In gesprek met Fair Furniture over hun duurzame producten

In gesprek met Fair Furniture over hun duurzame producten

Eerlijke en duurzame producten: daar staat de meubelcollectie van Fair Furniture voor. En omdat Biano het belangrijk vindt dat duurzame producten een podium krijgen, hebben wij founder van Fair Furniture, Joris van Balkom, het hemd van het lijf gevraagd!

Een duurzaam geproduceerde meubellijn met respect voor mens, milieu en materiaal creëren: dat is het doel van Fair Furniture. Het interieurlabel werd in 2012 opgericht, door Joris van Balkom, uit liefde en passie voor duurzame producten. En wij wilden alles (oké, niet letterlijk ALLES) over deze gepassioneerde founder weten! 

De liefde voor duurzame producten

Van jongsafaan had Joris al belangstelling voor de natuur en andere culturen. Het kwam dan ook niet uit de lucht vallen dat hij besloot Tropische Bosbouw & Natuurbeheer aan de University of Applied Sciences te gaan studeren. Tijdens zijn studie leerde hij over duurzaam gebruik en natuurlijke hulpbronnen. Zijn liefde voor duurzaam design werd volledig aangewakkerd toen hij in Mexico voor het eerst in aanraking kwam met de Acapulco stoel - een comfy stoel die in de jaren '50 een echt stijlicoon was. In 2012 stopte Joris met zijn baan om nieuw leven in de handmade Acapulco te blazen. Drie jaar later werd Fair Furniture, na een succesvolle aftrap, uitgebreid met een eigen duurzame en natuurlijke interieurcollectie. Wij spraken Joris over alle ins en outs van Fair Furniture, terwijl hij in Bali - druk bezig met het redesign van de Ubud Chair - bivakkeert. 

Founder Joris van Balkom met zijn team uit Bali bezig met het ontwerp van de Ubud stoel.
Founder Joris van Balkom met zijn team uit Bali bezig met het ontwerp van de Ubud stoel.

1. Tijdens je studie leerde je alles over duurzaam gebruik van natuurlijke hulpbronnen. Heb je het gevoel dat het algemene milieubewustzijn in Nederland afgelopen jaren aan het veranderen is? 

"Ja, ik zie wel dat het verandert en over het algemeen denk ik dat het bewustzijn toeneemt. Wel vraag ik me af of de focus altijd helemaal juist is. Er worden tegenwoordig veel meer 'duurzame' producten aangeboden dan een aantal jaren geleden, maar eigenlijk vind ik dat het vooral zaak is dat er minder geconsumeerd wordt. Dat klinkt misschien gek uit mijn mond als producent, en misschien gooi ik met deze mening zelfs wel mijn eigen ramen in, maar ik ben écht van mening dat de wereld een betere plek wordt als we wat langer met onze spullen doen i.p.v. alles snel weer weggooien of vervangen. In onze productie houden we er dan ook rekening mee dat de items zo lang mogelijk mooi blijven zodat je er ook heel lang van kan genieten." 

2. Waarom is duurzaam design voor jou belangrijk?

"Het is mijn ogen vooral belangrijk om producten te ontwikkelen (..) die van hoge kwaliteit zijn en daardoor een lange levensduur hebben. Met duurzaam design denk ik verder vooral aan slim ontwerpen, zoals we dat bijvoorbeeld doen bij onze Ubud Chairs die op Bali geproduceerd worden. Daarbij wordt gebruik gemaakt van slechts twee materialen en er wordt nagenoeg geen afval geproduceerd. Bovendien zijn de stoelen van een dermate hoge kwaliteit dat ze jarenlang meegaan. Om die dezelfde reden ben ik ook altijd enorm enthousiast over onze Acapulco stoelen. Bij de productie wordt geen afval gemaakt en de kwaliteit van de stoelen is enorm hoog: het pvc dat we gebruiken is a-toxisch, vrij van ftalaten en doordat ons pvc UV resistent is, kunnen de stoelen jarenlang buiten in de zon (én regen) blijven staan. Dit is tegenstelling tot andere ontwerpen en de replica's die op de markt zijn."

3. Jullie producten worden gecreëerd in een "aangename omgeving" in landen als Mexico en Indonesië. Op welke werkomstandigheden letten jullie?

"We letten op alle werkomstandigheden, maar het belangrijkste voor ons is de sfeer. Het moet voorop staan dat de mensen er met plezier werken. Uiteraard is een fatsoenlijke beloning daar onderdeel van. Ik kom zelf bijvoorbeeld regelmatig in de werkplaats in Mexico: de onderlinge sfeer én de sfeer met de directie is erg amicabel. In Bali is een ontmoeting met de ambachtslui soms wat lastiger te plannen, omdat ze met het verdiende geld vaak langere tijd weg zijn om bij hun familie te kunnen zijn. Ze besteden het geld dan aan onderwijs en verbetering van hun leefomstandigheden en het is enorm fijn om te zien dat we daar een steentje aan bijdragen."  
 

"We letten op alle werkomstandigheden, maar het belangrijkste voor ons is de sfeer. Het moet voorop staan dat de mensen er met plezier werken." - Joris van Balkom

4. De ambachtslieden achter de producten kennen jullie persoonlijk. Kun je me een beeld schetsen over de leefsituatie van deze ambachtslieden? 

"In Mexico zijn de meeste ambachtslieden vrouwen uit de omgeving van de werkplaats. Zij werken vaak al meerdere jaren met ons en dat is natuurlijk heel fijn. Op Bali zijn de ambachtslieden waar we mee werken vooral lokale Balinezen of jongens uit Java, ieder met hun eigen specialisme. De ambachtslieden uit Java hebben vaak meer ervaring met rotan terwijl de Balinezen juist ervaren zijn met bamboe. Hun leefomstandigheden zijn vaak simpel en sommigen slapen zelfs in de werkplaats. Na een paar weken keren ze vaak met het verdiende geld voor langere tijd terug naar hun familie. Daar investeren ze hun verdiende geld in onderwijs voor hun kinderen en het verbeteren van hun leefomstandigheden."

Achter de schermen: de ambachtslieden uit Bali aan het werk.
Achter de schermen: de ambachtslieden uit Bali aan het werk.

5. Jullie voorkeur gaat uit naar duurzame natuurlijke materialen met een lange levensduur. Welke materialen zijn bij uitstek duurzaam en waarom?

"In mijn ogen is het pvc dat we gebruiken misschien wel het meest duurzame, vanwege de hoge kwaliteit en de lange levensduur. Van de natuurlijke materialen, waar we steeds meer mee werken, gaat mijn voorkeur uit naar bamboe. Bamboe groeit ter plekke op Bali en daardoor is onze ecologische footprint bij het gebruik van bamboe het laagst van alle materialen die we gebruiken. Bamboe is bovendien erg sterk en bestand tegen intensief gebruik, waardoor het heel lang mooi blijft."

 

"Bamboe groeit ter plekke op Bali en daardoor is onze ecologische footprint bij het gebruik van bamboe het laagst van alle materialen die we gebruiken." - Joris van Balkom

6. And last but not least: Welke meubels van Fair Furniture heb je zelf in huis staan?

"In mijn huis in Nederland heb ik Polanco stoelen bij mijn eettafel staan en ik heb, zowel binnen als buiten, een aantal Acapulco stoelen staan. Als salontafel heb ik de Boca Chica tafel in mijn woonkamer. Omdat ik voor Fair Furniture veel op Bali ben, huur ik momenteel met mijn vriendin een huis in Canggu, Bali, en daar hebben we een paar Ubud stoelen van rotan en verschillende bamboe barkrukken staan."

Is jouw interesse voor duurzame producten aangewakkerd? En wil jij nog meer inspiratie op het gebied van een duurzaam interieur en wonen opdoen? Lees dan eens verder in: