8 vragen aan de founder van duurzaam merk Palais

8 vragen aan de founder van duurzaam merk Palais

Het duurzame merk Palais al gespot? De oprichters willen met Palais laten zien dat het mogelijk is om woonaccessoires op de markt te brengen die mooi van binnen én buiten zijn. Oftewel: Sustainably Luxury. Hoognodig om met dit duurzame merk in gesprek te gaan!

Biano zet maar al te graag duurzame merken in de green spotlights. Het besef begint namelijk steeds groter te worden dat moedernatuur flinke tikken uitgedeeld krijgt en ook haar schepsels worden soms flink onaardig behandeld. Gelukkig laten steeds vaker duurzame merken zien dat productie ook anders kan, waaronder Palais met haar Sustainable Luxury

Het duurzame merk Palais

Palais is met het idee opgericht om prachtige interieuritems te ontwikkelen volgens een productieproces dat zowel de aarde als de mens respecteert. De founders van Palais, Petra van Roon en Michiel van Heusden, willen met Palais ervoor zorgen dat we niet meer hoeven te kiezen tussen ofwel een prachtig product, ofwel een duurzaam product. De hele productieketen wordt daarom onder de loop genomen: van de grondstoffen tot aan het eindresultaat. Palais ziet er persoonlijk op toe dat alle items duurzaam gemaakt zijn, dat er goede werkomstandigheden zijn én dat hun vakmensen uit India eerlijke lonen krijgen. De eerste collectie van dit label bestaat uit kussens - van biologische stoffen als zijde en linnen. Palais heeft met deze collectie de smaak te pakken gekregen en is momenteel bezig met een nieuwe collectie van kaftans, kimono's en accessoires. Wij spraken met oprichter Michiel over Palais. 

Links: Michiel van Heusden, Hanna verboom en Petra van RoonRechts: Oprichters Michiel en Petra
Links: Michiel van Heusden, Hanna verboom en Petra van Roon
Rechts: Oprichters Michiel en Petra

Waar komt het idee van Palais vandaan?

"Petra (van Roon, red.) en ik hebben een tijd kleine productiebedrijven van Indiase vrouwen met een kwetsbare achtergrond geholpen in het exporteren naar Europa. We zagen de prachtige skills van deze vrouwen en de enorme impact die het werk op hun levens had. Tegelijk ontdekten we dat je niet zomaar die skills kunt doorvertalen naar een Westerse markt," vertelt Michiel. Een productiebedrijf vraagt volgens Michiel om "een goed opgebouwd merk met een sterke eigen handtekening en een team van allerlei creatieven om die brug samen te bouwen." Vanuit deze twee redenen is vervolgens het mooie plan voor Palais ontstaan.

Wat is het doel van Palais?

Michiel: "Palais wil ervoor zorgen dat je als consument niet meer hoeft te kiezen tussen ofwel een prachtig, hoogstaand product, ofwel een eerlijk en duurzaam product." Om ervoor te zorgen dat hun collecties van binnen net zo mooi zijn als van buiten werkt Palais samen met de beste vakmensen uit India, koesteren ze design en gebruiken ze materialen die voldoen aan strenge duurzame en ethische eisen. Met hun prachtige, eerlijke en duurzame collecties hopen de oprichters met Palais "op een mooie manier bij te dragen aan de werkgelegenheid voor de mensen die onze producten maken," aldus de founder van het nieuwe label.

Waar halen jullie je inspiratie vandaan?

Dat Palais smaak heeft en oog heeft voor vakmanschap werd ons al snel duidelijk, toen we een blik wierpen op hun prachtige beelden (zie hieronder). Hoe ze aan hun inspiratie voor de collectie zijn gekomen?  "Paleizen inspireren ons omdat het voorbeelden zijn van 'excellence'. Paleizen zijn het ultieme voorbeeld van geen kosten of moeite sparen om iets te creeëren dat eerder niet mogelijk leek." Daarnaast laat het team achter Palais zich ook inspirereren door andere ontwerpers, kunstenaars en de prachtige producten die ze tijdens hun reizen tegenkomen.

