Tuinkalender juli: Summer is here! Alle tuinklussen van juli op een rij

Tuinkalender juli: Summer is here! Alle tuinklussen van juli op een rij

In juli is de zon vaak te zien en dat zie je ook aan de tuin, maar de tuin kan ook lijden onder dit warme weer. Uitdroging ligt op de loer. Met deze tips uit de tuikalender van juli zorg je dat jouw tuin ook weer stralend de maand juli doorkomt.

Ben jij al helemaal gewend aan de zomerse tempraturen? In juli is de zon vaak te zien en dat zie je ook aan de tuin: mooie kleuren, lekkere geuren en heel veel groen! Maar, de tuin kan ook lijden onder dit warme weer. Uitdroging ligt op de loer. Met deze tips zorg je dat jouw tuin ook weer stralend de maand juli doorkomt.

Tuinkalender juli

De tuinkalender van juli staat weer vol met fijne tuinklusjes, want zeg nou eerlijk: niks is fijner dan met het lekkere weer tuinieren. Denk bijvoorbeeld aan klusjes om je vijver te onderhouden (want die waterverdamping kan soms behoorlijk lastig zijn) of het weghalen van onkruid. Juli is ook de maand van de moestuin waar je als het goed is deze maand optimaal van kunt genieten!

Op vakantie?

Heb jij vakantieplannen voor juli? Dan vind je het vast moeilijk om je mooie tuin achter te laten. Vergeet daarom niet om een goede buur te vragen om een beetje op je tuin te letten. Met de warme dagen heeft je tuin namelijk regelmatig water nodig. Vraag ook of de buur wat water bij de vijver doet zodat de vijverplanten niet droog komen te staan. Planten in terracottapotten kan je ook in een dikke laag water zetten, dan voorzien ze zichzelf.

Vakantie checklist

  • Vraag een buur of plaats een automatisch watersysteem
  • Haal alle bloempotten uit de volle zon
  • Wanneer niemand op de tuin kan passen plaats dan alle planten in de schaduw
  • Voorzie de vijver van genoeg water

Bloemen in juli: help ze een handje

De warme zomermaanden zijn niet de beste maanden om nieuwe planten te planten, maar als je uitgebloeide bloemen trouw afknipt kun je nog genieten van een tweede bloei.  

➡️ Baardiris verplanten: Iris Germanica bloeit volop in juni en sterft daarna af.

➡️ Dahlia’s: ondersteun hoge dahlia’s zodat deze niet omwaaien of breken.

➡️ Zaaien van stokrozen: het zaaien van de stokrozen kan nog steeds! Maak de grond goed nat voor het zaaien en let op uitdroging gedurende deze maanden.

Snoeien in juli

Ook al kan er in juli niet veel gepland worden, gesnoeid wordt er zeker. Vergeet niet dat je nooit moet snoeien in volle zon. Hier kunnen de snoeiwonden niet tegen. Boven de 25 graden kun je beter niet snoeien, alleen dood hout.

1. Vaste planten

Begin juli is het tijd om de vaste planten na de bloei nog een keer te snoeien. Zo kan je er tot oktober van genieten. Vaste planten zijn kruidachtige zaadplanten die meer dan één keer tijdens hun "bestaan" (klinkt wat dramatisch) kunnen bloeien én langer dan twee jaar leven. Sommige van deze vaste planten blijven groen, maar de meesten sterven in het najaar af en trekken zich in de grond terug voor hun welverdiende winterslaapje.  In het voorjaar vormen deze zaadplanten vervolgens weer nieuwe zaden, bloemen, bladeren en stengels en komen ze groter en krachtiger terug. In tegenstelling tot de lente, kun je in de zomer vaste planten na de bloei het best rigoureus met een heggenschaar terugsnoeien tot 10 cm boven de grond. Niet schrikken: de plant ziet er op het begin even niet zo mooi uit, maar vervolgens kun je er véél langer van genieten.

Voorbeelden van deze vaste planten zijn:

🌱 de klokjesbloem (Campanula);

🌱 de korenbloem (Centaurea);

🌱 de muurbloem (Erysimum);

🌱 de ooievaarsbeksoorten (Geranium);

🌱 de ridderspoor (Delphinium);

🌱 de vrouwenmantel (Alchemilla).  

2. De blauweregen

Ben jij ook zo gek op de blauweregen met haar prachtige blauwe bloemtrossen? Om te zorgen dat deze klimplant optimaal kan bloeien kun je deze klimplant het beste in de nazomer, rond juli/augustus, voor een tweede keer snoeien. Snoei de zijtakken van de blauwregen terug tot ongeveer 40-50 centimeter. Bij het snoeien van deze klimplant is het belangrijk om sterk tuingereedschap te gebruiken.

