Planten herkennen? 4 manieren om planten te identificeren

Planten herkennen? 4 manieren om planten te identificeren

Planten herkennen doe je tegenwoordig met handige apps. Kom jij regelmatig planten en bloemen tegen die je niet kent of waarvan je op dat moment niet op de naam komt? Deze apps herkennen duizenden soorten bloemen en planten.

Wil jij planten herkennen? Planten herkennen kun je op verschillende manieren easy peasy onder de knie krijgen. De website Soortenbank kan een handje helpen en wellicht heb je verschillende boeken over plantensoorten in de kast staan. Toch is een handige app om digitaal planten te leren kennen duizendmaal makkelijker. Je hoeft niet veel tijd te steken in het doorbladeren van dikke boeken én je bent bewust bezig met de natuur.

Planten herkennen? Gebruik een app!

Planten herkennen doe je tegenwoordig met apps die je helpen om de natuur beter te leren kennen. Natuurlijk is het nooit mogelijk om alle soorten bij naam te kunnen noemen, want daar zijn simpelweg te veel natuurlijke wonderen voor op de wereld. Wereldwijd groeien er namelijk 390.000 planten op de wereld. Logisch dat je door al deze bloemen en planten het bos niet meer kunt zien. Deze apps hieronder geven je naam van de plant extra informatie. Ook wel de Shazams onder de planten genoemd. Aan jou de keuze of de plant is worth it om te onthouden! Je hoeft alleen maar een foto van de plant te maken en alle informatie ligt voor je neus. Ook als je denkt dat je een prachtplaatje hebt gevonden, maar het niets meer is dan onkruid…

 1. PlantNet

De software van de PlantNet app kan worden vergeleken met die van de muziekapplicatie Shazam. Als je een leuk nummer hoort van een (on)bekende artiest, herkent deze app de muziek en geeft je de naam. PlantNet maakt gebruikt van een database van een groot sociaal netwerk waar verschillende foto’s en informatie over planten worden gedeeld. Hoe dit precies werkt? Allereerst maak je een foto van de plant, vervolgens herkent de applicatie de foto door de plantensoorten die in de database staan en geeft tenslotte de naam en informatie weer over deze plant. Kortom, het omvat een automatische identificatie systeem voor planten, gebaseerd op foto’s. Het aantal foto’s in de database neemt toe naarmate er meer foto’s worden geüpload.

Sfeerbeeld 1 - planten herkennen

2. SEEK

Apps met augmented reality nemen steeds meer toe. De app SEEK is gemaakt om mensen op pad te sturen om de natuur te leren kennen. De app is ontwikkeld door natuurwebsite iNaturalist. Door de wijde wereld met deze app te betreden ziet de gebruiker flora en fauna op straat die ze anders wellicht hadden gemist. In de database van SEEK staan 150.000 verschillende plantensoorten. Aan de hand van foto identificatie herkent de app de gefotografeerde plant en geeft vervolgens alle informatie die je nodig hebt. Je kunt al je vondsten opslaan en bespreken met andere natuurliefhebbers in de iNaturalist-community. SEEK werkt dus precies hetzelfde als Plantnet. Het is maar net welke applicatie beter voor jou werkt!

Sfeerbeeld 2 - Planten herkennen

 3. Plantifier

Plantifier is een Nederlandse app van de website MijnTuin.org waarmee je gratis tuinplanten kunt laten herkennen. Op het hoofdscherm van deze app kun je direct foto’s uploaden of verder scrollen door het overzicht met plantenfoto’s die andere gebruikers al eerder hebben gemaakt. Deze app werkt – again – precies hetzelfde als de apps hierboven. Het enige verschil is dat de experts op het platform zullen reageren met de plantnaam. De bovenstaande apps (de PlantNet en SEEK) zijn meer geautomatiseerd en Plantifier kun je daarentegen als een community based platform beschouwen. Via Plantifier heb je namelijk direct contact met de medewerkers van MijnTuin.org en andere gebruikers.

Sfeerbeeld 3 - Planten herkennen

 4. PictureThis – Plant Identifier

En last but not least: Picture This – Plant Identifier. Als wij moeten kiezen, is dit onze favoriete planten spotter! Hoe deze app werkt spreek voor zich: open de app, maak een foto of selecteer een foto over welke plant je meer informatie wilt ontvangen en zoeken maar. Reken maar dat jij je plant tussen het wereldwijde aanbod kunt vinden! Er staan namelijk 11.000 planten in deze plantpedia; inclusief tropische kamerplanten. Je krijgt naast de foto ook de Engelse en Latijnse naam van de plant te zien, zodat jij van alle informatie voorzien bent. Geen zorgen, want je kunt in de app ook gewoon de Nederlandse naam opzoeken! Is er nog geen foto van de desbetreffende plant? Voeg dan zelf jouw foto toe en deel jouw nieuwe groene vriend met meer dan 3.000.000 gebruikers over de hele wereld.

Sfeerbeeld 4 - Planten herkennen

We love green, dus wij gaan deze apps zeker gebruiken! Nog op zoek naar nieuwe kamerplanten? Dit zijn 5x bijzondere kamerplanten die je echt wilt hebben

Beeld cc: Fermliving