De eerste collectie van Palais bestaat uit biologische stoffen als linnen en zijde, en worden afgewerkt met borduurwerk, franje en kleurrijke prints.
De eerste collectie van Palais bestaat uit biologische stoffen als linnen en zijde, en worden afgewerkt met borduurwerk, franje en kleurrijke prints.

Kun je me iets meer vertellen over de Code of Conduct van Palais?

"Zeker. We maken met onze leveranciers duidelijke afspraken over arbeidsomstandigheden waarin mensen die aan onze producten werken. Dit is gebaseerd op de ETI Base Code, een set internationale richtlijnen om op een ethische, eerlijke manier handel te bedrijven," vertelt Michiel. In dit document staat bijvoorbeeld dat werknemers een acceptabel aantal werkuren per week werken, doorbetaald krijgen wanneer er overgewerkt wordt en een leefbaar loon ontvangen. 

Welke materialen vermijden jullie om ecologische redenen? Welke alternatieven raden jullie aan?

"We werken op dit moment alleen met GOTS-gecertificeerde stoffen zoals katoen en zijde, en met 100% linnen dat van zichzelf een kleinere milieu-impact heeft." Voor een nieuwe productlijn is Palais daarnaast bezig met het verkennen van Tencel en Modal. Welke materialen Palais vermijdt? "Niet-biologische katoen bijvoorbeeld, vanwege de enorme hoeveelheden drinkwater die hier voor gebruikt worden. Ook voor het verven en bedrukken van stoffen letten onze leveranciers erop dat er geen schadelijke chemicaliën gebruikt worden".

 

We werken op dit moment alleen met GOTS-gecertificeerde stoffen zoals katoen en zijde, en met 100% linnen dat van zichzelf een kleinere milieu-impact heeft. Michiel (founder Palais)
Van vezel tot eindresultaat: de volledige productieketen wordt bij Palais gecheckt.
Van vezel tot eindresultaat: de volledige productieketen wordt bij Palais gecheckt.

Er gebeurt op dit moment nog vrij weinig op het gebied van duurzaamheid in de interieurwereld, waarop moeten mensen letten volgens jullie?

"Verduurzaming staat in woontextiel inderdaad nog in de kinderschoenen vergeleken bij bijvoorbeelde de modeindustrie. Net als in de modeindustrie 10-15 jaar geleden is het zaak dat we als consumenten in gesprek gaan met de merken die we graag kopen en hen vragen stellen over hoe ze de dingen aanpakken." Volgens Michiel staan milieubewuste merken hier juist alleen maar voor open en vertellen hier graag over. "Daarnaast kun je in de winkel letten op certificeringen, zoals GOTS voor biologische textiel," aldus de oprichter.

Wat is jullie droom voor in de toekomst op het gebied van duurzaam ondernemen?

"We hopen dat duurzaam steeds meer het nieuwe normaal zal worden. Het is eigenlijk vreemd dat het 'bijzonder' is dat je duurzaam onderneemt." Wel zegt Michiel een beweging te zien van steeds meer merken, winkels en shops die voor milieubewust ontwerpen en inkopen kiest. "Daar zijn we graag deel van en we hopen op onze manier eraan bij te dragen dat die beweging steeds groter wordt en sneller gaat."

Last but not least: Wat is jouw favoriete ontwerp uit de collectie en waarom?

Lichtelijk verrast waren we om te horen dat Michiel zelf nog geen kussens van Palais in huis had liggen, maar hij heeft zich goed weten te redden. "Mijn persoonlijke favoriet is Grace navy, vanwege de klassieke uitstraling en het diepe blauw. Zodra onze loft er klaar voor is, komen er daar zeker een aantal te liggen!" Vooruit, dan maar. 

 

Meer inspiratie op het gebied van een duurzaam interieur en wonen? Kijk dan eens verder in: