeker weer terug. Eerst zien we deze trends in de mode verschijnen, vervolgens pikken de grotere woonmerken het op en een paar jaar later durven mensen het in hun interieur thuis te halen.In onze shop proberen we dan ook echt combinaties te maken die meegaan met deze trends, maar maken we tegelijkertijd ook complete meubelsets voor iets meer tijdloze woonstijlen. Benieuwd naar deze complete woonkamersets?