3. Bloedende bomen

Bloedende bomen: het klinkt heftiger dan het is. Er bestaan inderdaad bomen die aan het einde van de winter beginnen te "bloeden", ze bloeden alleen geen bloed, maar helder vocht - alsof er regendruppels aanhangen. Deze bomen zullen niet daadwerkelijk doodbloeden, maar de suikers in dit vocht veroorzaken schimmel bij de snoeiwonden. Daarom is het noodzaak deze bloedende bomen pas rond juli te snoeien.

Voorbeelden van bloedende bomen:

🌿De esdoorn (Acer)

🌿De berkenboom

🌿De haagbeur (Capinus)

🌿De walnotenboom

🌿De druivenboom

4. Zomersnoei fruitbomen

Mocht je de fruitbomen - zoals de appel, peer, kersen, pruim en perzik - in juni nog niet hebben gesnoeid, dan kun je deze bomen in juli voor een tweede keer snoeien. Door regelmatig te snoeien krijgen vruchten namelijk genoeg ruimte en licht om te rijpen en groeien. De juiste manier om fruitbomen te snoeien is door alle scheuten en twijgen aan de onderstam (de "wildopslag") te verwijderen. Dit doe je door de wildopslag aan de onderstam weg te trekken of te knippen met een snoeischaar en de scheuten op de bovenkant van de takken weg te snoeien.

5. Kleinfruit

Heb jij fruit als bramen, druiven en frambozen in de tuin? Lucky you, haal dan ook maar de snoeischaar uit de kast, want de zomersnoei geldt ook voor al het kleinfruit! Het komt wel nauw wat betreft het snoeien van kleinfruit: bessen, moerbeien en ander kleinfruit kun je namelijk beter niet in de zomer snoeien.

6. Rozen (struikrozen, stamrozen, klimrozen)

Tot en met augustus hebben rozen nog steeds baat bij een zomersnoei. Door de rozen ook in de zomer te snoeien, blijven ze gezond en jong en ontstaan er nieuwe scheuten die deze zomer - maar ook in de nazomer! - nog bloemen geven. De manier waarop je aan het werk moet gaan verschilt wel per roossoort:

🌹 Struikrozen

Deze rozen mogen kort teruggesnoeid worden tot een lengte van 5 tot 10 cm. De takken die naar het midden toe groeien mochten zelfs tot 1 cm teruggesnoeid worden, zodat het centrum van de struikroos openblijft. 

🌹 Stamrozen

De takken van stamrozen mogen tot ongeveer 10 cm boven de stam terug geknipt worden. Ook het hart van een stamroos moet openblijven, zodat er licht en lucht bij kan.

🌹Klimrozen

Hoewel de hoofdtakken van de klimroos niet gesnoeid hoeven te worden, kun je wel de zijtakjes van de dikke takken weghalen. Dit mag op een lengte van één tot twee centimeter. Mocht een zijtak helemaal verouderd zijn - en dus een grijze kleur hebben, dan kun je hoofdtak wel met een schaar helemaal onderin afknippen.  

De moestuin in juli

Pluk deze maand zoveel mogelijk gewassen, des te meer zullen te produceren. Zodra je vruchten rijp laat worden zal de plant stoppen met zaad produceren.

  • In principe kan alles worden geoogst deze maand! Van kleinfruit tot wortelen en courgette. Probeer de dingen die je oogst wel zo snel mogelijk op te eten. Zodra je ze oogst verliezen ze hun kwaliteit omdat het vocht verdampt uit de vezels.
  • De aardappelziekte is ook in de maand juli weer een bedreiging. Vergeet je aardappels en tomaten daarom niet te bespuiten om ziektes te voorkomen.
  • Vochtige groenten (zoals komkommers, tomaten, meloenen etc.) hebben veel water en vloeibare voeding nodig.

Nog meer aandacht naar het gazon deze maand. In de zomer geniet je er het meeste van en moet het gazon dus het mooiste stralen. Maai iedere week het gras en maai het niet te kort (max 4 centimeter). Door het maaisel te laten liggen houdt het vocht vast. Teveel sproeien is niet nodig, en ook zeker niet in de brandende zon. Hierdoor werken de waterdruppels als brandglas en dat zal ten koste gaan van je gazon.

De vijver past natuurlijk perfect bij een warme zomerdag, maar door de warme temperaturen kan het water verdampen. Hou daarom het waterpeil in de gaten en vul het water regelmatig aan. De vissen en planten gaan niet goed met warm weer en stilstaand water, kies daarom een fonteintje uit voor de circulatie en zuurstof. Houd een oogje in het zeil voor algen. Deze kunnen verholpen worden met zuurstofplanten en watervlooien.

Meer tuinkalenders?

🌱 Tuinkalender april

🍃 Tuinkalender mei

🌿 Tuinkalender juni

🍀 Tuinkalender augustus