Interview: Kristof Gregoire (bekend van TV makelaar)

Interview: Kristof Gregoire (bekend van TV makelaar)

Milou Derckx

Naast zijn werk als interieurarchitect heeft Kristof meegewerkt als interieur-expert aan TV-makelaar en heeft hij 2 boeken over bouwen en verbouwen op zijn naam staan. Benieuwd naar het persoonlijke verhaal van deze creatieve duizendpoot?

Interieurarchitect, interieur-expert in de televisieserie TV-makelaar, een eigen interieurbureau en twee boeken over bouwen en verbouwen op zijn naam. Dat Kristof Gregoire een bezige bij is, is één ding wat zeker is. Maar wat beweegt deze interieurarchitect? Hoe combineert hij al deze projecten met elkaar? En in hoeverre is werk en privé nog met elkaar te scheiden? Biano ging een openhartig gesprek aan met de Vlaamse Kristof Gregroire.

Kun je wat over jezelf vertellen?

Nadat ik de vooropleiding elektronica had gevolgd ben ik begonnen aan een ingenieursstudie. Na de eerste dag kwam ik er onmiddellijk al achter dat deze studie niks voor mij zou zijn en zo ben ik begonnen aan de opleiding interieurvormgeving. Deze opleiding paste veel beter bij mijn creatieve ziel. Als kind al knipte ik fotootjes uit de IKEA boeken en plakte ik deze in een zelf getekend huisje.

"Als kind knipte ik fotootjes uit de ikea boeken en plakte ze in een zelf getekend huisje."

Na mijn studies werd ik al vrij snel als freelancer ingehuurd voor keukenopdrachten, de opvolging van verbouwingen en het inrichten van andere ruimtes. In 2008 besloot ik om mijn eigen weg in te slaan - zonder freelance opdrachten - en een bureau op te richten. Mijn bureau groeide uiteindelijk uit tot een interieurbureau met 4 interieurarchitecten en een administratieve alleskunner. Naast dit werk als interieurarchitect heb ik, als interieur-expert voor moeilijk verkoopbare woningen, ook meegewerkt aan enkele afleveringen van TV-makelaar. Uit deze Belgische televisieserie vloeide voort dat ik twee boeken heb geschreven over bouwen en verbouwen.

Dat klinkt als een druk bestaan?

Ja, ik was een zéér bezige bij. In 2014 kreeg ik alleen de eerste lichte signalen van een burn-out, die ik destijds wel een beetje genegeerd heb, maar in 2016 volgde de echte burn-outcrash. Dat stemde me tot nadenken wat ik eigenlijk écht leuk vind om te doen. Ik besefte dat ik als manager van mijn bureau teveel betrokken was bij de uitvoeringsopvolging, maar dat mijn creatieve geest nauwelijks de ruimte meer kreeg. Uiteindelijk heb ik daarom besloten om MUUNDO.design op te richten. Ik houd me nu alleen nog bezig met de leuke aspecten van het werk: het ontwerpproces, de leuke gesprekken met klanten en het opstellen van een dossier - zonder de de stress van het daadwerkelijk opvolgen van de projecten.

"... maar in 2016 volgde de echte burn-out crash."

Hoe ga jij met MUUNDO.design te werk?

Doordat ik online werk kan ik mijn job overal doen waar ik internet heb. De klanten vinden mij vaak online en in een online kennismakingsgesprek bepalen we de behoeftes van de klant. Vervolgens maak ik een globale offerte en na bevestiging volgt een intake-gesprek waarin we dieper op de details van het project ingaan. We bespreken online mijn ontwerp in detail en naderhand krijgt de klant een uitvoeringsdossier van alle plannen en beschrijvingen in de mailbox. Dit dossier is voldoende uitgewerkt, zodat een aannemer er direct mee aan de slag kan.

Waar word je het meest blij van als je aan het werk bent?

Wanneer ik in een online gesprek zie dat een klant enthousiast is over mijn ontwerp, omdat ze er zelf nooit op waren gekomen. Daar doe ik het voor. Dit gaat misschien heel vreemd klinken, maar ik haal meer voldoening uit een klein projectje voor écht hele toffe mensen dan uit een high profile project met grote budgetten en een zeer onpersoonlijke communicatie. Dus het leukste project is bijvoorbeeld het ontwerpen van een extra zolderkamertje voor een jong gezin, waar een tweede kindje op komst is en waar ik met een beperkt budget toch een originele oplossing kan bieden.

"...ik haal meer voldoening uit een klein project voor écht hele toffe mensen dan uit een high profile project met grote budgetten.."

En wat kan jou dan het meest frustreren?

Bij een schrijver heet dat een writersblock en ik zou dat bij een ontwerper een designersblock durven noemen. Er zijn zo van die dagen dat je ’s avonds voelt dat je een hele dag gewerkt hebt maar dat je eigenlijk gewoon niks bent opgeschoten. Dat zijn niet de leukste dagen!

In hoeverre heeft corona invloed op jouw werk als interieurstylist? 

Hoewel ik heel goed besef hoeveel schade corona heeft aangericht zit ik toch in een select clubje voor wie corona veel goeds gedaan heeft (en ik heb het nochtans zelf gehad!). Ik ben met MUUNDO.design al 4 jaar bezig en ik heb altijd wel mijn klanten gehad, maar sinds het verplichte thuiswerken is het bij veel mensen pas écht duidelijk geworden hoeveel er online mogelijk is! Ik heb sindsdien echt héél erg veel werk en heb zelf nu ook hulp moeten inschakelen, zodat mijn termijnen niet te lang uitlopen.

Wat zijn de trends in en rondom het huis voor dit jaar?

Leefbaarheid en gezelligheid! De woontrend waarin mensen een interieur willen waarin ze zich echt comfortabel voelen is al even bezig, maar gaat zich verder doorzetten. Daarnaast hebben natuurlijke materialen met een ruw kantje hun weg in het interieur gevonden en dat kan ik alleen maar toejuichen. Die extreem cleane ruimtes waren even leuk, maar zijn nu voorbij. De prachtige marmer tekeningen en mooie houtsoorten die we nu gebruiken zijn een lust voor het oog en het hoeft ook allemaal niet meer zo opgeruimd te zijn. Er is meer ruimte voor hier en daar een plekje van georganiseerde chaos - zonder dat het stoort. We hebben allemaal een druk leven: thuis moet dus een plek van genieten zijn, in plaats van dat het extra stress oplevert omdat de woonkamer er perfect uit moet zien.

En over 5 jaar?

De duurzaamheid van materialen zal meer en meer een grote rol gaan spelen en het is daar ook hoogdringend tijd voor. We hoeven voor een knap interieur onze grondstoffen niet meer uit te putten, want de replica’s van bijvoorbeeld zeldzaam marmer zijn tegenwoordig zo ontzettend goed dat je het verschil nauwelijks nog merkt. Én deze replica's zijn vaak ook nog veel onderhoudsvriendelijker.

"...ons wereldbolletje wordt er niet beter op als iedereen een keuken van 60m² wilt."

Ook voor houtsoorten hoef je de echte tropisch bomen niet meer te ontginnen, de laminaat-versies blijven namelijk maar verbeteren en ook met de samengestelde fineersoorten maak je mega knappe dingen. Laat het ebbenhout dus maar gewoon groeien. Over 5 jaar zie ik deze trends alleen nog maar verder evolueren. Alles wordt ook zo ontzettend duur dat we alleen daardoor al compacter en bewuster gaan wonen. Gelukkig maar, want ons wereldbolletje wordt er niet beter op als iedereen een keuken van 60m² wilt.